22/02/2019

Comfort Zone - Τι σημαίνει είμαι μέσα και τι έξω από τη Ζώνη Άνεσής μου; “Η ζωή ξεκινά εκεί που η Ζώνη Άνεσης τελειώνει!”

της Κ. Πάλλα
Αρθρογραφία

Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι διαβάζοντας τον τίτλο  του άρθρου θα αναρωτηθείτε…. Σαφώς και κάποιοι ήδη ξέρετε τι σημαίνει ζω μέσα στην Comfort Zone (Ζώνη Άνεσης) και τι σημαίνει ζω έξω από αυτή!

Πράγματι η Ζωή ξεκινά εκεί που η Ζώνη Άνεσης τελειώνει;

Comfort Zone – Flow Channel
Comfort Zone είναι μια κατάσταση όπου τα πράγματα μας είναι οικεία, γνωστά, ελεγχόμενα!  Έχουμε χαμηλά επίπεδα άγχους, νιώθουμε άνετα, είμαστε δυνατοί. Έχουμε ένα σταθερό ασφαλές επίπεδο απόδοσης! Είναι όλα γνώριμα! Επιβιώνουμε!
Οι Ζώνες Άνεσης διαφέρουν. Υπάρχει και μια online μέτρηση της Ζώνης Άνεσης.
H ερευνήτρια Brené Brown, αναφέρει επίσης ότι οι αβέβαιες κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές συνθήκες, μπορούν να επηρεάσουν τις Ζώνες Άνεσής μας, να τις συρρικνώσουν. Όσο πιο φοβισμένοι είμαστε τόσο πιο μικρή είναι η Ζώνη Άνεσής μας και τόσο πιο δύσκολο είναι να φύγουμε από αυτή!


Έχετε αναρωτηθεί , γιατί να βγω από τη Comfort Zone; Μια χαρά δεν είμαι εδώ! Πιστεύω ότι είμαι ευτυχισμένος….. είμαι ασφαλής, αυτό μου φτάνει?  Είμαι όμως ευτυχισμένος;  Δεν έχω δει τι υπάρχει έξω από τη Comfort Zone …… έχω μέτρο σύγκρισης? Μήπως τελικά αν δω τι υπάρχει έξω από αυτή τη Ζώνη….. και έχοντας πια μέτρο σύγκρισης μπορώ να δω και μια άλλη πλευρά της ζωής? Μήπως μου αρέσει….;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αξίζει να βγαίνουμε από τη Comfort Zone υπό προϋποθέσεις!

Σκεπτόμουν έντονα χθες τη δική μου Ζώνη Άνεσης και έκανα μία σύγκριση των συναισθημάτων μου μέσα και έξω από αυτή.
Διαπίστωσα ότι όσο πιο πολύ χρόνο ξόδευα έξω από την Comfort Zone, τόσο πιο πολλά μπορούσα να πετύχω! Ένιωθα πληρότητα, ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση! Όταν πετυχαίνεις, αυτό σε ωθεί να βγεις πιο μακριά  ή πιο συχνά έξω από την Comfort Zone, να πας πιο μακριά και πετύχεις περισσότερα!
Αισθάνεσαι ότι όλα αυτά που έχεις πετύχει έξω από τη Comfort Zone τα έχεις κερδίσει και σου δίνουν πολύ περισσότερη χαρά, από τα μικρά καθημερινά πράγματα μέσα στη Comfort Zone!
Φυσικά δεν μπορείς να ζήσεις συνεχώς έξω από τη Ζώνη Άνεσής σου! Πάντα υπάρχει η επιστροφή.
Όπως αναφέρει ο Mihaly Csikszentmihalyi στο βιβλίο του Ροή –Η Ψυχολογία της Ευτυχίας


Η επιτυχία ενός επιθυμητού στόχου και η διαδρομή προς αυτόν στον οποίο οι προκλήσεις και οι δεξιότητες ταυτίζονται μας οδηγούν στο Flow Channel (ΡΟΗ).  Δηλαδή:
“Χαμηλές προκλήσεις και δεξιότητες δημιουργούν κατάσταση Ροής όμως πολύ σύντομα θα ενταθούν οι προκλήσεις και θα βελτιώσουμε τις δεξιότητες και θα ανέβουμε πιο πάνω στο Flow Channel…. Θα νιώσουμε άγχος…. αλλά θα έχουμε ένα επιθυμητό στόχο που μας δίνει θετικά συναισθήματα και αυξάνοντας συνεχώς το στόχο μας οδηγούμαστε σε ανακάλυψη και ανάπτυξη.”
Το άγχος που προκύπτει από την έξοδο μας από τη Ζώνη Άνεσής μας είναι το λεγόμενο «δημιουργικό» άγχος γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε επιτυχία!
Αν θέλεις να πετύχεις σπουδαία πράγματα τότε είναι αναγκαίο να προχωρήσεις πέρα από τη Comfort Zone! Όσο μένεις δεν θα δεις πρόοδο. Η πρόοδος συμβαίνει όταν μόνο όταν προσπαθούμε κάτι διαφορετικό!
Τη στιγμή που θα το αποφασίσεις να κάνεις κάτι σπουδαίο είναι η ίδια στιγμή που θα  ξεφύγεις από τη Comfort Zone!

Είναι ο μόνος τρόπος! Μην φοβάσαι την αλλαγή! Ενθουσιάσου με τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά σου!
Στη Ζώνη Άνεσης κανένας δεν απολαμβάνει να κάνει συνεχώς το ίδιο πράγμα στο ίδιο επίπεδο. Κάποια στιγμή βαριόμαστε ή αναστατωνόμαστε και τότε η επιθυμία να νιώσουμε ενθουσιασμό μας ωθεί να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας ή να ανακαλύψουμε νέες ευκαιρίες και να τις χρησιμοποιήσουμε.
Βγαίνοντας από τη Comfort Zone περνάμε από το Flow Channel και επιστρέφουμε, έχοντας διευρύνει την Comfort Zone! Είναι μια συνεχής διαδικασία που ο καθένας βάζει τα δικά του όρια ανάλογα με τις δικές του δυνάμεις και τους δικούς του στόχους.
Στο Flow Channel έχουμε πετύχει τη βέλτιστη εμπειρία!  Όταν ο στόχος μας είναι πολύ επιθυμητός, τότε δεν έχει σημασία τίποτε άλλο, έχουμε μια αίσθηση πληρότητας είμαστε δεσμευμένοι και απόλυτα συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε. Έχουμε την αίσθηση της γαλήνης, ο χρόνος δεν έχει την πραγματική του σημασία!  Πολλές φορές έχει μεγάλη αξία και η διαδρομή! Όχι μόνο η επίτευξη του στόχου!
Στις απλές καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας δεν είμαστε σε βέλτιστη εμπειρία, όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο είναι μια κανονική εμπειρία, η κανονική ζωή δεν απαιτεί βύθιση….
Αν δεν ικανοποιείσαι με το μέτριο, το ασφαλές,  για σένα που θέλεις μεγαλύτερα πράγματα, καλύτερα πράγματα και γνωρίζεις βαθιά μέσα στου ότι αξίζεις ακριβώς αυτό, κάνε το βήμα και βγες από τη Comfort Zone!
Σύμφωνα με τη Brene Brown, κάνε μικρά βήματα! Αν η Ζώνη Άνεσής σου είναι μικρή, δηλαδή τα πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτή είναι λίγα αυτό ή θα σου δημιουργήσει περισσότερο άγχος ή θα σε κάνει να βαρεθείς και να χάσεις τον ενθουσιασμό που η ζωή μπορεί να προσφέρει! Βγες έξω πιο συχνά και διεύρυνε τη Ζώνη Άνεσής σου με πράγματα που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα!
ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΟΥ!

Τι σημαίνει η Comfort Zone για τον καθένα μας είναι πολύ προσωπικό και ο καθένας μπορεί να πάρει χαρτί και μολύβι ή να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή του (πάντα προτιμώ το δεύτερο) και να γράψει…….

Τι σημαίνει Comfort Zone για σένα; Τι γίνεται όταν είσαι  στη Comfort Zone σου;

Για μένα Comfort Zone είναι:
- Ρουτίνα
- Ασφάλεια
- Λιγότερο άγχος
- Έλεγχος όλων συμβαίνουν
- Ηρεμία γνωρίζοντας ακριβώς τι θα γίνει κάθε στιγμή
- Δεν φοβάμαι
Τι σημαίνει για σένα να βγεις από τη δική σου Comfort Zone? Τι γίνεται έξω από τη δική σου Comfort Zone ?

Για μένα η ζωή έξω από τη Comfort Zone σημαίνει ότι:
- Θα κάνω πράγματα χωρίς να τα αναβάλλω! “Today is Someday”
- Θα έχω αυτοπεποίθηση, ότι θα καταφέρω θα το έχω κερδίσει
- Θα κάνω θετικές σκέψεις και οι επιθυμητοί μου στόχοι θα στηρίζονται στη θετικότητα
- Θα θέτω νέους στόχους και θα δοκιμάζω καινούργια πράγματα
- Θα γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους
- Θα διαβάζω περισσότερο
- Θα εκμεταλλεύομαι δημιουργικά τον χρόνο μου και επενδύω σε αυτόν – είναι ότι πολυτιμότερο έχω!
- Θα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε ευκαιρία
- Δεν θα φοβάμαι να πάρω ρίσκο, δεν θα φοβάμαι να αποτύχω…..
- Θα εμπιστεύομαι τον εαυτό μου
- Θα ονειρεύομαι και θα κυνηγάω τα όνειρά μου….
- Θα έχω επιτυχία!

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να γράφω μια ατελείωτη λίστα!
Σε καθημερινά μικρά πράγματα το να είμαι μέσα  Comfort Zone, ίσως να σημαίνει ότι κάθομαι να βλέπω τηλεόραση στον καναπέ μου κάθε μέρα την ίδια ώρα ή/ και για πολύ ώρα χωρίς να φιλτράρω ίσως τι βλέπω…. Απλά βλέπω μέχρι να πάω για ύπνο! Το να βγω στην καθημερινότητα από τη Comfort Zone, ίσως να σημαίνει να διαβάσω κάποιο απόγευμα ένα πολύ ωραίο βιβλίο, να πάω γυμναστήριο, να παίξω ένα  άλλο απόγευμα με τα παιδιά μου!
Ναι, ίσως δω τηλεόραση….. αλλά θα επιλέξω συνειδητά τι θα δω και για πόση ώρα θα το παρακολουθήσω!

Σε ένα πιο μακρινό στόχο, το να κινούμαι μέσα στη Comfort Zone, σημαίνει ότι ίσως μένω σε μια δουλειά που δεν με εμπνέει πια, δεν έχει να μου προσφέρει τίποτε και ίσως ούτε κι εγώ…. Έξω από τη Comfort Zone για μένα είναι….. η αλλαγή καριέρας! Αλλάζω δουλειά, επενδύω στην προσωπική μου ανάπτυξη, βάζω στόχους στη νέα μου δουλειά, διαβάζω, ενημερώνομαι, εκπαιδεύομαι, χτίζω μια νέα καριέρα…. δεν φοβάμαι το ρίσκο, επενδύω σε μένα και έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου!

Εδώ θα σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό! Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο! Κάποιοι άνθρωποι επιθυμούν να είναι στην Comfort Zone, αισθάνονται καλά έχουν δοκιμάσει να βγουν έξω και δεν τους εκφράζει!  Έξω από τη Ζώνη Άνεσης η αδρεναλίνη ανεβαίνει…. Το άγχος εμφανίζεται…… κατά συνέπεια υπάρχει φόβος…. Θα πετύχω? Θα φτάσω το στόχο μου;

Μόνο όταν καταφέρει ένα άτομο να βλέπει τα θετικά και να επενδύει πάνω σε αυτά θα επιθυμεί να βγει από τη Comfort Zone …. Γι αυτό η θετική ψυχολογία είναι σημαντική στην έξοδό μας από τη Comfort Zone …. Πολλές φορές η επιλογή να μείνεις στη Comfort Zone, σημαίνει ότι έχεις αποφασίσει ότι δεν αξίζει η ενέργεια για μια θετική αλλαγή στη ζωή σου, δεν θα δεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δεν θα βιώσεις την κατάσταση ροής….
Μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείς μικρές «αποδράσεις» έξω από την Comfort Zone που θα σε βοηθήσουν να βρεις τον εαυτό σου,  να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, να δεις τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται, να εκπληρώσεις τους στόχους σου….. να ζήσεις και όχι απλά να επιβιώσεις? Εσύ αποφασίζεις!

Κοινωνιολόγος - Business & Life Coach
Εισηγήτρια Σεμιναρίων Εργασιακών Θεμάτων, Soft Skills, Coaching Skills, Time Managemet, Επικοινωνίας.