15/12/2017

Μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από αυτούς τους πέντε επιχειρηματίες που ξεκίνησαν από το μηδέν

Καριέρα

Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε για τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν έτοιμο πλούτο που έκαναν από μια προηγούμενη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας start up εταιρείας ή για τους έμπειρους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ανέλαβαν franchise δέκα ετών και το μεταμόρφωσαν σε κάτι νέο. Αυτές οι ιστορίες εμπνέουν με τον δικό τους τρόπο αλλά είναι ακόμα πιο εμπνευσμένο να ακούμε για ανθρώπους που ξεκίνησαν από το τίποτα.

Αυτοί είναι επιχειρηματίες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους χωρίς κεφαλαία, χωρίς χρηματοδότηση και μερικές φορές χωρίς εκπαίδευση ή εμπειρία, παρόλα αυτά οι πιθανότητες ήταν ακόμα ικανές να τους οδηγήσουν στην επιτυχία.

Πώς κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι να πετύχουν τέτοια απίθανα επιτεύγματα και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

1. John Paul DeJoria
Ο John Paul DeJoria δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Steve Jobs ή ο Elon Musk, αλλά έχει εφαρμόσει ιδέεε επιχειρηματικής και επιχειρηματικής διαχείρισης που ανταγωνίζονται τα δικά τους. Ξεκινώντας ως courier εφημερίδων και δουλεύοντας ως επιστάτης και οδηγός φορτηγών για να τα βγάλει πέρα, ο DeJoria άρχισε να εργάζεται σε μια εταιρία φροντίδας μαλλιών, όπου συναντήθηκε με τον Paul Mitchell. Με ένα δάνειο μόλις 700 δολαρίων, οι δύο τους ξεκίνησαν μια επιχείρηση που μετατράπηκε σε όμιλο ετερογενών μετοχών, γνωστή τώρα ως John Paul Mitchell Systems. Αργότερα, ο DeJoria ίδρυσε το Patron Spirits και ήταν ιδρυτικό μέλος της αλυσίδας House of Blues. Σήμερα έχει περιουσία μεγαλύτερη από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

2. Kevin Plank
Ο Kevin Plank, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ενδυμάτων γυμναστικής Under Armor, πτώχευσε όταν άρχισε να πωλεί επώνυμα ενδύματα με το σήμα Under Armor. Πήρε όλα τα μετρητά που είχε εξοικονομήσει, περίπου $20.000, και κατέβαλε πρόσθετα χρέη 40.000 δολ. από πιστωτικές κάρτες για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία. Λίγο μετά, έκανε μια πώληση ορόσημο των 17.000 δολαρίων στο Georgia Tech University, και έχοντας ένα κύμα δυναμικής, έκανε πωλήσεις σε δύο ντουζίνες ομάδες του NFL. Από εκεί, έφτασε, μέσα σε λίγα χρόνια, να κάνει εκατομμύρια πωλήσεις και να προσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους. Σήμερα, η Under Armor έχει τζίρο περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιανικές πωλήσεις και έχει

3. Jan Koum
Ο Jan Koum, ο ιδρυτής της WhatsApp, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Κίεβο στην Ουκρανία. Χωρίς να έχει οικονομική άνεση, η οικογένεια του Koum μετανάστευσε στην Καλιφόρνια και ο Κουμ άρχισε να ασχολείται με τους υπολογιστές στον ελεύθερο χρόνο του. Μέχρι τα 18, είχε αναπτύξει εντυπωσιακές δεξιότητες, και το 1997, προσλήφθηκε από τη Yahoo! ως μηχανικός υποδομής. Πέρασε μια δεκαετία σε αυτόν τον κλάδο πριν συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της βιομηχανίας των apps το 2009 και ξεκίνησε από την WhatsApp Inc. Μέχρι το 2014, η WhatsApp είχε γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Το Facebook αγόρασε την εφαρμογή με το εκπληκτικό ποσό των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. Sam Walton
Είναι σχεδόν ειρωνικό ότι η Walmart συχνά επικρίνεται για τους κακούς μισθούς των υπαλλήλων της και τη χρήση τακτικών για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη. Ο Sam Walton, ο ιδρυτής της Walmart, δεν είχε σχεδόν τίποτε στο όνομά του όταν ξεκίνησε το πρώτο του γενικό κατάστημα το 1945. Στηρίχθηκε σε δάνειο ύψους 25.000 δολαρίων από τον πεθερό του για να χρηματοδοτήσει την αρχική αγορά και ήταν μια άμεση επιτυχία στον κλάδο της λιανικής πώλησης. Η Walmart άνοιξε το 1962, στο Rogers, Ark και μέχρι το 1976, η Walmart άξιζε περισσότερα από 176 εκατομμύρια δολάρια. Κάποια στιγμή, ο Walton θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

5. George Soros
Θα μπορούσαμε να τον περιγράψουμε ως επενδυτή περισσότερο παρά έναν επιχειρηματία. Όταν ο Soros ήταν έφηβος στην Ουγγαρία το 1947, έφυγε από τη Ναζιστική δίωξη για να ζήσει στην Αγγλία. Παρά το γεγονός ότι είχε λίγα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειές του, σπούδασε στο London School of Economics. Στη συνέχεια, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1950 και έγινε διαχειριστής επενδύσεων για αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, ξεκινώντας τελικά το δικό του hedge fund και δημιουργώντας τη δική του εταιρεία. Η πιο διάσημη κίνηση του ήταν το ποντάρισμα στη βρετανική λίρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - που του απέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μια μέρα.

Μαθήματα που παίρνουμε
Το χρέος είναι μια βιώσιμη επιλογή.
Το χρέος είναι τρομακτικό να το αποκτήσει κάποιος, ειδικά όταν η ιδέα σας δεν είναι ένα σίγουρο στοίχημα, αλλά σχεδόν όλοι σε αυτόν τον κατάλογο πήραν ένα δάνειο σε κάποιο σημείο για να καθιερωθούν. Όσο έχετε ένα σχέδιο για να το πληρώσετε, το χρέος μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.

Επενδύστε στον εαυτό σας. Πρέπει να επενδύσετε στον εαυτό σας προτού επενδύσετε σε οτιδήποτε άλλο, εστιάζοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της εμπειρίας σας. Χωρίς αυτο-επένδυση, δεν θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια επιχείρηση, πόσο μάλλον να διατηρήσετε μία.

Κοιτάξτε το μέλλον. Αυτοί οι σοβαροί επιχειρηματίες δεν εισήλθαν σε μια αγορά που υπήρχε ήδη. Δημιούργησαν νέες ή πήραν το ρίσκο βλέποντας πώς εξελίσσονται οι τρέχουσες αγορές. Οι στρατηγικές που επικεντρώνονται στο μέλλον πάντα κερδίζουν πέρα από αυτές που επικεντρώνονται στο παρόν.

Οι επιχειρηματίες μπορούν να προέρχονται από φτωχό περιβάλλον, αρκεί να είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρά, να δεσμευτούν για τις ιδέες τους και να αναλάβουν τους απαραίτητους κινδύνους για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι ιδέες. Εμπνευστείτε από τις τεράστιες επιτυχίες που έχουν έρθει ενώπιόν σας και μην αφήνετε την έλλειψη χρημάτων ή εμπειρίας να σας αποθαρρύνουν από το να ακολουθείτε τα όνειρά σας.

πηγή: entrepreneur.com/

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας