5/1/2017

Πώς να απαντήσετε στην ερώτηση 'Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;'

Καριέρα

Του Farhan Raja

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες σας; Όταν ακούτε αυτή την ερώτηση, ανατριχιάζετε. Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο μισούμε τις συνεντεύξεις, θα μπορούσε να είναι αυτή η ερώτηση. Το αίνιγμα εδώ είναι ότι οι συνεντεύξεις αποτελούν το μέρος όπου πρέπει να μιλήσουμε θετικά για τον εαυτό μας, ωστόσο η ερώτηση αυτή μας αναγκάζει να μιλήσουμε με αρνητικό τρόπο. Βοήθεια!

Ένας δημοφιλής τρόπος για να αντιστρέψετε την κατάσταση που δημιουργεί η ερώτηση είναι να παρουσιάσετε μία δύναμη για αδυναμία: "Εργάζομαι πάρα πολύ" ή "Μερικές φορές είμαι πολύ παθιασμένος-η". Παρόλο που αυτά μοιάζουν να είναι η τέλεια επιλογή, αυτοί οι τύποι απαντήσεων τείνουν να είναι μέρος του βασιλείου των κλισέ που λέγονται σε κάθε συνέντευξη. Πιστέψτε με - παρά το γεγονός πως ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να είναι όλο χαμόγελα, στο άκουσμα μιας τέτοιας απάντησης, μέσα του θα προσπαθεί απελπιστικά να συγκρατήσει ένα ειρωνικό βλέμμα.

Πριν προβούμε στο "χτίσιμο" μίας δυνατής απάντησης, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε "γιατί το ρωτάνε αυτό;" Από την εμπερία μου, θέλουν να διαπιστώσουν πώς διαχειρίζεστε τέτοιου είδους ερωτήσεις και αν διαθέτετε κριτική σκέψη προς τον εαυτό σας. Στη συνέχεια, θέλουν να δουν την αντίδρασή σας. Ο υπεύθυνος προσλήψεων επιθυμεί να δει αν πανικοβάλλεστε, γίνεστε νευρικοί ή ταράζεστε. Ανεξαρτήτως από την απάντησή σας, είναι καθοριστικής σημασίας να παραμείνει η αυτοπεποίθησή σας και η θετική σας ενέργεια στο ίδιο επίπεδο με πριν.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, ας δούμε πώς θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, έξυπνα και ειλικρινά αποφεύγοντας τη χρήση κλισέ απαντήσεων.

1. Φτιάξτε μία λίστα με όλες τις αδυναμίες σας. Να είστε συγκεκριμένοι.
Αντί να γράψετε "τεμπέλης", γράψτε "αργώ να απαντήσω σε email". Όταν ετοιμάσετε τη λίστα, πρέπει να σκεφτείτε ποιες από τις αδυναμίες σας θα έχουν το λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο σε σχέση με τη δουλειά για την οποία θα περάσετε από συνέντευξη.

2. Σκεφτείτε χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση.
Παράδειγμα: Αν είστε προγραμματιστής, μία αδυναμία για την οποία θα μπορούσατε να μιλήσετε είναι το γεγονός πως ντρέπεστε ελαφρώς όταν πρόκειται να μιλήσετε σε μεγάλα meeting. Αυτή η αδυναμία έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για να φέρετε εις πέρας τη δουλειά σας.

3. Εξηγήστε πώς ανακαλύψατε την αδυναμία σας και πώς δουλεύετε πάνω σε αυτήν για να την αμβλύνετε.

Για ένα ρόλο στις πωλήσεις, θα μπορούσατε να πείτε το εξής: "Πλέον το δουλεύω και έχω αντιληφθεί πως την αξία του να το διορθώσω. Έμαθα πως αν το το ξεπεράσω θα μου αφήσει χρόνο ώστε να αφοσιωθώ πλήρως στις πωλήσεις."

Για έναν προγραμματιστή: "Είναι κάτι για το οποίο έχω γνώση και εξασκώ κάποιες τεχνικές πριν πάω σε κάποιο meeting. Αυτό μου έχει δώσει αρκετή αυτοπεποίθηση και πραγματικά έχω βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο."

Ανακεφαλαιώνοντας:

  • Mιλήστε με την ίδια αυτοπεποίθηση που μιλήσατε και πριν σας τεθεί η συγκεκριμένη ερώτηση.
  • Κάντε μία λίστα με τις αδυναμίες σας και να είστε συγκεκριμένοι. Αποφύγετε τις γενικότητες.
  • Χρησιμοποιήστε εκείνη την αδυναμία που θα είχε το μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο σχετικά με τη θέση για την οποία περνάτε από συνένετευξη.
  • Επισημάνετε πως αυτό είναι κάτι που γνωρίζετε και πως δουλεύετε με στόχο να το βελτιώσετε.

Πηγή: undercoverrecruiter

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας