12/05/2017

14η Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Οι εκδηλώσεις και οι τέσσερις φετινές θεματικές

Εκπαιδευτικά Νέα

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 άνοιξε τις πόρτες της η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), ένας από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας μας με διεθνή αναγνώριση. Την 14η ΔΕΒΘ επισκέπτονται με περίπτερο 21 χώρες και 30 ξένοι συγγραφείς, ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο πολυσυζητημένους συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής και όχι μόνο σκηνής. Το κεντρικό αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Νότο πλαισιώνουν τέσσερις θεματικοί άξονες που καλύπτουν ένα εύρος θεμάτων και επιβεβαιώνουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα και τον πλουραλισμό της ΔΕΒΘ, της μεγαλύτερης Έκθεσης Βιβλίου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Η 14η ΔΕΒΘ παρουσιάζει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, με περισσότερες από 400 εκδηλώσεις. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές κι άλλους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και το πολυπληθέςαναγνωστικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να την επισκεφτεί.

Θεματικές Εκδηλώσεις 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη
Ο πρώτος θεματικός άξονας έχει τίτλο «Ακολουθώ το δικό μου χτυποκάρδι», μια φράση από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, και είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα. Οι επισκέπτες της 14ης ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά εκδηλώσεων, αναγνώσεων και συζητήσεων με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη που εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με την πολύτιμη συνεργασία των Εκδόσεων Καζαντζάκη, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη.

100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Ο δεύτερος θεματικός άξονας με τίτλο «Από έναν Οχτώβρη βορινό καιδώθε» (φράση δανεισμένη από το ποίημα του Έκτορα Κακναβάτου «Γενεαλογικότων μυδραλίων») αφορά μια άλλη επέτειο που φέτος γιορτάζεται σε ολόκληροτον κόσμο. Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 σημάδεψε με τρόπο ανεξίτηλοτον 20ο αιώνα και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο την παγκόσμια ιστορία. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια σειρά συζητήσεων και παρουσιάσεων για την επανάσταση του 1917, για το ευρύτερο ελληνικό και διεθνές ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αλλά και για την επανάσταση ως γενικότερο φαινόμενο αναζήτησης της κοινωνικής αλλαγής στην ιστορία.

Προσφυγικό Ζήτημα
Ο τρίτος θεματικός άξονας με τίτλο «Μοιραζόμαστε Βιβλία-Μοιραζόμαστε Πατρίδες» διοργανώνεται σε συνεργασία το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και είναι αφιερωμένος στους πρόσφυγες, στη ζωή, τις ανάγκες τους αλλά και την προσφορά τους στις χώρες που τους υποδέχονται. Μια σειρά απόδράσεις, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα ενός περίπλοκου προβλήματος και δίνουν την ευκαιρία στους φίλους της ΔΕΒΘ να γνωρίσουν τις πολλές πλευρές του προσφυγικού ζητήματος.

Πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Κίνας 2017
Το αφιέρωμα «Συναντήσεις στου δρόμους του Μεταξιού» της 14ης ΔΕΒΘ εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017, μια αφορμή για να δούμε το βιβλίο ως γέφυρα που ενώνει δυο πανάρχαιους πολιτισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο με τα αφιερώματα, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της φετινής έκθεσης.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας