16/02/2017

Απροσδόκητα οφέλη από την εκμάθηση ξένων γλωσσών

Εκπαιδευτικά Νέα

Η εκμάθηση μίας δεύτερης γλώσσας μπορεί να αποτελεί πρόκληση και αυτό συμβαίνει επειδή εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να κάνει κάτι πιο περίπλοκο από το να απομνημονεύει απλά νέες λέξεις και την κατάλληλη προφορά αυτών. Διευρύνετε την κριτική σας σκέψη και ικανότητα με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεστε.

Η διγλωσσία προσφέρει οφέλη που ξεπερνούν την απλή ικανότητα να ζητά κανείς οδηγίες ή να παραγγέλνει καφέ. Ο εγκέφαλος των πολύγλωσσων ανθρώπων λειτουργεί διαφορετικά από εκείνων που είναι μονόγλωσσοι. Η συχνή χρήση μίας δεύτερης ξένης γλώσσας οξύνει πολλές γνωστικές δεξιότητες και επιπλέον κάνει τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς.

Η τακτική εξάσκηση - ακόμη και αν αφιερώνετε μόνο 15 λεπτά την ημέρα - είναι αρκετή για να αποκομίσετε τις γνωστικές ανταμοιβές που συνοδεύουν την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας.

Πολύ γρήγορα βελτιώνεται η προσοχή σας.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε πως μαθητές που παρακολουθούσαν μάθημα ξένης γλώσσας είχαν αυξημένη πνευματική εγρήγορση σε διάφορα αντικείμενα σε σύγκριση με μαθητές που δεν παρακολουθούσαν κάποια γλώσσα.

Το multitasking γίνεται πιο φυσικά.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε πως δίγλωσσοι ομιλητές ξεπερνούν τους μονόγλωσσους όταν εργάζονται ταυτόχρονα σε πολλαπλά project. Είναι πιο φυσικό για ένα δίγλωσσο εγκέφαλο να επεξεργάζεται γρήγορα πληροφορίες που είναι άσχετες μεταξύ τους και να επικεντρώνεται σε αυτές που είναι σημαντικές.

Η λήψη αποφάσεων είναι πιο απλή σε μία ξένη γλώσσα.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο βρήκαν πως είμαστε ικανοί να σκεφτόμαστε πιο ορθολογικά και με λιγότερες προκαταλήψεις, όταν χρησιμοποιούμε μία ξένη γλώσσα για να ζυγίσουμε τις επιλογές μίας απόφασης. Παραδόξως, η διαμόρφωση της ξένης γλώσσας μειώνει την αποστροφή απώλειας. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στο γεγονός ότι η ξένη γλώσσα επιτρέπει μεγαλύτερη συναισθηματική και γνωστική απόσταση κατά την αξιολόγηση των κινδύνων μιας απόφασης.

Η μνήμη προστατεύεται καλύτερα.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι μιλούν περισσότερες από δύο γλώσσες μπορεί να έχουν μικρότερους κινδύνους να αποκτήσουν προβλήματα με τη μνήμη τους, όπως Alzheimer ή άνοια, διότι η πολυγλωσσία έχει "προστατευτικό αντίκτυπο στη μνήμη όσων εξασκούν ξένες γλώσσες".

Πηγή: Business Insider

Προτεινόμενες σχολές

Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Διαβάστε επίσης
Εκπαιδευτικά Νέα