16/2/2011

Οι 25 πιο καινοτόμες εταιρείες για το 2010

Καριέρα

Η έκθεση των πιο καινοτόμων εταιρειών του Bloomberg BusinessWeek βασίζεται σε στοιχεία της Boston Consulting Group (BCG), μακροχρόνιου συνεργάτη του περιοδικού. Τον περασμένο Δεκέμβριο η BCG απέστειλε ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο 21 ερωτήσεων σε ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Οι 1.590 συμμετέχοντες έπρεπε να ψηφίσουν ανώνυμα τις πιο καινοτόμες εταιρείες του 2009, εξαιρουμένου του κλάδου τους. Στη συνέχεια ακολουθεί ο κατάλογος των 25 εταιρειών που κατέλαβαν τις υψηλότερες θέσεις, σε αντίστροφη σειρά κατάταξης.

Θέση 25. Procter & Gamble
Η προηγούμενη χρονιά ήταν μεταβατική για την εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων P&G. Ο Robert McDonald, ο CEO της επιχείρησης που διαδέχτηκε τον A.G. Lafley, έστρεψε το ενδιαφέρον της P&G (PG) από τα νέα, υψηλής ποιότητας, προϊόντα στη βελτίωση των χαμηλότερης τιμής εμπορευμάτων, τα οποία ανταποκρίνονται περισσότερο στην περίοδο ύφεσης που διανύει η οικονομία.

24. Virgin Group
Ξεκινώντας από την ίδρυση της Virgin, ο Richard Branson έχει συστήσει συνολικά μέχρι σήμερα πάνω από 200 επιχειρήσεις κοινής επωνυμίας, που καλύπτουν τομείς όπως η αεροπλοΐα, οι κινητές τηλεπικοινωνίες, τα ΜΜΕ, ο κλάδος υγείας και φυσικής αγωγής κ.ά. Πάντως με 200.000 δολάρια μπορείτε να κλείσετε μια θέση για να ταξιδέψετε με τη Virgin Galactic, την πρώτη αεροπορική εταιρεία διαστημικών πτήσεων στον κόσμο.

23. Nokia
Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως διαθέτει περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπινου δυναμικού της στην Έρευνα & Ανάπτυξη ετερόκλητων τομέων, όπως είναι η νανοτεχνολογία και η κοινωνική δικτύωση. Ωστόσο, αφότου «πιάστηκε στον ύπνο» από το iPhone της Apple (AAPL) η Nokia (NOK) βλέπει το μερίδιό της στην επικερδή αγορά των smartphones να μειώνεται.

22. Hyundai Motor
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν η Hyundai (005380:KS) δεν ήταν παρά άλλη μια Κορεάτικη εταιρεία παραγωγής φτηνών αυτοκινήτων. Σήμερα, με ένα διεθνές δίκτυο Έρευνας & Ανάπτυξης που εκτείνεται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ινδία, η Hyundai αναπτύσσει το concept μοντέλο «i-flow», το οποίο μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

21. Wal-Mart Stores
Η Wal-Mart (WMT) απέκτησε τη φήμη της καινοτόμου εταιρείας μειώνοντας το κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού. Πιο πρόσφατα, η κορυφαία αυτή εταιρεία λιανικών πωλήσεων καινοτομεί «ξεσκονίζοντας» τις οικολογικές της ανησυχίες, στοχεύοντας σε μείωση των συσκευασιών κατά 5 τοις εκατό έως το 2013. Πρόκειται για έναν πραγματικά αξιέπαινο στόχο που όμως δύσκολα κερδίζει το χαρακτηρισμό της πρωτοπορίας.

20. Nintendo
Την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις του wii άρχισαν να πέφτουν, κλείνοντας έναν κύκλο κυριαρχίας στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που είχε αρχίσει από το 2006. Η Nintendo (NTDOY) έχει πλέον μειώσει τις τιμές της, καθώς και τις προβλέψεις πωλήσεων, ενώ το νέο σχέδιο για την ανάκαμψή της περιλαμβάνει μια 3D έκδοση των βιντεοπαιχνιδιών DS που δεν απαιτούν τη χρήση ειδικών γυαλιών.

19. Coca-Cola
Η Coca-Cola (KO) έφερε τη λάμψη των αγωνιστικών αυτοκινήτων και τη high-tech μαγεία στη νέα σχεδίαση των αυτόματων πωλητών της για την επί τόπου παρασκευή αναψυκτικών. Ο αυτόματος πωλητής Freestyle, ο οποίος μπορεί να παρασκευάσει πάνω από 100 διαφορετικά αναψυκτικά, χρησιμοποιεί τεχνολογία της Microsoft (MSFT), ενώ το design του έχουν επιμεληθεί Ιταλοί σχεδιαστές αγωνιστικών αυτοκινήτων.

18. BMW
Η BMW (BMW:GR) έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες παγκοσμίως εταιρείες παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων χάρη στις εντυπωσιακές καινοτομίες της. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το σύστημα νυχτερινής όρασης, που κάνει χρήση υπέρυθρης τεχνολογίας μεγάλης εμβέλειας για να μεταδώσει εικόνες πιθανών κινδύνων σε μια οθόνη στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

17. Tata Group
Γνωστή για το πάμφθηνο μίνι αυτοκίνητό της, το Nano, η Tata παίρνει τα ζητήματα της καινοτομίας τόσο σοβαρά που έχει αναπτύξει ένα «καινοτόμετρο». Η εταιρεία μετρά τους δημιουργικούς στόχους και τα επιτεύγματά της βάσει εθνικών ή διεθνών δεικτών αναφοράς, ενώ ταυτόχρονα ενσπείρει στους εργαζομένους της την «αίσθηση του επείγοντος».

16. Hewlett-Packard
Η HP (HPQ), η οποία διακηρύσσει την «καινοτομία μέσω της αυτόνομης σκέψης», ακόμα παράγει εκτυπωτές, laptop και φύσιγγες για μελάνια inkjet. Ωστόσο, το όραμα του Εργαστηρίου Βιώσιμου Πληροφοριακού Οικοσυστήματος (Sustainable IT Ecosystem) είναι πραγματικά μεγαλεπήβολο και έχει μόνο ένα στόχο: την ανεύρεση τρόπων ανάπτυξης βιώσιμων πόλεων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

15. Volkswagen
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έκανε επίδειξη των «πράσινων» διαπιστευτηρίων της στην έκθεση αυτοκινήτου του Λος Άντζελες το Δεκέμβριο, με την παρουσίαση του Up! Lite. Το Up! Lite, το αμάξωμα του οποίου είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και άνθρακα, καταναλώνει 2,4 λίτρα/100 χλμ, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 160 χλμ/ώρα. Επιπλέον, τα Audi κερδίζουν έδαφος στην αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων.

14. Research in Motion
Ο κατασκευαστής των BlackBerry έχει επενδύσει ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού ερευνών στην επιτάχυνση της πληκτρολόγησης στα smartphones. Όμως οι συσκευές οθόνης αφής της Apple (AAPL) αλλά και άλλων εταιρειών κινδυνεύουν να μετατρέψουν τα BlackBerry στον μεγάλο χαμένο της αναμέτρησης.

13. Ford Motor
Η Ford (F) επιβίωσε από την ύφεση χωρίς να χρειαστεί κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης ή να κηρύξει χρεοκοπία. Το Μάρτιο οι πωλήσεις της εκτοξεύθηκαν στο 43 τοις εκατό σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους, χάρη στα αποδοτικά καύσιμα αλλά και τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι ανταγωνιστές της. Το Ford Fusion είναι το εγχώριο υβριδικό με τις υψηλότερες πωλήσεις.

12. Intel
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων παγκοσμίως συνέχισε να ηγείται του κλάδου του στις δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη, ενώ στα επιτεύγματα του έτους συγκαταλέγεται ένα καινούριο ολοκληρωμένο κύκλωμα server το οποίο αποδίδει όσο 15 αντίστοιχα κυκλώματα του 2005 μαζί.

11. Samsung Electronics
Ο κορεάτικος γίγαντας έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης που δεν κλείνουν ποτέ, προκειμένου να εδραιώσει την ηγετική του θέση στα ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης και τις τηλεοράσεις. Την άνοιξη η Samsung έβγαλε την πρώτη της σειρά τηλεοράσεων 3D, όμως σε ό,τι αφορά τα smartphones την περιμένει αγώνας, τόσο με την Apple (AAPL) όσο και με τα BlackBerry της Research in Motion (RIMM).

10. Sony
Οι πωλήσεις των κονσολών PlayStation 3 της Sony (SNE) έχουν ανέβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η εταιρεία με έδρα το Τόκυο κυκλοφόρησε ένα λεπτότερο, φθηνότερο μοντέλο. Μέσα στη χρονιά η Sony σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το «PlayStation Move», ένα χειριστήριο με αισθητήρες κίνησης για το PS3.

9. General Electric
Το ερευνητικό κέντρο της General Electric ασχολείται με τα πάντα από νανοτεχνολογία μέχρι βιοεπιστήμη. Το προηγούμενο έτος τα εργαστήρια της εταιρείας κατέθεσαν 2.537 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ στα νέα της εγχειρήματα συγκαταλέγεται το Human Connectome Project, μια απόπειρα να χαρτογραφηθούν οι συνδέσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου.

8. BYD
Εισηγμένη στο χρηματιστήριο από τα τέλη του 2007, η BYD είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που καταλαμβάνει μια θέση στη λίστα. Η BYD δραστηριοποιείται στην πώληση αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο στην Κίνα, αλλά έχει τραβήξει την προσοχή του Warren Buffett για τα καινούρια προϊόντα της, τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά plug-in οχήματα.

7. LG Electronics
Ο Yong Nam, CEO της LG Electronics, προσέλαβε τους κορυφαίους πολυεθνικών εταιρειών όπως είναι η IBM (IBM), η Hewlett-Packard (HPQ) και η Procter & Gamble (PG) προκειμένου να μετατρέψει την LG σε διεθνή δύναμη στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Αυτή η κίνηση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον επιχειρηματικό κόσμο, με συνέπεια η εταιρεία να σκαρφαλώσει 20 θέσεις πιο ψηλά από την προηγούμενη χρονιά.

6. Amazon.com
Το iPad μπορεί να θέλει να κατατροπώσει το Kindle, το νέο ebook reader της Amazon, όμως η ταμπλέτα της Apple δεν είχε φτάσει ακόμη στα μαγαζιά όταν η Amazon (AMZN) ανακοίνωνε τα apps του Kindle για iPad και Mac. Το μερίδιο των βιβλίων στην αυτοκρατορία των διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων συρρικνώνεται: το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σχεδόν οι μισές πωλήσεις της Amazon αφορούσαν ηλεκτρονικά είδη.

5. Toyota Motor
Για χρόνια η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ήταν πρότυπο καινοτομίας, χάρη στα υψηλής ποιότητας οχήματα και τα υβριδικά που πρωταγωνιστούσαν στον τομέα τους. Ωστόσο, μετά από τις μαζικές ανακλήσεις οχημάτων, το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να εφεύρει η Toyota (TM) είναι ο εαυτός της.

4. IBM
Η εταιρεία που χάρισε στον κόσμο το PC έχει εγκαταλείψει το hardware και είναι πλέον διεθνής συμβουλευτικός οίκος σε θέματα τεχνολογίας. Παραδείγματος χάρη, συνεργάστηκε με ένα νοσοκομείο του Τορόντο για να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στην κατάσταση της υγείας των πρόωρων βρεφών.

3. Microsoft
Ο κολοσσός του software δεν έχει βαρύνει. Το λειτουργικό Windows 7 διόρθωσε τα προβλήματα του Vista, ενώ το Bing καταλαμβάνει πάνω από το 10 τοις εκατό της αγοράς των μηχανών αναζήτησης. Στη συνέχεια προβλέπεται το Microsoft Outlook 2010, το οποίο συγχρονίζει τις ηλεκτρονικές επιστολές, τις επαφές και τις εφαρμογές των social media.

2. Google
Στο παρελθόν η (GOOG) και η Apple (AAPL) ήταν σύμμαχοι. Όμως με το smartphone Droid η Google μπήκε στα χωράφια του iPhone. Το Google Fiber for Communities Project οραματίζεται την ανάπτυξη δικτύων στα αμερικανικά αστικά κέντρα που θα επιτρέπουν ταχύτητες εκατονταπλάσιες των σημερινών.

1. Apple
Με χαρακτηριστική συνέπεια από την ίδρυσή της το 1976, η Apple (AAPL) εφεύρει προϊόντα που φέρνουν επανάσταση στη ζήτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, με πιο πρόσφατο το iPad, το οποίο «τάραξε τα νερά» πολλών άλλων φορητών συσκευών όπως το netbook ή ακόμη και το laptop.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας