13/12/2016

Πώς να απαντήσετε στην ερώτηση 'Είστε διατεθειμένος-η να μετεγκατασταθείτε' σε μία συνέντευξη

Καριέρα

Η προετοιμασία για μια συνέντευξη αποτελεί μία επίπονη διαδικασία. Μπορείτε να προετοιμαστείτε μόνο για εκείνα που νομίζετε πως θα σας ρωτήσουν. Η συνέντευξη ξεκινά πριν καν αρχίσουν οι ερωτήσεις. Από τη στιγμή που θα εισέλεθετε στο κτίριο μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσετε, η συνέντευξη "τρέχει". Παρατηρούν τη γλώσσα του σώματός σας και προσπαθούν να καθορίσουν αν ταιριάζετε με την εταιρεία.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικής σημασίας σε μία συνέντευξη, αλλά την ίδια σημασία έχουν και οι απαντήσεις που θα δώσετε. Είστε άνετοι με την απάντησή σας; Είναι ειλικρινής; Ζορίζεστε να απαντήσετε; Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν τέτοια σημάδια, καθώς ακούν τις απαντήσεις σας. Τι γίνεται όμως με την ερώτηση που μπορεί να επηρεάσει απόλυτα τη διαδικασία πρόσληψης "Είστε διατεθειμένος-η να μετεγκατασταθείτε;"

Μπορεί να είναι αιφνιδιαστική μία τέτοια ερώτηση ή μπορείτε να προετοιμαστείτε. Πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η απάντησή σας; Διαβάστε παρακάτω πέντε απαντήσεις που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

1) Είμαι απόλυτα διατεθειμένος-η να μετεγκατασταθώ:
Αυτή είναι μία προφανής απάντηση, αν πραγματικά μπορείτε να μετεγκατασταθείτε οπουδήποτε σας ζητήσουν. Με αυτή την απάντηση θα δείξετε πως θέλετε πάρα πολύ να γίνεται μέρος της εταιρείας και της ομάδας. Μία πιο επίσημη εκδοχή της ίδιας απάντησης θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: "Για τη σωστή ευκαιρία, είμαι εξαιρετικά διατεθειμένος-η να μετεγκατασταθώ. Και πιστεύω πως η συγκεκριμένη εταιρεία και η συγκεκριμένη θέση είναι αυτή η ευκαιρία."

2) Ίσως:
Το να μετεγκαθίσταται κανείς για δουλειά σημαίνει τεράστια αλλαγή στη ζωή του. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που μένουν αναπάντητες που σας κάνουν να αναρωτιέστε αν θα προβαίνατε ή όχι σε μετεγκατάσταση. Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνετε εκεί; Είναι αυτή μία εταιρεία που θα ήθελα να μείνω για πολύ και να εξελιχθώ επαγγελματικά;

3) Πείτε πιθανώς με ενθουσιασμό:
Η μετακίνηση σε άλλο τόπο δεν είναι πάντα ιδανική επιλογή. Παρόλο που μπορεί η θέση να είναι ακριβώς αυτό που αναζητάτε. Οι περισσότερες εταιρείες μπορεί να σας θέσουν την ερώτηση αυτή μόνο για να δουν κατά πόσο ενδιαφέρεστε για τη θέση. Και η απάντησή σας μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα προσληφθείτε.

Μία πιθανή εκδοχή θα μπορούσε να είναι: "Είναι μία καταπληκτική ευκαιρία και μία θέση που πιστεύω πως ταιριάζω απόλυτα. Θα απολάμβανα να εργάζομαι σε αυτό το πεδίο, αλλά θα σκεφτόμουν τη μετεγκατάσταση ανάλογα με τις συθήκες."

4) Πώς να πείτε όχι;
Μερικές φορές η μετεγκατάσταση απλώς δεν είναι επιλογή. Μπορεί να υπάρχουν σοβαροί λόγοι που να σας αποτρέπουν να μετακινηθείτε. Πώς θα απαντήσετε αρνητικά χωρίς ωστόσο να δείξετε έτσι ότι δεν ενδιαφέρεστε αρκετά για τη θέση;

"Αυτή είναι μία καταπληκτική ευκαιρία για την καριέρα μου και θα ήθελα να γίνω μέρος της ομάδας εδώ. Θα ήθελα να εργαστώ σε αυτό τον τομέα και να εξελίξω την καριέρα μου μέσα από αυτή την εταιρεία.

5) Τι να μην πείτε:
Υπάρχει μία πληθώρα λανθασμένων απαντήσεων. Φυσικά κανείς δεν περιμένει απαραιτήτως να γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις σε μία συνέντευξη, αλλά στη συγκεκριμένη ερώτηση μην απαντήσετε ποτέ χρησιμοποιώντας τα παρακάτω:

  • "Θα με πληρώνετε περισσότερο;"
  • "Αν διάλεγα το πού θα με μετακινήσετε."
  • "Δεν θέλω ποτέ να φύγω από αυτή την περιοχή."
  • "Εξαρτάται από το τι θα μου προσφέρετε"

Οτιδήποτε απαντήσετε που να μοιάζει με αυτά, θα τους κάνει να σας ξεχάσουν και να συνεχίσουν με τον/την επόμενο-η.

Πηγή: undercoverrecruiter


Προτεινόμενες σχολές

Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής