18/7/2017

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε το άσπρο αλεύρι και άλλες επεξεργασμένες τροφές

της Ε. Μάργαρη
Αρθρογραφία

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουν ότι το άσπρο αλεύρι δεν είναι καλό για την υγεία μας.

Γενικά, είναι κατανοητό ότι το ραφινάρισμα των τροφών καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά, καθώς απομακρύνεται το πιο θρεπτικό μέρος του σιταριού.

Ένας ολόκληρος κόκκος σιταριού αποτελείται από τρία στρώματα:
• το πίτουρο
• το φύτρο
• το ενδοσπέρμιο

Το πίτουρο είναι το στρώμα όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ίνας, και αποτελεί το σκληρό εξωτερικό περίβλημα του πυρήνα. Το φύτρο περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ το ενδοσπέρμιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόκκου (83%) και είναι ως επί το πλείστο άμυλο.

Το λευκό αλεύρι γίνεται μόνο από το ενδοσπέρμιο, ενώ το αλεύρι ολικής αλέσεως συνδυάζει και τα τρία μέρη του κόκκου. 

Στην εποχή μας έχουν σχεδιαστεί για μαζική παραγωγή και χρησιμοποιούν υψηλή θερμοκρασία και υψηλής ταχύτητας κυλίνδρους χάλυβα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας λόγω αυτών των επιθετικών μεθόδων επεξεργασίας.

Τα παλιά χρόνια, για να βελτιωθεί το αλεύρι το άφηναν να παλαιώσει και να λευκάνει με το φυσικό πέρασμα του χρόνου. Τη σημερινή εποχή όμως, το αλεύρι λευκαίνεται μέσω χημικής διαδικασίας, γεγονός που ναι μεν παράγει τις ίδιες ποσότητες με παλαιότερα, αλλά δεν υπολογίζει κανείς την βλαβερή προσθήκη χημικών στην διατροφή μας.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές καθώς πολλές φορές χρησιμοποιούνται χημικά για την επεξεργασία τους.

Αυτό που χρειάζεται είναι να καταναλώνουμε τροφές στην ολόκληρη, φυσική, μη επεξεργασμένη μορφή τους.

Αν επιλέξετε δημητριακά / σιτηρά, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι είναι μη λευκασμένα, ολική αλέσεως και βιολογικά και καταναλώστε τα στην ποσότητα που είναι ωφέλιμη για τον δικό σας οργανισμό.

Σύμβουλος Ασφάλειας Τροφίμων/ Eπικεφαλής Επιθεωρητής ISO 22000:2005

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας