26/10/2016

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται με τη μακροζωία

Εκπαιδευτικά Νέα

Σε έρευνα που διεξάχθηκε σε σχεδόν 30.000 ανθρώπους, βρέθηκε ότι υπάρχει ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας το οποίο συστηματικά συνδέεται με το ενδεχόμενο να ζήσει κάποιος περισσότερα χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Το να είναι κανείς θετικός!

Πιο συγκεκριμένα, αυτό συνεπάγεται να είναι κανείς:

  • Αισιόδοξος για το μέλλον
  • Κοντά σε άλλους ανθρώπους
  • Αποφασιστικός
  • Και να νιώθει χρήσιμος και χαλαρός

Αυτοί που σκόραραν υψηλότερα σε αυτά τα στοιχεία είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 4 χρόνια.

Άλλοι παράγοντες που συνδέονταν με την πιθανότητα να ζήσει κάποιος περισσότερα χρόνια, ήταν το να είναι έγγαμος και να έχει πτυχίο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 28.662 άνθρωποι οι οποίο είχαν παρόμοια επίπεδα υγείας, εισόδημα και δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Το εισόδημα, παραδόξως, δε φάνηκε να έχει κάποια επίδραση στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με το Δρ. Christopher Jacobi, υπεύθυνο της έρευνας, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η θετική ψυχολογία και η καλή ψυχική υγεία φαίνεται να αποτελούν προστατευτικό παράγοντα ενάντια στη θνησιμότητα.

Στην ερευνητική βιβλιογραφία, οι πιο συχνά αναφερόμενοι τρόποι με τους οποίους επηρεάζει η καλή ψυχική υγεία την θνησιμότητα είναι: η άμεση επίδραση στις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος (π.χ. χαμηλότερη αρτηριακή πίεση), η ικανότητα αντιμετώπισης του στρες, η χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και το λιγότερο κάπνισμα, ο δραστήριος τρόπος ζωής και η καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με θετική ψυχολογία μπορεί να μην επηρεάζονται τόσο δραματικά από αρνητικά γεγονότα ζωής, όπως το διαζύγιο ή η ανεργία, καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στη σωματική υγεία.

Η παρούσα έρευνα παρουσιάστηκε στο British Sociological Association’s Medical Sociology Conference στο Birmingham, το Σεπτέμβριο του 2016.

Το συμπέρασμά της: Be positive!

Πηγή: spring.org.uk

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας