11/08/2017

Μήπως το να μαθαίνεις τα πάντα δεν κάνει τελικά καλό;

Καριέρα

Πώς θα ορίζατε έναν εμπειρογνώμονα; Οι εμπειρογνώμονες - ειδικοί τείνουν να θεωρούνται ως άνθρωποι που είναι εξαιρετικά επικεντρωμένοι σε έναν τομέα και αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για να επεκτείνουν τη γνώση τους σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική, ο χρόνος που επενδύουν και η προσπάθεια συνήθως θεωρούνται ως τα απαραίτητα για να γίνει κανείς πραγματικά ταλαντούχος και γνωστός σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αλλά αυτό συμβαίνει πραγματικά;

Γιατί το να είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι σε κάτι, μας κάνει πιο αργούς;

Μπορεί το να εστιάζει κανείς αποκλειστικά σε ένα πράγμα να φαίνεται ο πιο λογικός τρόπος για να γίνει ειδικός, αλλά αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αποκτά αποτελεσματικά τη γνώση. Η διαδικασία αυτή φαίνεται πως σταματά πραγματικά κάποιον από το να δώσει σημασία σε διαφορετικές σκέψεις, προοπτικές, αλλά και συναφή θέματα. Όταν ο εγκέφαλoς εισέρχεται στην εστιασμένη μάθηση, βάζει όλη την ενέργεια και τη συγκέντρωσή του στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό τον αναγκάζει να αναπτύξει ένα καθορισμένο τρόπο σκέψης για την προσέγγιση ενός προβλήματος και περιορίζει τη σκέψη και τις προοπτικές του. Η απαραίτητη διέγερση που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να σκεφτεί με νέους και διαφορετικούς τρόπους εμποδίζεται ως εκ τούτου, ενώ το κομμάτι της πρακτικής φαίνεται να πηγαίνει καλά. Το πώς προσεγγίζει κανείς την πρακτική είναι το κλειδί για να γίνει πραγματικά ειδικός.

Η βασική λειτουργία εκμάθησης για να γίνει κάποιος ειδικός

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι μάθησης όταν πρόκειται για τον εγκέφαλό μας. Ο ένας είναι ο εστιασμένος τρόπος εκμάθησης που είναι όταν το μυαλό μας είναι πολύ συγκεντρωμένο και καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το έργο ή το θέμα. Ο άλλος τρόπος εκμάθησης είναι η διάχυτη σκέψη που είναι όταν ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε μια πιο χαλαρή, ελεύθερη κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση και δημιουργικές ιδέες σε ένα θέμα που δεν ξοδέψαμε πραγματικά χρόνο για να εστιάσουμε σε αυτό. Η λειτουργία αυτή τραβάει την προσοχή σας από ένα θέμα και επιτρέπει στο συνειδητό μυαλό σας να δέχεται την πληροφορία ασυνείδητα. Η πρώτη λειτουργία θα ήταν αποτέλεσμα ενός μαραθώνιου διαβάσματος χωρίς περισπασμούς. αλλά ο δεύτερος τρόπος θα εφαρμοζόταν με διαλείμματα, πηγαίνοντας για μια βόλτα, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας γυμναστική. Με άλλα λόγια, συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα όπου το μυαλό σας είναι φαινομενικά απαλλαγμένο από εστιασμένη σκέψη.

Πώς αυτό ταιριάζει με την αποτελεσματική μάθηση;

Η αποτελεσματική εκμάθηση και η εξειδίκευση δεν είναι μόνο η εστίαση σε μία δεξιότητα. Οι πραγματικοί ειδικοί παίρνουν μια δεξιότητα που είναι καλή και τη χρησιμοποιούν σε διαφορετικές περιοχές.
Ο Paul Graham είναι βρετανός επιστήμονας πληροφορικής με ειδίκευση στη μηχανολογία. Ωστόσο, κατάφερε επίσης να γίνει ειδικός επιχειρηματίας, επενδυτής, συγγραφέας και blogger. Έχει βοηθήσει δεκάδες γνωστές εταιρείες όπως τη Dropbox και την Airbnb και έχει προχωρήσει στην έκδοση βιβλίων και τη συγγραφή δεκάδων άρθρων για διάφορα θέματα.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Paul; Παίρνει την τεχνογνωσία του στον τομέα της μηχανικής, αλλά αντί να εστιάζει αποκλειστικά σε αυτή τη δεξιοτεχνία, χρησιμοποιεί τις γνώσεις μηχανικών εννοιών για να λύσει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις για τις επιχειρήσεις.
Το κλειδί για να γίνετε ειδικοί είναι να βρείτε συνδέσεις ανάμεσα στο πλαίσιο της εμπειρίας σας και σε άλλους τομείς, εφαρμόζοντας τις έννοιες αυτές σε νέα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες λύσεις και την ίδια στιγμή να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ασκεί αυτά που γνωρίζετε στην πράξη.

Η ικανότητα χρήσης των θεμελιωδών δεξιοτήτων σας κάνει έναν πραγματικό ειδικό.

Ο Steve Jobs δεν περιορίστηκε απλώς στην επιστήμη των υπολογιστών, ανέβαινε συνεχώς για να ξεπεράσει τον εαυτό του, σκεπτόμενος μοναδικά και πρωτότυπα πράγματα που προσέδιδαν αξία στην ειδικότητα του. Έκανε την σκέψη ότι οι υπολογιστές δεν πρέπει να είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να είναι κομψοί και όμορφα σχεδιασμένοι καθιστώντας τους μοντέρνα, καθημερινά αντικείμενα. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο έννοιες του σχεδιασμού και της μηχανικής κατάφερε να δημιουργήσει το MacBook και ίσως αυτή η σκέψη είναι που βοηθά την Apple να ξεπερνάει τους ανταγωνιστές της.

Το να είσαι ειδικός και να εστιάζεις σε αυτά τα σύνολα δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Αλλά αυτό που θα σας κάνει να αναπτυχθείτε και να γίνετε ακόμα πιο επιτυχημένοι είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μάθει νέα πράγματα που τονώνουν τη σκέψη σας. Αυτές οι διαρκώς εξελισσόμενες νέες ιδέες σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεστε τη μάθηση στην ειδικότητα σας. Το να είσαι ειδικός σημαίνει να συνδυάζεις ιδέες που βοηθούν στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων. Το κλειδί είναι, όταν μαθαίνετε κάτι καινούριο, να αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε σε αυτό που ήδη γνωρίζετε; Με αυτόν τον τρόπο σταματάτε να παραμένετε στάσιμοι και δημιουργείτε νέους δρόμους που θα σας οδηγήσουν σε νέες επιτυχίες.

πηγή: lifehack.org


Προτεινόμενες σχολές

E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως