19/12/2016

Σοβαρά λάθη σε συνέντευξη που έκανα στην αρχή της καριέρας μου

Καριέρα

του Brian de Haaf

Πραγματικά αδυνατώ να σκεφτώ κάποια εταιρεία που θέλει να προσλάβει κάποιον που κάνει λίγο απ' όλα (jack-of-all-trades).

Το έμαθα με το δύσκολο τρόπο, όταν στην αρχή της καριέρας μου και ενώ μιλούσα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης, του είπα πως έκανα σχεδόν λίγο απ' όλα στην εταιρεία marketing όπου εργαζόμουν στο Σικάγο.

Μετά από ένα μειδίαμα, απάντησε: "Αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά εμείς χρειαζόμαστε κάποιον με συγκεκριμένα προσόντα." Η ειρωνεία είναι πως όντως διέθετα τα εν λόγω προσόντα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασα το υπόβαθρό μου τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως δεν είχα προσανατολισμό, ήμουν μεν στην αγορά εργασίας, αλλά χωρίς καμιά βαθιά ειδίκευση.

Φυσικά, αν έχετε καταφέρει πολλά στην καριέρα σας, μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε κάνει λίγο απ' όλα. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε διπλά πριν παρουσιάσετε τον εαυτό σας σαν γενικoύ τύπου εργαζόμενο.

Μην σπαταλήσετε το χρόνο κάποιου με τέτοιες γενικεύσεις. Προτείνω αυτό να αρχίσει ήδη από το βιογραφικό σας. Αν διαθέτετε τα skills που ζητούνται, δείξτε το. (Και αν δεν τα διαθέτετε, μην αιτηθείτε για τη θέση. Κρατήστε την ενέργειά σας.)

Όταν βρεθείτε σε συνέντευξη, οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να δουν, αν μπορείτε να εξηγήσετε πώς η εξειδίκευσή σας είναι σε συνάφεια με τις αξίες και τους στόχους της εταιρείας. Ωστόσο, αν εσείς αθροίσετε την επαγγελματική σας εμπειρία σε "λίγο απ' όλα", η ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από τη δουλειά σας μπορεί να χαθεί στη μετάφραση.

Κάντε την έρευνά σας και νοητά χαρτογραφήστε τι έχετε κάνει με τα skills που απαιτούνταν. Εξασκηθείτε στο να απαντάτε ερωτήσεις με σαφήνεια ώστε να είστε έτοιμοι να δείξετε την κυριαρχία σας.

Και αν θέλετε να λάμψετε, διοχετεύστε τις προσπάθειές σας εκφράζοντας τα ακόλουθα:

1. Συγκέντρωση
Κανείς δεν περιμένει από εσάς να έχετε χαρτογραφήσει τη ζωή σας εκ των προτέρων. Αλλά οι περισσότερες εταιρείες θέλουν να δουν ότι επιδιώκετε τη γνώση στον τομέα σας. Αν κάνατε job hopping ή αλλάξετε βιομηχανίες, εξηγήστε πώς αυτές οι κινήσεις σας ωφέλησαν ως προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων σας. Διαφορετικά, μπορεί να φανείτε ως κάποιος-α χωρίς επαγγελματικό πλάνο ή χωρίς κίνητρο για σκληρή δουλειά.

2. Ταπεινότητα
Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να μετακινήστε σε πεδία όπου θέλετε να αναπτυχθείτε. Αν είστε δυνατοί σε ένα πεδίο αλλά χρειάζεται να εξελιχθείτε σε ένα άλλο, μετατρέψτε το αυτό σε ευκαιρία ώστε να δείξετε την προθυμία σας να μάθετε περισσότερα. Αυτού του είδους η αυθεντικότητα μπορεί να κάνει τους υπεύθυνους προσλήψεων να μη σας ξεχάσουν.

3. Διαφάνεια
Κρύβετε κάτι; Δεν θέλετε να αφήσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων να αναρωτιούνται αν είστε απλώς κρυψίνους όσον αφορά την εμπειρία σας ή προσπαθείτε να την εξωραΐσετε. Η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να οδηγήσει τους άλλους να αναρωτιούνται για την αξιοπιστία σας.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμβεί είναι να αφήσετε έναν ενδεχόμενο εργοδότη να σχηματίσει αρνητική εικόνα για σας, την εμπειρία σας και τις ικανότητές σας.

Να θυμάστε πως αυτό το άτομο δεν σας γνωρίζει και ο λίγος χρόνος που διαθέτει, είναι πολύτιμος ώστε να δει αν έχετε τα προσόντα που ζητά για τη δουλειά. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να εξηγήσετε τον επαγγελματικό σας δρόμο ενδελεχώς, καθώς επίσης και το πώς θα μεταφραστεί αυτό σε επιτυχία αν γίνετε μέρος της εταιρείας.

Πηγή: Business Insider


Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής