24/11/2016

Η σπουδαιότητα των στόχων στη διαδικασία coaching

της Β. Κάουλα
Αρθρογραφία

Ένα από τα οφέλη του Coaching για τους πελάτες είναι να ξεκαθαρίζουν ποιοι είναι οι στόχοι τους. Μερικοί μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να εκφράσουν τους στόχους τους ξεκάθαρα, άλλοι μπορεί να έχουν συγκεχυμένα πράγματα στο μυαλό τους. Το Coaching βοηθά στο να εξετάσουν, αναλύσουν και εκφράσουν με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο ρεαλιστικούς στόχους.

Το να θέτουμε προσωπικούς στόχους είναι μια δυναμική διαδικασία προσωπικού σχεδιασμού. Βοηθά τους πελάτες να διαλέγουν προς τα πού θέλουν να πάνε στη ζωή τους. Ξέροντας ακριβώς τι θέλουν να επιτύχουν είναι εμφανές πού πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές τους. Ο coach πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί τα σημεία που τους αποσπούν την προσοχή στην προσπάθειά τους. Επιπλέον, εάν οι στόχοι τεθούν σωστά μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως κίνητρο και όσο θα δουλεύετε με τον πελάτη, θέτοντας και επιτυγχάνοντας στόχους, η αυτοπεποίθηση του πελάτη θα ενισχύεται.

Στην πρώτη φάση ζητάμε από τους πελάτες να σκεφτούν και να εκφράσουν με μια πρόταση περιληπτικά πού βρίσκονται στη ζωή τους και τι επιθυμούν να αλλάξουν. Θα πρέπει ο πελάτης να ενθαρρυνθεί να είναι όσο πιο ειλικρινής και ωμός μπορεί, όσο πιο αληθινός τόσο το καλύτερο.

Οι τεχνικές για να θέτονται στόχοι χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αθλητές, πετυχημένους επιχειρηματίες και γενικά ανθρώπους που ξεχωρίζουν σε όλους τους τομείς. Δίνουν μακροπρόθεσμο όραμα και βραχυπρόθεσμα κίνητρα, καθώς και εσωτερική κινητοποίηση. Οι στόχοι βοηθούν τους ανθρώπους να οργανώσουν το χρόνο τους και τα αποθέματα ενέργειάς τους, ώστε να καταφέρουν το καλύτερο στη ζωή τους. Όταν ο coach και οι πελάτες του θέτουν ακριβείς και ξεκάθαρους στόχους, τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και μπορούν και οι δύο να περηφανεύονται για την επίτευξή τους. Θα δουν πρόοδο σε θέματα που πριν τα έβλεπαν αδύνατο να βελτιωθούν. Όταν οι πελάτες θέτουν στόχους αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, καθώς αναγνωρίζουν την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν. Στόχοι τίθενται σε πολλά επίπεδα.

Ξεκινώντας με τον μεγαλόπνοο στόχο ζωής και δουλεύοντας με μικρότερα βήματα, με πρόγραμμα διαμορφωμένο με πράγματα που πρέπει να γίνουν την κάθε μέρα, δομημένο με εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, ακόμα και ο πιο μεγάλος στόχος μπορεί να μοιραστεί σε πολλούς μικρότερους ώστε βήμα βήμα να επιτευχθεί.

Life & Business Coach, Σύμβουλος Σχέσεων-Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εισηγήτρια Σεμιναρίων Συμβουλευτικής και Life & Business Coaching

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας