4/3/2016

Ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε σε μια συνέντευξη για δουλειά

Καριέρα

Σε μια συνέντευξη για δουλειά έρχεται συνήθως εκείνη η στιγμή που ο Υπεύθυνος Προσλήψεων θα θέσει το εξής ερώτημα: «Έχετε ερωτήσεις για μένα;» Και είναι αυτή η στιγμή που πρέπει να δείξετε αρχικά ότι είστε διαβασμένοι και στη συνέχεια να καταλάβετε αν η θέση είναι όντως για εσάς.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να βάλετε τα δυνατά σας στις ερωτήσεις σας όσο το κάνατε και στις απαντήσεις σας, γιατί τα ερωτήματά σας είναι πιθανό δείξουν τις γνώσεις σας για την εταιρεία, την επαγγελματική ηθική σας, τον επαγγελματισμό σας και το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.

«Στην πρώτη συνέντευξη, θα θέλετε να είστε σίγουροι πως έχετε κάνει τις σωστές ερωτήσεις. Ρωτήστε για τη δουλειά και την εταιρεία, όχι όμως ερωτήσεις που θα εξυπηρετούν μόνο το προσωπικό σας συμφέρον και θα δώσουν την εντύπωση ότι δεν είστε ομαδικός παίκτης ή ότι δεν είστε πρόθυμος να δώσετε το 100% του εαυτού σας», λέει η Amy Hoover, πρόεδρος της πλατφόρμας Talent Zoo.

Και συνεχίζει: «Ο μόνος λόγος μια συνέντευξης είναι να προσδιοριστεί το αν είστε καλοί για την εταιρεία και η εταιρεία για εσάς. Όλα τα υπόλοιπα θέματα και ανησυχίες, θα πρέπει να συζητούνται μέσω διαπραγματεύσεων αφού θα έχει γίνει η προσφορά της θέσης.»

Οι ερωτήσεις που θα διαβάσετε παρακάτω θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο, καθώς περισσότερο θα σας βλάψουν παρά θα σας εξυπηρετήσουν τη δεδομένη στιγμή.

- Με τι ακριβώς ασχολείται η εταιρεία σας;
- Τι μισθό θα παίρνω;
- Θα πρέπει να εργάζομαι υπερωρίες;
- Πόσο σύντομα θα μπορώ να πάρω άδεια;
- Πόσο γρήγορα θα είμαι υπολογίσιμος-η για προαγωγή;
- Πότε θα έχω τη δυνατότητα να πάρω αύξηση;
- Θα έχω το δικό μου γραφείο;
- Τι θα συμβεί αν δεν τα πάω καλά με τους ανωτέρους μου ή τους συναδέλφους μου;
- Θα έχω λογαριασμό εξόδων;
- Είστε παντρεμένος-η; Έχτε παιδιά; Κλπ
- Μπορώ να κάνω προσωπικά τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας;
- Άκουσα αυτό για τον πρόεδρο της εταιρείας. Είναι αλήθεια;
- Καταγράφετε τα email ή τη χρήση του internet;
- Κάνετε ελέγχους στο ιστορικό μας;
- Μπορώ να φτάνω αργότερα ή να φεύγω νωρίτερα αν τελειώνω τη δουλειά μου;
- Πώς τα πήγα;
- Πήρα τη δουλειά;

Το χειρότερο όμως όλων είναι να μην κάνετε ούτε μία ερώτηση. Όπως αναφέρει η Deborah Shane, συγγραφέας, media consultant και ομιλήτρια «Κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε πολλά για την ικανότητά σας να επικοινωνείτε, την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθησή σας – και θα άφηνε το συνομιλητή σας με κακή εντύπωση για εσάς.»

Πηγή: Business Insider

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας