02/12/2016

Για χρόνια έπαιρνε συνεντεύξεις από CEO πολυεθνικών και αυτά είναι τα κορυφαία tips της επιτυχίας τους

Καριέρα

του Peter Vanham

Οι CEO μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών μοιάζουν να είναι μία κατηγορία από μόνοι τους.

Προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες έχουν λάβει τη μόρφωσή τους από παγκοσμίου κλάσης πανεπιστήμια και έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους από μεγάλες εταιρείες.

Εναλλακτικά, έχουν παρατήσει τις σπουδές τους από πολύ μεγάλα Πανεπιστήμια, ξεκίνησαν μία επιχείρηση και ξύπνησαν ένα πρωί όντας εκατομμυριούχοι.

Αυτή είναι η κοινή εικόνα που έχουμε για εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή, αλλά πολύ συχνά είναι λανθασμένη. Τέσσερα χρόνια πριν, αναζητούσα το σκοπό μου και το δρόμο μου στη ζωή. Οπότε, αποφάσισα να ρωτήσω 20 CEO και επιχειρηματίες πώς ξεκίνησαν την καριέρα τους και πώς έφτασαν στην κορυφή. Προς έκπληξή μου, πολλοί απάντησαν με ενθουσιασμό και οι απαντήσεις τους ήταν εκπληκτικά αντισυμβατικές.

Μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου "Before I Was CEO" ολόκληρες τις συνεντεύξεις, αλλά μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω μερικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξα, μιλώντας με αυτούς τους σούπερ επιτυχημένους ανθρώπους.

1. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα κλασάτο πτυχίο ή μία πλούσια οικογένεια για να επιτύχετε.
Για παράδειγμα, ο Rick Goings, CEO της Tupperware, προέρχεται από μία φτωχή οικογένεια και δεν απόκτησε ποτέ πτυχίο από κολέγιο. Επίσης, είναι ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω συναντήσει και έπειτα από θητείες στο Πολεμικό Ναυτικό και ως επιχειρηματίας, έχτισε μια εκπληκτική διεθνή καριέρα στην Avon και την Tupperware.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η Susan Cameron. Προέρχεται από τη μεσαία τάξη, πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το MBA της από ένα μικρό καθολικό Πανεπιστήμιο στο Κεντάκι, το Bellarmine. Τώρα είναι CEO της Reynolds American.

2. Να έχετε πίστη στα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες σας.
Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα έχουν κοινά δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Πρώτον, κάποια στιγμή στα νεανικά τους χρόνια, απόκτησαν αυτοπεποίθηση σε σχέση με τις φιλοδοξίες τους. Δεύτερον, ανακάλυψαν ένα πεδίο ή μία βιομηχανία που αγάπησαν.

Αν δεν είστε σίγουροι για τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες σας, ρίξτε μια ματιά γύρω σας και βρείτε ανθρώπους που θα σας στηρίξουν και θα σας καθοδηγήσουν σαν δάσκαλοι. Να έχετε υπομονή - θα ανακαλύψετε το πάθος σας αργά ή γρήγορα.

3. Μη βιαστείτε να ανεβείτε τη σκάλα.
Οι ιστορίες των αυτοδημιούργητων εικοσάρηδων εκατομμυριούχων μπορεί να μας παραπλανήσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβάνομένων των πολύ επιτυχημένων ανδρών και γυναικών, έχτισαν με αργούς ρυθμούς την καριέρα τους.

Ο Paul Bulcke, CEO της Nestle, πέρασε τα πρώτα 12 χρόνια της καριέρας τους στο Περού και τη Χιλή, μακριά από την έδρα της εταιρείας. Και ο Jean-Francois van Boxmeer, CEO της Heineken πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας του στο Κονγκό και τη Ρουάντα, μακριά από τη Ν. Υόρκη και το Άμστερνταμ
Αυτό τους επέτρεψε να αποκτήσουν skills που θα τους χρησίμευαν αργότερα στη ζωή: γνώση ξένων γλωσσών, διαχείριση και επικοινωνία σε κρίσεις και δημιουργία ομάδων.

4. Μάθετε να αντιμετωπίζετε την αποτυχία.
Η αποτυχία συχνά είναι αναπόφευκτη. Ακόμη και αν εσείς οι ίδιοι δεν αποτύχετε ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, το περιβάλλον γύρω σας θα το κάνει κάποια στιγμή.

Η Orit Gadiesh εργάστηκε στην Bain & Company όταν αντιμετώπιζε πάρα πολλά προβλήματα λόγω εσωτερικών θεμάτων και πιέσεων τηςε αγοράς. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, όμως αποφάσισε να μην τα παρατήσει. Η εταιρεία απροσδόκητα επιβίωσε και η ίδια έγινε πρόεδρος.

5. Να θυμάστε τα μαθήματα που πήρατε.
Όλοι όσοι μίλησα θυμούνται κάποια κρίσιμη καμπή στη ζωή και την καριέρα τους, καθώς και γιατί οι αποφάσεις που πήραν τότε ήταν καλές ή κακές. Μετέπειτα και όταν ξαναβρέθηκαν σε ανάλογη θέση μπόρεσαν να τα καταφέρουν λόγω της πρότερής τους εμπειρίας.

Πηγή: Business Insider

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής