16/02/2023

Η Δικαστική Πραγματογνωμοσύνη στο Αστικό & Ποινικό Δίκαιο - Υπό το πρίσμα της δικαστικής ψυχολογίας

E-Learning

Η Νομική Βιβλιοθήκη διοργανώνει την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 (16:30 - 21:30) το εξ αποστάσεως σεμινάριο διάρκειας 5 ωρών "Η Δικαστική Πραγματογνωμοσύνη στο Αστικό & Ποινικό Δίκαιο - Υπό το πρίσμα της δικαστικής ψυχολογίας".

Δείτε παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για το σεμινάριο.

Εισηγήτρια:
Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη, PhD, Δρ. Ψυχολογικής Ιατρικής, Κλινική Ψυχολόγος & Νευροψυχολόγος Παιδιών & Ενηλίκων - Δικαστική Πραγματογνώμων.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη είναι Διδάκτωρ Ψυχολογικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, King’s College London, Κλινική Ψυχολόγος & Νευροψυχολόγος Παιδιών & Ενηλίκων. Η ίδια έχει πολυετές κλινικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Έχει διδάξει εφαρμοσμένη ψυχολογία σε πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, της Αιγύπτου, είναι εισηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δικαστών και διδάσκει Γνωστική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια είναι Εγγεγραμμένη Δικαστική Πραγματογνώμονας σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και διορίζεται τόσο από τις Εισαγγελίες, τα Δικαστήρια, τις Αστυνομικές Αρχές όσο και ως Τεχνική Σύμβουλος σε υποθέσεις αστικού και ποινικού δικαίου.

Σε ποιους απευθύνεται
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Δικηγόρους, Εισαγγελείς, Δικαστές, Ψυχολόγους, Ψυχίατρους.

Διάγραμμα ύλης

  • Ο ρόλος και τα όρια του Ψυχολόγου - Πραγματογνώμονα
  • Μεθοδολογικά προβλήματα της Ψυχολογικής - Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης (αξιοπιστία και εγκυρότητα, προκαταλήψεις)
  • Η διενέργεια (τα βήματα) της Ψυχολογικής - Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης
  • Η Ψυχολογική Δικαστική Πραγματογνωμοσύνη στο Αστικό & Ποινικό Δίκαιο
  • Η διαφορετική θέση - αντίληψη του Δικαστή και του Ψυχολόγου - Δικαστικού Πραγματογνώμονα - Πώς τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν
  • Οι ρόλοι του Ψυχολόγου - Δικαστικού Πραγματογνώμονα και Τεχνικού Συμβούλου (δικαστική πραγματογνωμοσύνη, γνωμοδότηση, προετοιμασία μαρτύρων, παρουσία σε μαρτυρική κατάθεση - αυτόφωρη διαδικασία, κατά τα στάδια της ανάκρισης, στο δικαστήριο - αξιολόγηση μαρτυρικής κατάθεσης) - Πώς μπορούν οι ρόλοι του να διαφωτίσουν την πορεία μιας δίκης;
  • Ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου
  • Πώς γίνεται η εξέταση ενός Δικαστικού Πραγματογνώμονα ή/και Τεχνικού Συμβούλου (μάρτυρα) κατά τη διάρκεια της δίκης;
  • Μελέτες περίπτωσης

Γιατί να το επιλέξω
Η δικαστική ψυχολογία αποτελεί τον επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με ζητήματα που άπτονται τόσο της ψυχολογικής όσο και της νομικής επιστήμης. Τα ζητήματα αφορούν στο αστικό και ποινικό δίκαιο. Η πραγματογνωμοσύνη είναι η ένορκη κατάθεση προσώπων με ειδικές γνώσεις ή και εμπειρίες τέχνης ή επιστήμης για μια πραγματική κατάσταση, που σχετίζεται με το αντικείμενο της δίκης και η οποία ανάλογα με το στάδιο της διενέργειάς της διακρίνεται σε ανακριτική, δικαστηριακή και κατά την εκτέλεση.

Ο σκοπός του Σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους εκπαιδευόμενους για το αντικείμενο της Ψυχολογικής - Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, τις εφαρμογές της στην καθημερινή δικαστηριακή και κλινική πρακτική σε υποθέσεις αστικού και ποινικού δικαίου, τις αρμοδιότητες του Ψυχολόγου - Δικαστικού Πραγματογνώμονα και του Τεχνικού Συμβούλου, και τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις που την διέπουν.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος Συμμετοχής: 120 €

15% έκπτωση για Ασκούμενους Δικηγόρους - Φοιτητές - Δικαστικούς Λειτουργούς.

Τρόποι Παρακολούθησης:

  • Live Stream
  • On Demand

Πληροφορίες & εγγραφές:
ΑΘΗΝΑ: T: 210 3678925 | E: edu@nb.org
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: T: 2310 545618 | E: nbthess@nb.org
ΠΑΤΡΑ: T: 2610 361600 | E: nbpatra@nb.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας