23/9/2010

Ετήσια Έκθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανασφαλή τρόφιμα και RASFF

Καριέρα

Δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτέμβρη η Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανασφαλή τρόφιμα και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (RASFF) για το 2009 .

Τη χρονιά αυτή ο αριθμός ανακοινώσεων για ανασφαλή τρόφιμα έφθασε συνολικά σχεδόν στις 8000, μια αύξηση 12% έναντι του 2008 ένας πραγματικά πολύ υψηλός αριθμός. Υπήρξαν 557 άμεσες πανευρωπαϊκές ανακλήσεις ανασφαλών προϊόντων που συνοδεύτηκαν μαζί με έκθεση σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή , επίσης με μικρή αύξηση έναντι του 2008.

Τον πρώτο κίνδυνο που επισημαίνει η 76 σελίδων έκθεση της ΕΕ με την υπογραφή του Επιτρόπου John Dalli, είναι τα αλλεργιογόνα που οι ανακλήσεις τυποποιημένων προϊόντων ακατάλληλων για τον καταναλωτή, τριπλασιάστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια φτάνοντας τις 137 ανακλήσεις.

Αυτές αφορούσαν κυρίως θειώδη σε θαλασσινά και αλκοολούχα ποτά αλλά και γάλα (40% των περιπτώσεων) , αυγό, σόγια, ξηρούς καρπούς , γλουτένη σε τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ζαχαροπλαστικής, χυμούς, σοκολάτες.

Πενταπλασιασμό των ανακλήσεων είχαμε και για τα παρουσία μη εγκεκριμένων Γενετικά Τροποποιημένων ( 149 περιπτώσεις) έναντι 34 του 2008 που αφορούσαν το πλείστον λιναρόσπορο, ρύζι, καλαμπόκι και ζωοτροφές.

669 ανακλήσεις είχαμε για μυκοτοξίνες που αφορούσαν Αφλατοξίνες (638 ανακλήσεις) σε Δημητριακά, Αποξηραμένα Φρούτα , Ξηρούς καρπούς, Ζωοτροφές αλλά και Ωχρατοξίνη Α σε δημητριακά αλλά και σε καφέ και κακάο.

Πολλές ανακλήσεις είχαμε επίσης για βαρέα μέταλλα ( Ηg 95, Cd 69, Pb 18, Αs14) σε λίπη και έλαια, θαλασσινά, ζωοτροφές, δημητριακά και υλικά σε επαφή με τρόφιμα.

Στα ίδια επίπεδα ήταν οι περιπτώσεις ανάκλησης για Διοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς (κυρίως σαλμονέλλα και λιστέρια) σε ζωοοτροφές και τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενώ μείωση είχαμε στις ανακλήσεις για φυτοφάρμακα 173 περιπτώσεις (Dimethoate , amitraz σε αχλάδια Τουρκίας και σε άλλα φρούτα και λαχανικά) έναντι 178 του 2008.

Το Food Allergens Lab πέρα από την υποστήριξη που προσφέρει στη βιομηχανία τροφίμων με τους διαπιστευμένους εργαστηριακούς ελέγχους που εκτελεί αξιόπιστα για τους παραπάνω επιμοληντές, διοργανώνει το επόμενο τρίμηνο στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους δύο ποιό σημαντικούς ( σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ) κινδύνους για την ασφάλεια τροφίμων που είναι τα Αλλεργιογόνα και τα Γενετικά Τροποποιημένα προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες στο:
http://ec.europa.eu/rasff και στο http://www.foodallergenslab.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας