15/9/2017

Οκτώ μικροπράγματα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που μας κρίνουν οι άλλοι

Καριέρα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτσι σχεδιασμένος για να κρίνει. Ο μηχανισμός της επιβίωσης το κάνει δύσκολο να συναντήσεις κάποιον χωρίς να αξιολογήσεις και να ερμηνεύσεις τη συμπεριφορά του.

Ενώ έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι κρίσεις μας βασίζονται στο περιεχόμενο των συνομιλιών και άλλων προφανών συμπεριφορών, υπάρχει έρευνες που βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των κρίσεών μας επικεντρώνεται σε μικρότερα, λεπτότερα πράγματα, όπως οι χειραψίες και η γλώσσα του σώματος. Συχνά διαμορφώνουμε πλήρεις απόψεις για τους ανθρώπους, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις συμπεριφορές. Είμαστε τόσο καλοί στο να κρίνουμε τις προσωπικότητες άλλων ανθρώπων από μικρά πράγματα που, σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας, τα αντικείμενα της μελέτης μάντεψαν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων άλλων ανθρώπων όπως την εξωστρέφεια / εσωστρέφεια, τη συναισθηματική σταθερότητα, την ευγένεια, την ευσυνειδησία και το πόσο ανοιχτοί ήταν, απλά κοιτάζοντας τα παπούτσια που φορούσαν.

Οι ασυνείδητες συμπεριφορές μας έχουν μια δική τους γλώσσα και τα λόγια τους δεν είναι πάντα ευγενικά. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πιθανό να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του ποιοι είμαστε και αν δεν ξοδεύαμε πολύ χρόνο να τα σκεφτόμαστε, τώρα είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσουμε, γιατί θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την καριέρα μας.

Πώς αντιμετωπίζετε τους σερβιτόρους και τους ρεσεψιονίστ
Μέσω της αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το προσωπικό υποστήριξης στο δρόμο μέσα και έξω από το κτίριο, οι ερευνητές έχουν μια αίσθηση για το πώς αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους εν γένει. Οι περισσότεροι άνθρωποι ενεργούν διαφορετικά όταν μιλούν στο διευθυντή προσλήψεων ή σε άλλους "σημαντικούς" ανθρώπους, αλλά τη στιγμή που βγαίνουν από την πόρτα αντιμετωπίζουν τους άλλους με περιφρόνηση ή αδιαφορία. Τα επαγγελματικά γεύματα είναι ένα άλλο μέρος που φέρνει στο φως τέτοια στοιχεία. Ανεξάρτητα από το πόσο ευγενικοί είστε με τους ανθρώπους με τους οποίους παίρνετε μεσημεριανό γεύμα, είναι δώρον άδωρον αν δουν να συμπεριφέρεστε άσχημα στους άλλους.

Πόσο συχνά ελέγχετε το τηλέφωνό σας 
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από κάποιον που βγάζει έξω στη μέση της συνομιλίας με κάποιον το τηλέφωνο του. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται έλλειψη σεβασμού, προσοχής, δεξιοτήτων ακρόασης και θέλησης. Εκτός εάν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι συνετό να κρατήσετε το τηλέφωνό σας κρυμμένο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Elon επιβεβαιώνει ότι η εμφάνιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μειώνει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των αλληλεπιδράσεων που αφορούν την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία

Επαναλαμβανόμενες, νευρικές συνήθειες
 
Αν αγγίξετε τα νύχια ή το πρόσωπό σας ή πειράζετε το δέρμα σας συνήθως υποδηλώνει ότι είστε νευρικοί, υπερβολικοί και δεν έχετε τον έλεγχο. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνουν ότι αυτές οι νευρικές συνήθειες είναι ενδεικτικές μιας τελειομανούς προσωπικότητας και ότι οι τελειομανείς είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με αυτές τις συνήθειες όταν είναι απογοητευμένοι ή βαριούνται.

Πόσο χρόνο παίρνετε για να κάνετε ερωτήσεις 
Είχατε ποτέ μια συζήτηση με κάποιον που μιλούσε για τον εαυτό του όλη την ώρα; Ο χρόνος που κάποιος επιτρέπει να περάσει πριν έρθει η προσοχή του σε εσάς είναι ένας ισχυρός δείκτης προσωπικότητας. Οι άνθρωποι που μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους τείνουν να είναι δυνατοί, αυτοαπορροφημένοι "λήπτες". Οι άνθρωποι που κάνουν ερωτήσεις και μοιράζονται λίγες πληροφορίες για τους εαυτούς τους είναι συνήθως ήσυχοι, "δότες". Αυτοί που επιτυγχάνουν μια καλή ισορροπία μεταξύ του δίνω και παίρνω, είναι ικανοί συνομιλητές.

Η χειραψία σας 
Είναι κοινό για τους ανθρώπους να συνδέουν μια αδύναμη χειραψία με την έλλειψη εμπιστοσύνης και μια γενική έλλειψη στάσης. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα έδειξε ότι, αν και δεν είναι ασφαλές να αντλήσουμε υποθέσεις σχετικά με την ικανότητα κάποιου με βάση τη χειραψία, μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μια σταθερή χειραψία ισοδυναμεί με το ότι κάποιος είναι λιγότερο ντροπαλός, λιγότερο νευρωτικός και πιο εξωστρεφής.

Βραδύτητα 
Η καθυστέρηση σε μια συνάντηση οδηγεί τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι σας λείπει ο σεβασμός ή ότι είστε τεμπέλης ή ανιδιοτελής. Αντίθετα με αυτές τις αντιλήψεις, μια μελέτη του κρατικού πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο από τον Jeff Conte αποκάλυψε ότι η καθυστέρηση συνήθως παρατηρείται σε άτομα που κάνουν πολλά πράγματα ή έχουν χαλαρά χαρακτηριστικά προσωπικότητας Τύπου Β. Η μελέτη του Conte έδειξε ότι τα άτομα τύπου Β συχνά καθυστερούν επειδή βιώνουν τον χρόνο πιο αργά από τους υπόλοιπους. Η μέση λύση εδώ δεν είναι να δίνετε μεγάλη σημασία στην καθυστέρηση αυτή. Είναι καλύτερα να ρωτάτε τι συνέβη από το να κάνετε υποθέσεις.

Γραφικός χαρακτήρας 
Υπάρχουν κάθε είδους ψεύτικα στερεότυπα που προσπαθούν να συσχετίσουν το χειρόγραφό σας με την προσωπικότητά σας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το πόσο σκληρά πατάτε το χαρτί σχετίζεται με το πόσο σφιχτός είστε, η κλίση της γραφής σας υποδεικνύει εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια και η καθαρότητα ή μη της γραφής σας αποκαλύπτει οργανωτικές τάσεις. Η έρευνα είναι τελικά άκαρπη όταν πρόκειται για χειρόγραφα και τι δείχνουν αυτά για την προσωπικότητα. Αν έχετε μια σημαντική επιστολή για να γράψετε, καλό θα ήταν να την πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή για να διατηρήσετε τα πράγματα ουδέτερα.

Οπτική επαφή
Το κλειδί στην επαφή με τα μάτια είναι η ισορροπία. Παρόλο που είναι σημαντικό να διατηρείται η επαφή με τα μάτια, όταν γίνεται στο 100% του χρόνου θεωρείται επιθετικό και ανατριχιαστικό. Ταυτόχρονα, αν διατηρείτε μόνο την επαφή με τα μάτια για πολύ λίγο, θα φανείτε ως αδιάφορος, ντροπαλός ή αμήχανος. Οι μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση της επαφής με τα μάτια για περίπου το 60% μιας συνομιλίας επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία και δείχνει ενδιαφέρον, φιλικότητα και αξιοπιστία.

Κάποιες φορές, τα μικρά πράγματα στη ζωή κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Είναι καλό να είστε έτοιμοι για αυτά, για να μπορείτε να κάνετε τη σωστή εντύπωση.

Πηγή: Linkedin Pulse, Dr. Travis Bradberry

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας