23/06/2017

Πριν παραιτηθείτε από τη δουλειά σας κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας

Καριέρα

του William Vanderbloemen

Ίσως έχετε αρχίσει να νιώθετε πως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε μια ενδεχόμενη αλλαγή ή να κυνηγήσετε ευκαιρίες αλλού. Πιθανότατα δεν είστε οι μόνοι.

Σε μία αβέβαιη οικονομία, ίσως είναι καλό να θυμάστε πως το γρασίδι συχνά είναι πιο πράσινο από την άλλη πλευρά. Οπότε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν έφτασε η ώρα να αποχωρήσετε;

Θέτοντας αυτές τις τρεις ερωτήσεις στον εαυτό σας:

Τι είναι αυτό που σας κάνει να αναρωτιέστε για την τρέχουσα θέση σας;
Πάρτε λίγο χρόνο ώστε να σκεφτείτε τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αναζητήσετε ένα νέο μέρος για να εργαστείτε. Φταίει το γεγονός ότι φτάσατε στην κορυφή της επαγγελματικής σας ανάπτυξης στην τωρινή σας δουλειά; Μήπως οφείλεται σε μία κακή διαπροσωπική σχέση εντός του εργασιακού περιβάλλοντος; Ή σε αναντιστοιχία μεταξύ των κινήτρων σας και του εταιρικού σκοπού;

Όποιος και αν είναι ο λόγος, θα πρέπει να τον αναγνωρίσετε πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση. Υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψετε πως τα θέματα που υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν και άρα να σας επιτρέψουν να παραμείνετε εκεί που είστε. Αν δεν επιλύονται, η αναγνώρισή τους μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πού θέλετε να πάτε στη συνέχεια.

Γιατί θέλετε να μείνετε;
Υπάρχουν λόγοι που κατέχετε ακόμη το ρόλο σας στην τρέχουσα εργασία σας. Μερικοί από αυτούς είναι πρακτικοί: Χρειάζεστε μία δουλειά για να παρέχετε τα προς το ζην στον εαυτό σας και την οικογένειά σας και σίγουρα δεν θέλετε να "ξεριζώσετε" τα παιδιά σας στη μέση της σχολικής χρονιάς. Αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά μπορεί να διαπιστώσετε και άλλους λόγους.

Ίσως η δουλειά σας καρποφορεί, ακόμη και εν μέσω ματαιώσεων. Ή πιθανόν, ο ρόλος σας σάς βοηθά να εξελίσσεστε προσωπικά και επαγγελματικά ωθώντας σας πέρα από τα φυσικά σας ταλέντα. Αν έχετε φτάσει εκεί που έπρεπε στην εργασία σας, μπορεί να μαθαίνετε να είστε πιο υπομονετικοί και εύθυμοι όσο χτίζετε την αφοσίωσή σας προς τον εργοδότη σας. Η αφοσίωση είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, το οποίο αναζητούν οι εργοδότες.

Μπορεί ο λόγος που μένετε να είναι το γεγονός ότι οι προσωπικές σας αξίες ταιριάζουν με το σκοπό της εταιρείας. Όταν εργάζεστε σε ένα μέρος όπου το "γιατί" πίσω από το "τι" της εταιρείας σας ταιριάζει, είστε σε μία σπάνια θέση. Μπορεί να αξίζει να κολλήσετε εκεί περισσότερο από ό,τι σας λέει το ένστικτό σας.

Γιατί θα θέλατε να φύγετε;
Πάρα πολλές φορές βλέπω ανθρώπους να φεύγουν από τη δουλειά τους για τους σωστούς λόγους, αλλά για τη λάθος δουλειά. Η επαγγελματική πρόοδος δεν έχει να κάνει με το να φεύγεις από κάπου. Έχει να κάνει και με το να φεύγεις για κάτι καλύτερο.

Είναι εύκολο να ονειροπολείτε πως αφήνετε την τωρινή δουλειά σας, αλλά έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας; Πού θέλετε να πάτε από εδώ; Γνωρίζετε αν ο στόχος σας είναι ρεαλιστικός;

Να θυμάστε: Καμία δουλειά δεν είναι τέλεια, γιατί πάντα θα δουλεύετε μαζί με άλλους ανθρώπους και οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι.

Οπότε σκεφτείτε καλά πριν ανακοινώσετε ότι παραιτείστε.

Πηγή: Fortune

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας