06/06/2016

14 tips για να αποκτήσετε καλύτερη συγκέντρωση στη δουλειά σας

του Σ. Κοσμετάτου
Αρθρογραφία

Αν νιώθετε συχνά πως δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας και χρειάζεστε να διατηρήσετε την ενέργεια σας σε υψηλά επίπεδα από το πρωί έως το βράδυ, διαβάστε μερικά tips που όχι μόνο θα αυξήσουν την απόδοσή σας, αλλά και θα σας προσφέρουν υπέροχη διάθεση.

1. Φροντίστε να οργανώνετε από το προηγούμενο βράδυ τις υποχρεώσεις που έχετε να διευθετήσετε την επομένη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια της μέρας και θα κερδίσετε πολύτιμο χρόνο.

2. Αφιερώστε 5 λεπτά στην αρχή κάθε εργάσιμης ημέρας σας προκειμένου να συγκεντρωθείτε στο αντικείμενο της δουλειά σας, θέτοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους σας.

3. Κάντε κάτι ωφέλιμο για εσάς και τους άλλους: σεβαστείτε το περιβάλλον και μην εκτυπώνετε άχρηστες σελίδες ή, οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι πράξατε και σήμερα κάτι προς όφελος όλων. Κλείνετε τους εκτυπωτές όταν δεν είναι σε λειτουργία.

4. Συλλέξτε εξ αρχής τα κατάλληλα εργαλεία που σας είναι απαραίτητα για να υλοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα εκείνα που πρέπει να φέρετε εις πέρας.

5. Μην θέτετε άπιαστους στόχους, καθώς αυτή η τακτική πιθανώς να σας δημιουργήσει άγχος και να σας ωθήσει στην αναβλητικότητα. Μάθετε να ιεραρχείτε ρεαλιστικά τους στόχους σας καθώς με την πάροδο του χρόνου θα καταφέρετε να «κατακτήσετε» ακόμα και εκείνους που στην αρχή έμοιαζαν ανέφικτοι.

6. Επιδιώξτε να κινηθείτε στους χώρους της εργασίας σας, να πείτε καλημέρα στους συναδέλφους σας, να χαμογελάσετε και να ανταλλάξετε μερικές κουβέντες. Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα, θα αποκτήσετε καλύτερη διάθεση και θα καταφέρετε να συγκεντρωθείτε πιο γρήγορα στο πόστο σας. Μην ξεχνάτε πως η καλή διάθεση είναι μεταδοτική…

7. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, βάλτε τη δική σας πινελιά στον χώρο εργασίας σας. Κάποιο post-it με μια φράση που σας εμπνέει δίπλα στον υπολογιστή σας, ένα μικρό αντικείμενο που «σημαίνει» κάτι για εσάς και σας φτιάχνει τη διάθεση, ένα λουλούδι που κόψατε καθώς ερχόσασταν στη δουλειά σας.

8. Βάλτε τα ακουστικά σας και ακούστε μουσική. Είναι σίγουρο ότι οι αγαπημένες σας μελωδίες θα σας χαλαρώσουν από την ένταση του εργασιακού φόρτου και θα καταφέρετε να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση για περισσότερες ώρες.

9. Μην παραλείπετε να υπενθυμίζετε διακριτικά στον εαυτό σας τους προσωπικούς σας στόχους και τα όνειρά σας. Μπορείτε να βάλετε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας μια εικόνα από έναν προορισμό που επιθυμείτε να ταξιδέψετε, ή μια φωτογραφία στην οποία αποτυπώνεται η οικογένειά σας για να σας γεμίζει χαρά κάθε φορά που την κοιτάτε.

10. Πείτε «ναι» στον συνάδελφο που ζητάει τη βοήθειά σας και αρπάξτε την ευκαιρία να μοιραστείτε τον καλύτερό σας εαυτό. Θα επιβεβαιωθείτε με αυτόν τον τρόπο για το πόσο ικανοί και δημιουργικοί μπορείτε να είστε.

11. Μην πιέζετε τον εαυτό σας παραπάνω από όσο αντέχει γιατί χάνετε τη συγκέντρωσή σας. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα όταν νιώθετε υπερβολική πίεση, πάρτε το χρόνο σας για να επανέλθετε με ανανεωμένη διάθεση και πιο φρέσκιες ιδέες.

12. Σκεφτείτε ξανά τους στόχους σας όσο πλησιάζετε στη μέση της εργάσιμης ημέρας σας, προκειμένου να επαναπροσδιορίσετε τις κινήσεις σας σε πιο ρεαλιστικό πλαίσιο διότι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε διαφορετικά βήματα για την επίτευξη του ημερήσιου στόχου σας.

13. Φέρτε κατά νου εσάς να πετυχαίνετε τον στόχο που έχετε θέσει και πάρτε μια «γεύση» από την ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν τα καταφέρετε. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει να γεμίσετε ενέργεια και δημιουργικότητα και θα σας ωθήσει στο να συγκεντρωθείτε για να εργαστείτε πιο εντατικά.

14. Μην διστάζετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε μικρή επιτυχία που καταφέρνετε και να το «διασκεδάζετε».

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας