10/10/2016

«Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά;» Πώς να απαντήσετε σωστά σε μια συνέντευξη

Καριέρα

της Mary Hope

"Λοιπόν, θέλω μια δουλειά ...
Θέλω να δουλέψω ...
Θέλω να πληρώσω το ενοίκιό μου ...
Θέλω μια προαγωγή, είναι καλύτερη δουλειά ...
Μισώ τη δουλειά που μου είμαι τώρα, θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό ...
Η οικογένειά μου μετακομίζει, οπότε χρειάζεται να αλλάξω δουλειά ...
Απολύθηκα ...
Βαρέθηκα λίγο ...
Όπως το ακούω, μου αρέσει ..."

Θα μπορούσα να συνεχίσω.

Η δυσκολία με όλες αυτές τις απαντήσεις έγκειται στο γεγονός πως όντως ακούγονται αληθινές και πραγματικά εξηγούν το λόγο που αιτηθήκατε για τη θέση. Αυτό που δεν εξηγούν, όμως, είναι το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να πάρετε τη θέση.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή την ερώτηση για να πουλήσετε τέλεια τον εαυτό σας. Αν σκεφτείτε τι θα ήθελε ο συνομιλητής σας να δει σε έναν υποψήφιο και τι θα ήθελε να ακούσει, μπορείτε να το καταφέρετε.

Έχετε απορριφθεί ποτέ επειδή δεν ακουστήκατε ιδιαίτερα ενθουσιώδεις; Σας είπαν ότι δεν ήταν σίγουροι για το αν πραγματικά θέλατε τη θέση; Η ερώτηση, λοιπόν, "Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά;" είναι η ευκαιρία σας να δείξετε τον ενθουσιασμό σας και το ζήλο σας, αλλά πώς θα το κάνετε αυτό χωρίς να φανείτε ψεύτικοι;

Εδώ θα βρείτε τέσσερα βήματα - κλειδιά για να "πουλήσετε" τον εαυτό σας σε μια δουλειά:

Όταν ερωτηθείτε γιατί αιτηθήκατε γι' αυτό το ρόλο, γιατί θέλετε τη θέση κλπ, ξεκινήστε με:
Βήμα 1:
"Αυτή είναι μια καταπληκτική εταιρεία γιατί ..." Σε όλους αρέσουν οι κολακείες, οπότε πείτε γιατί πιστεύετε ότι είναι καλή εταιρεία και τι αρέσει σε εσάς περισσότερο για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Βήμα 2:
Περιγράψτε τις προκλήσεις του ρόλου, ακόμη και η θέση είναι ρουτίνας. Τι χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στη θέση;

Βήμα 3:
Περιγράψτε τους τις προκλήσεις που αναλαμβάνατε εσείς και που πραγματικά απολαμβάνατε, δίνοντάς τους σύντομα παραδείγματα.

Βήμα 4:
Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσατε να απορριφθείτε και αποφύγετε τους.

Για παράδειγμα:
Αν είχα αιτηθεί για δουλειά στο τοπικό κατάστημα Co-op θα έλεγα:

"Νομίζω πως η Co-op είναι ένας πολύ καλός οργανισμός, θαυμάζω την ηθική του στάση και είναι το είδος της εταιρείας που θα ήθελα να εργάζομαι. Γνωρίζω πως χρειάζεστε άτομα που να δουλεύουν βάρδιες, που είναι καλοί με τους πελάτες και που θα διασφαλίζουν πως τα ράφια θα είναι γεμάτα εμπόρευμα. Μου αρέσει να εξυπηρετώ πελάτες, να τους βοηθάω να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν και να τους εξηγώ τις διαφορές των προϊόντων. Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για μένα η ευγένεια και η φιλικότητα. Έχω λίγο καιρό να εργαστώ σε κατάστημα, αλλά δεν νομίζω να χάνει κανείς το ζήλο του να εξυπηρετεί τους πελάτες και να τους βλέπει να ξαναέρχονται - εγώ τουλάχιστον δεν το έχασα."

Να θυμάστε πως αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για εσάς. Πείτε τους γιατί είναι τόσο καλοί ώστε να θέλετε να δουλέψετε εκεί και όχι γιατί χρειάζεστε τη δουλειά.

Πηγή: undercoverrecruiter

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας