1/2/2017

Mind Map: Ένα απλό εργαλείο για όσους μισούν τη δουλειά τους αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν

Καριέρα

Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Stanford δημιούργησαν ένα απλό εργαλείο για όσους μισούν τη δουλειά τους αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν

Το μοναδικό πράγμα που είναι χειρότερο από το να μισεί κανείς την πρωινή του δουλειά είναι το να μην μπορεί να παραιτηθεί γιατί δεν έχει ιδέα τι άλλη δουλειά θα μπορούσε να τον κάνει χαρούμενο.

Οι Bill Burnett και Dave Evans αποκαλούν αυτό το δίλημμα "έχω κολλήσει". Και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκολλήσετε από αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα mind map.

Οι δύο καθηγητές που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο του Stanford το μάθημα "Σχεδιάζοντας τη ζωή σου", εξέδωσαν ένα ομώνυμο βιβλίο. Σε αυτό, οι συγγραφείς εξηγούν πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα χάρτη μυαλού, καθώς επίσης και γιατί αυτό όντως λειτουργεί.

Ο χάρτης μυαλού είναι το απτό αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού ανάμεσα στην ελεύθερη σχέση που συνδέεται με την καριέρα σας. Πώς θα ξεκινήσετε:

Βήμα 1ο: Επιλέξτε ένα θέμα
Διαλέξτε ένα πράγμα που σας προσφέρει ευχαρίστηση.

Βήμα 2ο: Σημειώστε πέντε με έξι πράγματα που σχετίζονται με την αρχική ιδέα

Χρησιμοποιήστε τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία της ελεύθερης σύνδεσης με τις λέξεις στο δεύτερο δαχτυλίδι και συνεχίστε μέχρι να να έχετε τουλάχιστον τρία δαχτυλίδια λέξεων.

Δώστε 5 λεπτά maximum στον εαυτό σας για να ολοκληρώσετε τα πρώτα δύο βήματα.

Βήμα 3ο: Κυκλώστε μερικές λέξεις στον εξωτερικό κύκλο που για εσάς ξεχωρίζουν. Τώρα προσπαθήστε να τις μετουσιώσετε σε νέες ιδέες.

Έτσι πρέπει να δείχνει ένας χάρτης μυαλού:

Όπως μπορείτε να δείτε, μερικές λέξεις δεν οδηγούν πουθενά.

Αλλά αν συνδέσετε τις λέξεις σε κύκλο "English class," "actress," "grade school," and "tweens", θα έχετε το αποτέλεσμα "junior high school theater teacher"!

Η΄ εναλλακτικά το άτομο που δημιούργησε αυτό το χάρτη μπορεί να μην αφήσει την τωρινή του εργασία, αλλά παράλληλα να γράφει θεατρικά έργα για παιδιά. Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.

"Διαλέγεις καλύτερα όταν μπορείς να επιλέξεις από πολλές και καλές ιδέες" και "Δεν επιλέγεις ποτέ την πρώτη λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα". Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το mind map.

Πάρτε το χρόνο σας, γίνετε δημιουργικοί και σίγουρα θα σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε.

Πηγή: Business Insider

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας