26/2/2016

Παράξενα περιστατικά που έχουν συμβεί σε συνέντευξη για δουλειά

Καριέρα

της Rachel Bitte, Chief People Officer στο Jobvite

Οι recruiters έχουν την τάση να θυμούνται τις πιο αξιοπερίεργες ιστορίες όταν πρόκειται για συνεντεύξεις υποψηφίων. Θα μπορούσα να ανακαλώ τέτοιες ιστορίες για ώρες, αλλά αυτό που προτιμώ είναι να τις μοιράζομαι με όσους αναζητούν δουλειά, καθώς πάντα συνεπάγονται κάποιο αξιόλογο δίδαγμα.

Ένα ακραίο παράδειγμα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον εαυτό σας και την παρουσίασή σας. Με γνώμονα αυτό, λοιπόν, δείτε τρεις από τις πιο αξιομνημόνευτες και ταυτόχρονα ντροπιαστικές ιστορίες που έχουν λάβει χώρα την ώρα της συνέντευξης.

1. Το τροχαίο ατύχημα
Μια από τις πιο περίεργες εμπειρίες αποτελεί μια συνέντευξη, η οποία δεν έγινε καν. Ένας υποψήφιος τηλεφώνησε την τελευταία στιγμή, λέγοντας πως ενεπλάκη σε τροχαίο, ενώ βρισκόταν στο δρόμο για το γραφείο και θα έπρεπε να το αναβάλουμε. Το πήγε τόσο μακριά που μου έστειλε μέχρι και φωτογραφία από το συμβάν.
Ωστόσο, η φωτογραφία απεικόνιζε ένα ατύχημα μέσα στη βροχή, ενώ έξω από το παράθυρό μου δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο. Μετά από ένα προαίσθημα αναζήτησα τις λέξεις «τροχαίο ατύχημα» online και ακριβώς στην πρώτη σελίδα βρισκόταν η φωτογραφία. Θα μπορούσε να είναι ειλικρινής και να παραδεχτεί πως είχε αργήσει πολύ ή πως είχε σημειώσει άλλη μέρα, αλλά επέλεξε να πει ψέματα, οπότε η υποψηφιότητά του για τη θέση καταποντίστηκε.

Μάθημα: Μη λέτε ψέματα
Έχω ακούσει ανθρώπους να συνιστούν να επινοήσετε δεξιότητες, προϋπηρεσία και κατορθώματα έτσι ώστε το βιογραφικό σας να αποσπάσει την προσοχή του Υπεύθυνου Προσλήψεων. Η αλήθεια, όμως, είναι πως τα έχουμε δει όλα και πάντα ψάχνουμε ενδελεχώς τα στοιχεία ενός υποψηφίου. Οπότε αν πείτε ψέματα, το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή αυτά θα βγουν στην επιφάνεια, οπότε είτε δε θα πάρετε τη θέση είτε θα τη χάσετε (εάν έχετε ήδη προσληφθεί).

2. Ο χαιρετισμός στον ήλιο
Στη μέση μιας συνέντευξης, μια υποψήφια με ρώτησε αν θα μπορούσε να βγάλει τα παπούτσια της. Σκέφτηκα ότι ήταν ελαφρώς παράξενο, αλλά της είπα να το κάνει. Αν ήταν μόνο αυτό μπορεί να μην υπήρχε καν πρόβλημα. Αλλά εκείνη μάλλον θεώρησε ότι η εταιρεία ήταν τόσο χαλαρή, που θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε - διότι λίγο αργότερα άρχισε να κάνει διάφορες στάσεις της yoga.
Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα τι να πω, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν τη συμπεριέλαβα στη λίστα με όσους θα ξαναέβλεπα.

Μάθημα: Να θυμάστε πως πρόκειται για συνέντευξη
Είναι αλήθεια πως στους Υπεύθυνους Προσλήψεων δεν αρέσουν οι υποψήφιοι που συμπεριφέρονται σαν ρομπότ, αλλά αυτό από το να νιώσετε τόσο άνετα ώστε να κάνετε ό,τι σας έρθει απέχει παρασάγγας. Όσο cool και χαλαρή είναι μια εταιρεία δεν σημαίνει πως οι Υπεύθυνοί της δεν αποβλέπουν στον επαγγελματισμό.

3. Το headstand
Θυμάμαι έναν αιτούντα για τη θέση, ο οποίος μου άρεσε πολύ και στο βιογραφικό του και στο τηλέφωνο, οπότε προγραμμάτισα μαζί του συνέντευξη μέσω video κλήσης. Στην αρχή όλα κυλούσαν πολύ καλά. Μας περιέγραψε τι θα μπορούσε να φέρει στην εταιρεία, τι ακριβώς τον ενδιέφερε σε σχέση με τη θέση και πόσο ενθουσιασμένος ήταν για αυτή την ευκαιρία.
Αλλά μετά είπε ότι θα έκανε τα πάντα για τη θέση – και το απέδειξε κάνοντας μπροστά στην κάμερα ένα headstand (στάση όπου το κεφάλι ακουμπά στο πάτωμα και ο κορμός είναι στον αέρα). Μετά από μερικές στιγμές σιωπηλού σοκ, συνέχισα τη συζήτηση, η οποία έλαβε τέλος σύντομα.

Μάθημα: Μη φέρεστε απελπισμένα
Οι recruiters θέλουν οι υποψήφιοι να δείχνουν ενθουσιασμό, αλλά μέχρι ενός μέτρου. Διότι αν κάποιος κάνει headstand κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, πώς μπορούμε να τον εμπιστευτούμε πως θα συμπεριφερθεί όπως αρμόζει στους ανώτερούς του ή στους πελάτες;

Δε χρειάζεται να προβείτε σε τρέλες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι με αυτοπεποίθηση να μοιραστείτε πώς θα μπορέσετε να προσθέσετε αξία στην εταιρεία.

Πηγή: The Muse 

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας