10/05/2018

Το μυστικό για αύξηση στον μισθό σας;

Καριέρα

Ενώ το IQ παραμένει ένας πολύ ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της επιτυχίας της καριέρας, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερους μισθούς.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Vocational Behaviour τον Αύγουστο του 2017, εξέτασε τους σπουδαστές των ΗΠΑ για τη συναισθηματική νοημοσύνη ή την ΕΙ – όπως ονομάζεται συντόμως - κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και στη συνέχεια εξέτασε τη σταδιοδρομία τους στη διάρκεια 10 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν αυξημένη ΕΙ πέτυχαν υψηλότερους μισθούς σε όλα τα είδη επιχειρήσεων σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που είχαν λιγότερη.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη κερδίζουν περισσότερα;

Η ΕΙ σημαίνει να είσαι σε θέση να κατανοείς τα συναισθήματα των άλλων - στη δουλειά στην προκειμένη περίπτωση – δεξιότητα που σας δίνει τη δυνατότητα να παρακινήσετε και να επηρεάσετε με ακρίβεια τις συμπεριφορές των άλλων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλή ΕI τείνουν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να ενσωματωθούν βαθιά στο κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας - ουσιαστικά, κάνουν πολλούς φίλους. Αυτό τους δίνει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και πεπειραμένους συναδέλφους, γεγονός που με τη σειρά τους βελτιώνει την απόδοσή τους και οδηγεί σε υψηλότερο μισθό.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι επίσης μια ελκυστική δεξιότητα για τους ανώτερους σε επίπεδο παροχής συμβουλών. Ποιος δεν θα ήθελε να βοηθήσει κάποιον που έχει αυτογνωσία, είναι συναισθηματικά ισορροπημένος και ξεκάθαρος στις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων; Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με υψηλή ΕΙ είναι πιο πιθανό να έχουν ανώτερους μέντορες, γεγονός που επηρεάζει και πάλι θετικά την επιτυχία της σταδιοδρομίας τους.

Παρομοίως, τα άτομα με υψηλή ΕΙ είναι πιο ανοικτά για να δέχονται ανατροφοδότηση και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης είναι λιγότερο πρόθυμα να δεχτούν κριτική και να βελτιώσουν τον εαυτό τους: αυτό είναι πιθανό να τους κρατήσει πίσω στην καριέρα τους.

Τα άτομα με υψηλό ΕΙ έχουν επίσης την ικανότητα να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση πολύπλοκων διαπροσωπικών καταστάσεων στην εργασία.

Ενώ η EI είναι σημαντική σε όλα τα στάδια μιας καριέρας, γίνεται πιο σημαντική καθώς ανεβαίνετε στην επαγγελματική σκάλα. Οι περιγραφές εργασίας ανώτερων στελεχών απαιτούν την επιτυχία των ατόμων στο να εμπνέουν, στο να πείθουν και να δημιουργούν σχέσεις με άλλους. Έτσι με βάση τα ευρήματα της μελέτης, θα φανταζόταν κανείς ότι όση μεγαλύτερη εξέλιξη υπάρχει στις αρμοδιότητες τόσο πιο σημαντική γίνεται η EΙ.

Τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε συναισθηματική νοημοσύνη;

Πρώτον, πρέπει να αναπτύξετε συναισθηματική συνείδηση. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να προσέξετε τις δικές σας σκέψεις και τις συναισθηματικές αντιδράσεις στις καταστάσεις. Σκεφτείτε πώς θα το αντιληφθούν οι άλλοι. Κάντε ένα ημερολόγιο των καθημερινών γεγονότων και σκεφτείτε πώς συμπεριφερόντουσαν κάθε μέρα, ποια ήταν η ανατροφοδότηση και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη δική σας ενσυναίσθηση.

Δεύτερον, προσπαθήστε να συμμετέχετε σε ομαδικές δραστηριότητες ή ρόλους στην εργασία που συνεπάγονται κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό θα σας ανοίξει ευκαιρίες για ενσυναίσθηση. Αν βρείτε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις δύσκολες, θα σας βοηθήσει επίσης να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις αγχωτικές καταστάσεις και το ίδιο το άγχος.

Τέλος, αναζητήστε ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης από εκπαιδευτές, καθηγητές και συναδέλφους. Αυτό θα σας βοηθήσει να ενσωματωθείτε καλύτερα στο κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας, να αναπτύξετε τις κοινωνικές δεξιότητές σας και να αποκτήσετε τη σωστή νοοτροπία για την αλλαγή της συμπεριφοράς. Αρχίστε να ρωτάτε τους συναδέλφους για τακτικά σχόλια και να ενεργείτε επ 'αυτού.

Αυτό το άρθρο βασίζεται σε ευρήματα από την έρευνα «A time-lagged study of emotional intelligence and salary», που εκτός των άλλων υπογράφει ο Aarti Ramaswami, καθηγητής Management και Διευθυντής του ESSEC Global MBA.

Πηγή άρθρου: theguardian.com
Πηγή φωτογραφίας: 
shutterstock.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας