30/9/2016

Tips για να τελειοποιήσετε τη γλώσσα του σώματός σας

Καριέρα

του Justin Gammill

Μία από τις καλύτερες συμβουλές που δέχτηκα ποτέ, ήταν εκείνη ενός μεγάλου σε ηλικία Υπεύθυνου Πωλήσεων, που μου είπε, "Δεν έχει σημασία το τι λες, αλλά πώς το λες." Μπορεί να είσαι ο πιο μορφωμένος άνθρωπος στο χώρο, αλλά αν εισέλθεις σαν το ρομπότ μέσα, οι άνθρωποι δεν πρόκειται να σε ακούσουν. Η αποτελεσματική επικοινωνία έχει να κάνει με την επιρροή, είτε μιλάς σε ένα πλήθος είτε σε κάποιον που μόλις γνώρισες είτε σε κάποιον που μιλάς κάθε μέρα. Υπάρχουν ορισμένα κλειδιά για τη διαχείριση της γλώσσας του σώματος, τα οποία μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να προσέξουν εσάς και όσα λέτε. Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους για να ασκήσετε επιρροή στο κοινό σας χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά τη γλώσσα του σώματος.

Να είστε ευθυτενείς όχι άκαμπτοι
Η στάση του σώματος είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι άνθρωποι για εσάς. Το κλειδί εδώ είναι στέκεστε ψηλοί ("καμαρωτοί"), χωρίς ωστόσο να φαίνεστε άκαμπτοι. Αποπνέετε αυτοπεποίθηση και δύναμη, δεν στέκεται σε στάση προσοχής για μια επιθεώρηση στρατιωτικού βαθμού. Αν δείχνετε αδύναμοι, οι υπόλοιποι θα το καταλάβουν. Αν περπατήσετε στο χώρο σαν να έχετε μια ράβδο στη σπονδυλική σας στήλη, οι άνθρωποι θα αντιληφθούν μία αλαζονεία. Οπότε σταθείτε ίσια, χαλαρώστε τους ώμους σας και κρατήστε ψηλά το κεφάλι.

Το εθιμοτυπικό της χειραψίας
Είμαι από το Τέξας, οπότε οι χειραψίες είναι μείζονος σημασίας για μένα. Από μικρός διδάχθηκα πως όταν συστήνεσαι σε κάποιον του κάνεις χειραψία. Οι χειραψίες δεν αποτελούν μάχη. Δεν προσπαθείς να συνθλίψεις το χέρι του άλλου προσώπου, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που απαιτούνται πιο δυνατές - από τις συνήθεις - χειραψίες. Πολλά συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από μια απλή χειραψία, οπότε διασφαλίστε πως θα περάσετε στον άλλο το επιθυμητό μήνυμα.

Η θέση του σώματός σας να είναι ανάλογη των περιστάσεων
Η στάση σας είναι εξαιρετικά σημαντική για να θέσετε το ύφος της συζήτησης. Ανοίγοντας τη στάση σας στο πρόσωπο που μιλάτε, προσδίδετε μια αίσθηση ευπάθειας προς αυτούς. Αυτό σας κάνει να δείχνετε πιο οικείοι και παράλληλα ευπρόσιτοι. Αν τα ισχία σας είναι εκτός κέντρου ή είστε γυρισμένοι έστω και λίγο προς το πλάι, δίνετε την εντύπωση ότι είστε εσωστρεφείς ή κρατάτε αμυντική στάση.

Μην στηρίζεστε κάπου
Μια κακή συνήθεια που έπρεπε να κόψω ήταν η τάση μου να στηρίζομαι σε πράγματα όταν μιλούσα στους ανθρώπους. Η απλή κίνηση του να ακουμπάς στον τοίχο με την πλάτη ή να ακουμπάς στον τοίχο το χέρι, μπορεί να σε κάνει να φανείς υπερβολικά casual. Πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα με ολόκληρο το σώμα σας και αν αυτό λέει πως "δεν μπορώ ούτε να σταθώ μόνος/η μου", οι άνθρωποι δεν πρόκειται να σας ακούσουν.

Δώστε προσοχή στο ουδέτερο πρόσωπό σας
Έχω σοβαρό πρόβλημα με το σύνδρομο "resting bitchface". Δεν εννοώ ότι φαίνομαι κακός, αλλά πάντα δείχνω σαν να έχω βλοσυρό ύφος. Θυμάμαι μια φορά στο παλιό μου γραφείο, είδα μια γυναίκα να προχωρά στο διάδρομο, την οποία έβλεπα δυο τρεις φορές την εβδομάδα. Εκείνη την ημέρα, έτυχε να κάνουμε μια συζήτηση και μου είπε "είσαι πολύ καλός, πάντα πίστευα ότι είσαι κακός." Ρώτησα γιατί το πίστευε αυτό και μου είπε πως απλά φαινόμουν κακός. Οπότε από τότε και στο εξής συνήθισα να χαμογελώ στους ανθρώπους, για να μη δίνω αυτή την κακή εντύπωση.

Οπτική επαφή
Η οπτική επαφή είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή της γλώσσας του σώματος και συνήθως οι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν σε αυτό. Εάν μιλάτε με κάποιον και τα μάτια σας κοιτούν εδώ και εκεί, φαίνεται σαν να είστε παραπλανητικοί ή απόμακροι. Βέβαια, αν μιλάτε με κάποιον και τον έχετε καρφώσει με το βλέμμα σας καθ'ολη τη διάρκεια της συνομιλίας, μπορεί να φανείτε και "serial killer". Βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ έντασης και περισπασμού, έτσι ώστε να προσδίδει αξία σε αυτό λέτε.

Ταιριάξτε τη δική σας με τη γλώσσα σώματος των συνομιλητών σας
Ένα σημαντικό κομμάτι της γλώσσας του σώματος σε μια συζήτηση είναι να δώσετε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα σώματος των συνομιλητών σας. Μία τεχνική είναι να κάνετε ό,τι κάνουν. Αν σταυρώνουν τα χέρια, σταυρώστε τα και εσείς. Ειλικρινά, σας συνιστώ να το δοκιμάσετε και να δείτε πώς λειτουργεί.

Πηγή: iheartintelligence.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας