5/5/2020

The ECOWEEK MEET-UP στις 16 με 17 Μαΐου 2020!

Σεμινάρια

48 HOURS CHALLENGE για την ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ KAI TO DESIGN 16 - 17 Μαΐου 2020

Η ECOWEEK διοργανώνει την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση. Ειδικοί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας από την Ευρώπη θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους ενώ οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε μια σχεδιαστική πρόκληση. Το ECOWEEK 2020: 48 Hours Challenge είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν επαγγελματίες του χώρου και να επικοινωνήσουν αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο.

Η ECOWEEK θα φιλοξενήσει τον Jan Jonjert και τη Lizanne Dirkx των Superuse Studios , τους The New Raw , την ομάδα MOR του TUDelft , τον Δρ. Κων/νο Γιαννακόπουλο από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, και τον Benjamin Gill από το One Planet Living - Bioregional . Όλοι τους είναι κορυφαίοι επαγγελματίες στον τομέα του αειφόρου σχεδιασμού, του σχεδιασμού για αποσυναρμολόγηση, της επανάχρησης και ανακύκλωσης υλικών της κατασκευής, με στόχο τη βελτιστοποίηση των κυκλικών κατασκευών, των φιλικών προς το περιβάλλον κτιρίων και των πρακτικών επανένταξης των πόρων στην κατασκευαστική αλυσίδα.

Γιατί κυκλική οικονομία; 
«Στις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες και αναμένοντας τις ευκαιρίες μετά την κρίση του COVID-19, πρέπει να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της βιώσιμης οικονομίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ECOWEEK εγκαινιάζει την πρώτη της διαδικτυακή εκδήλωση», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, ο ιδρυτής πρόεδρος και συντονιστής της ECOWEEK, ο οποίος συντονίζει μαζί με τη Δέσποινα Κουίνογλου ένα από τα εργαστήρια. «Η ECOWEEK συγκεντρώνει επαγγελματίες και μαθητές Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και άλλων κλάδων για μια ενθαρρυντική, εκπαιδευτική και ενδυναμωτική πρόκληση με βάση την Κυκλική Οικονομία», προσθέτει.

Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για τη χρήση έως και 40% της παραγόμενης ενέργειας, έως και το 40% των υλικών που παράγονται παγκοσμίως και περίπου του 35% των παγκόσμιων αποβλήτων. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις δείχνουν ότι η ζήτηση για φυσικούς πόρους θα αυξηθεί τρεις φορές το 2050. Οι κύριοι λόγοι του φαινομένου αυτού είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει ήδη ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής στον τρόπο που προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα κτίρια και τις πόλεις μας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν στην ανάκτηση των κατασκευαστικών απορριμμάτων έως και 70%. Αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις τρέχουσες πρακτικές, αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών κατασκευής και κατεδάφισης, και μετάβαση από τη Γραμμική Οικονομία (Προϊόντα-Απόβλητα) σε μια Κυκλική Οικονομία στις κατασκευές (Παραγωγή-Χρήση - Επαναχρησιμοποίηση).

Η ECOWEEK είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση των αρχών της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Από το 2005, η ECOWEEK έχει αναπτύξει προγράμματα σε 17 χώρες και ένα δίκτυο μελών σε 56 χώρες. Τα εργαστήρια της ECOWEEK αναπτύσσουν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με βάση τον αειφόρο σχεδιασμό, τα πράσινα κτίρια και το placemaking. 

ECOWEEK Online Team: Δέσποινα Κουίνογλου, Μαργαρίτα Κυανίδου, Ελένη Μαντίκα, Βίκυ Παναγιωτίδου, Σόφια Πασσιά και Παύλος Συμιανάκης.

Contact: ecoweek@ecoweek.online
More details at our website © ECOWEEK 2020

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας