30/10/2015

Ερωτήσεις που θέτουν στους υπεύθυνους προσλήψεων οι πολύ καλοί υποψήφιοι

Καριέρα

 Του Jeff Haden

Έχω πάρει συνέντευξη από πάνω από 1000 υποψηφίους για εργασία. Και θα ήθελα να θίξω το κομμάτι εκείνο των συνεντεύξεων όπου ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «Έχετε ερωτήσεις για μένα;». Σχεδόν πάντα το θεωρούσα χάσιμο χρόνου. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι υποψήφιοι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για την απάντηση που θα πάρουν αλλά για το πώς θα φανούν «καλοί» ρωτώντας κάτι έξυπνο. Για αυτούς μεγαλύτερη σημασία έχει εκείνο που θα ρωτήσουν παρά η απάντηση που θα λάβουν.

Υπάρχουν, όμως, μερικοί που όντως ενδιαφέρονται και για την απάντηση. Οι καλύτεροι υποψήφιοι θέτουν ερωτήσεις που θέλουν να απαντηθούν γιατί έτσι μπορούν να εκτιμήσουν αν θέλουν πραγματικά να δουλέψουν στην εκάστοτε θέση.

Δείτε μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι καλοί υποψήφιοι

1. Τι προσδοκάτε να καταφέρω τους πρώτους τρεις μήνες;

Οι πολύ καλοί υποψήφιοι θέλουν να μπουν κατευθείαν «στο ψητό» και όχι να περάσουν εβδομάδες ή μήνες μαθαίνοντας την εταιρεία. Δεν είναι διατεθειμένοι να σπαταλήσουν ατέλειωτες ώρες όντας εκπαιδευόμενοι. Θέλουν να κάνουν τη διαφορά και θέλουν να την κάνουν τώρα.

2. Αν έπρεπε να τους κατατάξετε, ποια είναι τα τρία κοινά χαρακτηριστικά των καλύτερων υπαλλήλων σας;

Οι καλύτεροι υποψήφιοι επιθυμούν να είναι και οι καλύτεροι εργαζόμενοι. Γνωρίζουν πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και διαφορετικά είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά των πιο αποδοτικών τους υπαλλήλων.

Για κάποια εταιρεία μπορεί να έχουν σημασία οι πολλές ώρες εργασίας ή για κάποια εταιρεία, η δημιουργικότητα μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τη μεθοδολογία. Σε μια εταιρεία μπορεί να είναι σημαντική η συνεχής εύρεση νέων πελατών, ενώ σε άλλη, η σύναψη και διατήρηση μακροχρόνιων πελατειακών σχέσεων.

3. Τι οδηγεί σε επιθυμητά αποτελέσματα σε αυτή τη δουλειά;

Ο εργαζόμενος αποτελεί μια επένδυση για την κάθε εταιρεία, οπότε σαφώς η προσδοκία είναι κάθε ένας να μπορεί να επιφέρει τέτοια αποτελέσματα που να δικαιολογούν το μισθό του.

Οι καταλληλότεροι υποψήφιοι θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς τι κάνει τη διαφορά και οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, καθώς γνωρίζουν πως όταν βοηθούν μια εταιρεία να επιτύχει, επιτυγχάνουν και οι ίδιοι.

4. Ποιος στόχος αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για το χρόνο αυτό και πώς θα συμβάλλω με το ρόλο μου;

Οι καλοί υποψήφιοι χρειάζονται μια δουλειά με νόημα, ουσία και μεγάλο σκοπό – και επιθυμούν να (συν)εργάζονται με ανθρώπους που προσεγγίζουν τη δουλειά κατά τον ίδιο τρόπο. Διαφορετικά, μια δουλειά είναι απλά μια δουλειά.

5. Τι ποσοστό υπαλλήλων ήρθε από ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους;

Οι εργαζόμενοι που αγαπούν τη δουλειά τους συνήθως προτείνουν την εταιρεία στους φίλους και γνωστούς τους. Το ίδιο συμβαίνει και με ανθρώπους που κατέχουν ηγετικές θέσεις σε μια εταιρεία – προσπαθούν να φέρουν ταλαντούχους ανθρώπους με τους οποίους έχουν δουλέψει προηγουμένως. Έχουν χτίσει σχέσεις, έχουν αναπτύξει τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη και έχουν δείξει τέτοιες ικανότητες που έκαναν άλλους να τους ακολουθήσουν σε μια καινούρια εταιρεία.

Και αυτό από μόνο του αντικατοπτρίζει την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και την εταιρική κουλτούρα.

6. Πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία;

Οι χαρούμενοι υπάλληλοι, πρώτον, αγαπούν αυτό που κάνουν και δεύτερον, τα πηγαίνουν καλά με τους συναδέλφους τους.

Οι πολύ καλοί υποψήφιοι θέλουν να είναι σίγουροι πως ταιριάζουν στην εταιρεία τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

7. Τι σχεδιάζετε να κάνετε αν …;

Κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις: τεχνολογικές αλλαγές, ανταγωνιστές, οικονομικές τάσεις κ.α.

Έτσι, ακόμη κι όταν οι υποψήφιοι αυτοί βλέπουν μια εταιρεία ως ένα αρχικό σκαλοπάτι για την καριέρα τους, ελπίζουν πάντα σε εξέλιξη και πρόοδο. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν απλές σκέψεις, αλλά πλάνα, με τα οποία θέλουν να είναι σίγουροι ότι ταιριάζουν.

Πηγή: Inc.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας