05/01/2017

Τα 4 χαρακτηριστικά των πόλεων που μπορούν να κάνουν τους κατοίκους τους ευτυχισμένους

Εκπαιδευτικά Νέα

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να συσσωρεύονται σε αναλογικά μικρούς χώρους. Ποια χαρακτηριστικά λοιπόν θα πρέπει να έχουν οι πόλεις, έτσι ώστε, παρά την πληθυσμιακή τους πυκνότητα, να εγγυώνται μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής για τους κατοίκους τους;

Την απάντηση δίνει η Layla McCay, ιδρύτρια του Center for Urban Design and Mental Health. Συμφώνα με τη McCay, οι πόλεις θα πρέπει να διαθέτουν 4 είδη "χώρων", έτσι ώστε οι κάτοικοί τους να νιώθουν καλά με το μέρος που ζουν. Ας τα δούμε με τη σειρά.

"Πράσινος χώρος "
Οι πράσινοι χώροι, όπως τα πάρκα και τα άλση, έχουν πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη. Το να περνά κανείς χρόνο στη φύση, μειώνει το στρες και την εγκληματική συμπεριφορά, βοηθάει στη συγκέντρωση και αυξάνει την αίσθηση υγείας και ευεξίας των ανθρώπων. Σ' αυτούς τους χώρους όμως θα πρέπει να έχει κανείς πρόσβαση στην καθημερινότητά του, ακόμα και από τη θέα του σπιτιού του. Τα ίδια περίπου πλεονεκτήματα απολαμβάνουν και όσοι έχουν πρόσβαση σε "μπλε χώρους", όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς.

"Χώρος δραστηριότητας"
Εκατοντάδες έρευνες έχουν υποδείξει την άμεση σχέση μεταξύ σωματικής υγείας και συναισθηματικής ευεξίας. Από την πλευρά του σχεδιασμού πόλεων, αυτό δε σημαίνει μόνο την ύπαρξη πάρκων όπου μπορούν να αθληθούν οι κάτοικοι, αλλά και τη διαθεσιμότητα ποδηλατόδρομων ή και πεζόδρομων, από όπου θα μπορούν οι πολίτες να μεταβαίνουν με ενεργητικό τρόπο στη δουλειά τους.

"Κοινωνικός χώρος"
Αυτοί είναι οι δημόσιοι χώροι όπου μπορούν οι άνθρωποι αυθόρμητα να αλληλεπιδράσουν. Σύμφωνα με τη McCay, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περισσότερα παγκάκια στα πάρκα και στις πλατείες, ακόμη και σε κοινόχρηστες υπαίθριες σκακιέρες! Το κοινωνικό στοιχείο και η ανάγκη για περισσότερη ανθρώπινη επαφή φαίνεται ότι είναι καθοριστικό για την ευεξία των ανθρώπων αλλά και για την ανθεκτικότητά τους, ειδικά σε καιρούς κρίσης.

"Ασφαλής χώρος"
Η αίσθηση ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει πολλές διαστάσεις. Είτε πρόκειται για την εγκληματικότητα, είτε για την κυκλοφορία, είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς στην πόλη τους. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας αποστειρωμένος και αποπνικτικός χώρος. Οι κάτοικοι θα πρέπει να νιώθουν ότι έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και επιλογών μέσα σε αυτήν.

Πηγή: nymag.com


Προτεινόμενες σχολές

E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Διαβάστε επίσης