04/07/2016

3 εντυπωσιακές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτάτε ως υποψήφιοι για μια θέση εργασίας

Καριέρα

Η συνέντευξη για εργασία αποτελεί ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης.

Θα πρέπει να αξιολογείτε τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο προσλήψεων όπως ακριβώς αξιολογούν εκείνοι εσάς, επειδή ακριβώς χρειάζεστε αμφότεροι να έχετε πειστεί όταν θα αποχωρείτε πως θα είστε καταπληκτικό fit για τη θέση και την εταιρεία.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα ρωτήσει πιθανότατα, "Έχετε ερωτήσεις για μένα;"

Ωστόσο, η Lynn Taylor, ειδική σε θέματα εργασίας και συγγραφέας του "Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job" λέει πως είναι κάποιες ερωτήσεις που θα πρέπει να τις θέσετε στην αρχή της συζήτησης.

Διαβάστε παρακάτω τρεις από αυτές, καθώς και τους λόγους που κατά την άποψή της θα πρέπει να τις κάνετε νωρίς.

"Πώς αναπτύσσεται αυτή η θέση;"
Αυτή η ερώτηση επιδεικνύει ταυτόχρονα περιέργεια και διανόηση, όμως δεν είναι ούτε ενοχλητική ούτε και παράτολμη. Επιπλέον, βοηθάει τον υπεύθυνο προσλήψεων να μιλήσει ώστε εσείς να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τη θέση. Μπορεί από την απάντηση να πάρετε μια εικόνα για το αν το άνοιγμα της θέσης οφείλεται σε κύκλο εργασιών ή ανάπτυξη για παράδειγμα.

"Πώς αυτός ο ρόλος ταιριάζει στους μεγαλύτερους στόχους του τμήματος και της εταιρείας;"
Προσπαθήστε να εξακριβώσετε τη μεγάλη εικόνα στην αρχή της συνέντευξης, προτείνει η Taylor. Αυτό θα σας βοηθήσει να τοποθετήσετε τις απαντήσεις σας στο ζητούμενο πλαίσιο και με τέτοιο τρόπο που θα έχουν μεγαλύτερη ουσία. Είναι ευκολότερο να πουλήσετε τις δεξιότητές σας όταν μπορείτε να τις σχετίσετε προς τη μεγαλύτερη στρατηγική της εταιρείας.

"Τι σας αρέσει περισσότερο στο να εργάζεστε εδώ;"
Αυτή είναι μια φιλική, καθόλου απειλητική ερώτηση, που θα κάνει τη δουλειά της, αν τη θέσετε νωρίς, γιατί προάγει τη διαδικασία της συζήτησης αλλά και γιατί έτσι δείχνετε ενδιαφέρον προς τον υπεύθυνο προσλήψεων.

Η Lynn εξηγεί:
"Μπορεί να εκληφθεί ως κολακευτική, αλλά την ίδια στιγμή, θα μάθετε κάποια πράγματα για το συνομιλητή σας."

Του/της αρέσει το mentoring προς το προσωπικό, τους αρέσει το προϊόν ή η υπηρεσία της εταιρείας; Μήπως η καινοτομία; Επικεντρώνονται μόνο στην αύξηση των αριθμών και τη μείωση των δαπανών, χωρίς καμιά επισήμανση για την ομάδα, την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση ή τις δυνατότητες εξέλιξης; Οι απαντήσεις θα σας δώσουν ένα sneak peek των προτεραιοτήτων του ενδεχόμενου προϊσταμένου σας, καθώς και στοιχεία της προσωπικότητάς του. Γι' αυτό πρέπει να ακούσετε με προσοχή τις απαντήσεις, ώστε να μπορέσετε να εκτιμήσετε αν ο συνομιλητής σας είναι ένα άτομο που αξίζει το σεβασμό σας."

Πηγή: Business Insider

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας