11/12/2015

Τι περιείχε ο Χρυσός Δίσκος που έστειλε στο διάστημα η NASA με τα Voyager

Εκπαιδευτικά Νέα

Κι αν οποιαδήποτε μορφή ευφυούς ζωής καταλάμβανε το Voyager; Ναι, μιλάμε για εξωγήινους. Πώς θα καταλάβαιναν σε μια τέτοια περίπτωση με τι έχουν να κάνουν; Κοινώς πως θα απαντούσαν στο ερώτημα «τι είναι ο άνθρωπος;».

Αυτό σκέφτηκαν οι επιστήμονες της NASA το 1977 πριν εκτοξεύσουν στο διάστημα τα Voyager 1 και Voyager 2 με αποστολή να εξερευνήσουν το ηλιακό μας σύστημα, πράγμα που έκαναν πολύ καλά για περίπου μια δεκαετία. Τα δυο διαστημικά σκάφη έστειλαν στη Γη χιλιάδες εικόνες και πληροφορίες για τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα.

Αφού όμως τα δυο σκάφη θα περάτωναν την αποστολή τους θα ξέφευγαν από την βαρύτητα του Ήλιου ταξιδεύοντας στο Γαλαξία. Θα έπρεπε λοιπόν, σύμφωνα με τη NASA να μεταφέρουν ένα μήνυμα από το δημιουργό τους σε περίπτωση που «έπεφταν» στα χέρια ξένων.

Εντός των Voyager λοιπόν τοποθετήθηκε ο λεγόμενος «Χρυσός Δίσκος» («Golden Record»). Δημιουργός του ήταν ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σαγκάν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλογή από ήχους και 116 εικόνες για το ανθρώπινο είδος και τον πλανήτη Γη.

Πως όμως θα αποκωδικοποιούσαν οι εξωγήινοι τον «Χρυσό Δίσκο»; Τα αρχεία προστατεύονταν από ένα περίβλημα αλουμινίου. Στο εξωτερικό του υπήρχαν χαραγμένα σύμβολα που έδειχναν πως μπορεί να αποκωδικοποιηθεί ο δίσκος.

Προσποιηθείτε τους εξωγήινους και κάντε το ίδιο με τον Χρυσό Δίσκο

Τι περιέχει ο «Χρυσός Δίσκος»

116 εικόνες κωδικοποιημένες σε αναλογική μορφή απεικονίζουν την επιστημονική γνώση, την ανθρώπινη ανατομία, το γήινο περιβάλλον, τις ανθρώπινες δεξιότητες. (Οι εικόνες εμφανίζονται έγχρωμες στο βίντεο αλλά στο αρχείο όλες - εκτός από 20 - είναι ασπρόμαυρες)

Χαιρετισμούς σε πάνω από 50 γλώσσες

Συλλογή ήχων από τη Γη
Σχεδόν 90 λεπτά μουσικής από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι λείπουν οι Beatles που φέρονται να ήθελαν να συμμετέχουν με το «Here Comes the Sun» αλλά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την άδεια από τη δισκογραφική τους εταιρεία (!).

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το μήνυμα γράφει μεταξύ άλλων:

«Αν κάποιος τέτοιος πολιτισμός ανακόψει την πορεία του Voyager και μπορέσει να καταλάβει το περιεχόμενο αυτού του αρχείου, αυτό είναι το μήνυμά μας:

Αυτό είναι ένα δώρο από έναν μικρό μακρινό κόσμο, ένα δείγμα των ήχων μας, της επιστήμης μας, των εικόνων μας, της μουσικής μας, των σκέψεων μας και των συναισθημάτων μας. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε στην εποχή μας και ίσως να ζήσουμε στη δική σας. Ελπίζουμε κάποια ημέρα, έχοντας λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να συμμετέχουμε σε μια κοινωνία γαλαξιακών πολιτισμών. Αυτό το αρχείο αντιπροσωπεύει την ελπίδα μας, την αποφασιστικότητά μας και την καλή μας διάθεση απέναντι σε ένα αχανές και υπέροχο σύμπαν.

Τζίμι Κάρτερ
Πρόεδρος των ΗΠΑ
16 Ιουνίου 1977»

Τι δεν περιλαμβάνει
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και τι δεν περιλαμβάνει ο «Χρυσός Δίσκος». Δεν περιλαμβάνει εικόνες πολέμου, φτώχιας και εξαθλίωσης, εγκλήματος ενώ δεν έχει αναφορές σε ιδεολογίες ή θρησκείες.

Διαστρικά μηνύματα
Τα δυο Voyager συνεχίζουν να επικοινωνούν με τη Γη. Το Voyager 1 είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που πέρασε στον διαστρικό χώρο το 2012. Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή κινείται σε τελευταία στρώματα της ηλιόσφαιρας.

Η NASA εκτόξευσε τα Pioneer 10 και Pioneer 11 το 1972 και το 1973. Έχει χάσει επαφή και με τα δυο. Δεν ταξιδεύουν τόσο γρήγορά όσο τα voyager αλλά αναμένεται να περάσουν κι αυτά στον διαστρικό χώρο. Και τα δυο κουβαλούν ένα μήνυμα για τους εξωγήινους σε μια μεταλλική πλάκα από αλουμίνιο σχεδιασμένη επίσης από τον Σαγκάν και την ομάδα του.

Το πέμπτο ανιχνευτικό σκάφος που θα βγει από το ηλιακό μας σύστημα είναι το New Horizons. Ξεκίνησε το 2006 από την και απογειώθηκε από τον Πλούτωνα το 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φτάσει στον διαστρικό χώρο πριν περάσουν περίπου 30 χρόνια.

Το New Horizons δεν μεταφέρει κάποιο μήνυμα για τους εξωγήινους αλλά ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Ο Τζον Λόμπεργκ, μέλος της ομάδας του Σαγκάν προσπαθεί να πείσει τη NASA να στείλει ένα μήνυμα στο ανιχνευτικό σκάφος ώστε να είναι διαθέσιμο για τους εξωγήινους...

Πηγή: TVXS

Προτεινόμενες σχολές

ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Διαβάστε επίσης