27/12/2019

Το Forbes εξηγεί γιατί τρεις και μόνο στόχοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά το 2020!

Καριέρα

Η Brianna Wiest που υπογράφει το άρθρο στο Forbes αναφέρει πως υπάρχει μια αρχή που της αρέσει να ζει και είναι: αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε την εργασία σας σε μια πρόταση, δεν είστε ξεκάθαροι για το τι κάνετε.

Δεν είναι επειδή η δουλειά σας είναι τόσο περίπλοκη που δεν θα μπορούσατε να το εξηγήσετε, ή ότι κάνετε τόσο πολλά που δεν θα μπορούσατε να το συνοψίσετε με λίγα λόγια. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την ουσία του τι κάνετε σε μια γραμμή που ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει, είτε δεν είστε σαφείς για το τι κάνετε είτε αισθάνεστε αρκετά ανασφαλείς γι 'αυτό και μπορείτε να δημιουργήσετε πολυπλοκότητα και μυστήριο.

Το ίδιο ισχύει και για τον καθορισμό στόχων.

Αν νομίζετε ότι θα αλλάξετε ολόκληρη τη ζωή σας το 2020, έχετε ήδη κάνει λάθος.

Δεν είμαστε μόνο ανίκανοι να αλλάξουμε κάθε πτυχή της ζωής μας με τη μία, αλλά δεν θέλουμε κιόλας. Απλά δεν έχουμε αρκετή ενέργεια την ημέρα, ούτε αρκετή προσοχή.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν επιθυμεί πραγματικά να επιτύχει πολλούς στόχους, αλλά εξωτερικές επιρροές, όπως η κοινωνική πίεση, μας αναγκάζουν στο να επιμένουμε να φτάσουμε πολύ πέρα από το εύρος ζώνης μας.
Θα πρέπει να ορίσετε 3 στόχους για το 2020 και, για να τους επιτύχετε, προσπαθήστε να περιορίσετε τους καθημερινούς στόχους σας σε 1-5 στοιχεία.

Πώς μπορείτε να το κάνετε;

Κάνοντας λιγότερα επιτυγχάνετε περισσότερο
Όταν οι στόχοι σας είναι τόσο απλωμένοι σε διαφορετικές περιοχές της ζωής σας, απλά δεν έχετε αρκετό χρόνο ή ενέργεια για να τους προσεγγίσετε όλους. Μπορείτε μερικές φορές με δυσκολία να εκπληρώσετε μερικούς, αλλά η δυναμική τους χαντακώνεται αφού δεν υπάρχει πρόοδος.

Η ριζική αλλαγή ταράσσει το σύστημα
Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας με έναν τρόπο κάθε φορά. Οτιδήποτε σας ωθεί μακριά από τη ζώνη άνεσής σας, αρχίζει να σας πανικοβάλλει. Η συντάκτρια το ονομάζει αυτό ως "σοκ προσαρμογής". Οτιδήποτε καινούργιο - δεν έχει σημασία πόσο καλό - είναι άβολο μέχρι να γίνει φιλικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θέτουμε τις νέες μας φιλοδοξίες σιγά-σιγά, μέχρι να γίνουν φυσικό μέρος της καθημερινότητάς μας.

Θα καταλάβετε τι σας ενδιαφέρει πραγματικά
Πέρα από αυτό που μας επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δεν είμαστε εδώ για να γίνουμε τα πάντα. Δε χρειάζεται να κατακτήσετε στο έπακρο κάθε πλευρά της ζωής σας και με το να νιώθετε πιεσμένοι για να το καταφέρετε σας κλέβει ενέργεια και σας δυσκολεύει να δείτε την αλλαγή όταν πραγματικά συμβαίνει. Γίνετε ξεκάθαροι για το τι ακριβώς θέλετε και τι σας ενδιαφέρει πραγματικά - αυτό το πάθος θα σας βοηθήσει και θα σας παρακινήσει τους επόμενους μήνες.

Οι στόχοι σας χρειάζονται έναν υπαινιγμό ρεαλισμού
Μια λίστα τεράστιων στόχων που είναι φτάνει πιο μακριά από το σημείο που βρίσκεστε τώρα φαίνεται να σας εκφοβίζει. Τρεις στόχοι, ακόμη και αν είναι μεγάλοι, φαίνονται πιο κατανοητοί.

Μπορείτε πάντα να κάνετε αλλαγές
Οι στόχοι σας για το 2020 ίσως θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί. Δεν είναι ότι επιδιώκεις μόνο να κάνεις 3 πράγματα συνολικά φέτος, είναι ότι εστιάζεις σε αυτά τα 3 μέχρι να κατακτηθούν και μπορείς να πας στο επόμενο πράγμα.

Η ανάπτυξη δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός
Όταν βελτιώνετε ένα μέρος της ζωής σας, τείνει να αγγίξει όλα τα άλλα. Όταν αυξάνετε τα στάνταρτ σας με έναν τρόπο, όλα τα άλλα πρέπει να βελτιωθούν για να ισορροπήσουν στα νέα δεδομένα. Η ανάπτυξη είναι ενδιαφέρουσα με αυτό τον τρόπο: συχνά όταν εστιάζουμε εντελώς στην αλλαγή ενός πράγματος, δημιουργούμε άθελα μας ένα φαινόμενο κύματος το οποίο αποτελεί φυσικό κίνητρο να αλλάξουμε και άλλα πράγματα.

Η επιλογή λιγότερων στόχων για τη νέα δεκαετία δεν σημαίνει ότι μειώνουμε τις φιλοδοξίες μας. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Είστε συγκεντρωμένοι και ξεκάθαροι για το τι θέλετε να κάνετε και διοχετεύετε την ενέργειά σας για να δημιουργήσετε πραγματικές και διαρκείς συνέπειες.


Πηγή: Forbes