02/06/2016

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να είναι κάποιος πραγματικά ο εαυτός του σε μια καινούργια δουλειά;

Καριέρα

Σίγουρα παίρνει χρόνο για να νιώσει κάποιος άνετα στην καινούργια του δουλειά, να χαλαρώσει και να είναι ο εαυτός του. Καινούργιοι άνθρωποι, καινούργιοι χώροι, καθήκοντα, διαδικασίες. Στον καθένα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής.

Αλλά πόσος χρόνος χρειάζεται πραγματικά; Σ’ αυτή την ερώτηση προσπάθησε να απαντήσει μια ομάδα κοινωνικών ψυχολόγων από το Wilfrid Laurier University του Ontario. 213 υπάλληλοι συμμετείχαν σε μια έρευνα που θέμα της είχε την αυθεντικότητα στην εργασία, τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας (π.χ. dress code) και συναισθηματικούς παράγοντες (ικανοποίηση από την εργασία, δέσμευση, αίσθηση του ανήκειν κ.α.).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τους πήρε τουλάχιστον δύο με τρείς μήνες μέχρι να νιώσουν ότι μπορούν να είναι ο πραγματικός τους εαυτός στην καινούργια τους δουλειά, ενώ για αρκετούς χρειάστηκε ακόμα περισσότερο, ένας χρόνος ή και παραπάνω. Συνολικά, τα 2/3 των συμμετεχόντων απάντησαν ότι τελικά κατάφεραν να είναι αυθεντικοί στο χώρο εργασίας τους.

Αυτό υποδεικνύει ότι τουλάχιστον το 1/3 των υπαλλήλων στη συγκεκριμένη έρευνα, για κάποιο λόγο, ακόμα και πολύ καιρό μετά από το ξεκίνημα, δεν ένιωθαν αρκετά άνετα στη δουλειά τους ώστε να είναι ο πραγματικός τους εαυτός.

Κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα για αυτή τη μερίδα ανθρώπων. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να είναι αυθεντικοί στο χώρο εργασίας τους, συνήθως απολαμβάνουν περισσότερο τη δουλειά τους και επιδεικνύουν μεγαλύτερη δέσμευση σε αυτήν. Επομένως, το αντίθετο θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο, τόσο στην επαγγελματική ικανοποίηση, όσο και στην ανάπτυξη και εξέλιξη τους.

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει ο καθένας να φέρεται στο χώρο εργασίας του όπως και στο σπίτι του (απλά, μην το κάνετε αυτό.). «Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατοι: μπορεί να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν τον εαυτό τους στο σπίτι και στη δουλειά, παρόλα αυτά, και οι δύο τρόποι έκφρασης μπορεί να είναι σε αρμονία με τον πραγματικό τους εαυτό» σημειώνει η Vanessa Buote, μία εκ των ψυχολόγων που διεξήγαγαν την έρευνα.

Επομένως, ναι, θα πρέπει να είστε ευγενικοί. Ναι, θα πρέπει να φοράτε παντελόνι. Αλλά θα πρέπει να είστε και ο εαυτός σας!

Πηγή: nymag.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας