19/10/2015

Τα μαθηματικά των επιδημιών - Διάλεξη από το Νίκο Δεμίρη στην Αθήνα

Εκπαιδευτικά Νέα

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, στις 20:00 διοργανώνεται η πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του λέκτορα Βιοστατιστικής Νίκου Δεμίρη με θέμα Τα μαθηματικά των επιδημιών.

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τα μαθηματικά των επιδημιών

Το βραβείο Nobel Ιατρικής για το 2015 απονεμήθηκε στην Κινέζα ερευνήτρια Youyou Tu, η οποία εισήγαγε την αρτεμισινίνη στα εμβόλια κατά της ελονοσίας. Η αρτεμισινίνη σώζει πάνω από εκατό χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, κυρίως παιδιών κάτω από 5 ετών.

Τα εμβόλια αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα αύξησης του προσδόκιμου ζωής, εξάλειψαν νόσους όπως η ευλογιά αλλά και μείωσαν θεαματικά τη δράση πολλών λοιμωδών νοσημάτων όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και ο τέτανος. Παρόλη την αλματώδη πρόοδο στην πρόληψη και την καταστολή τους, τα λοιμώδη νοσήματα παραμένουν η βασική αιτία θανάτου σήμερα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους πολέμους ή τους σεισμούς. Σκεφθείτε ότι μόνο τα μεταδιδόμενα από κουνούπια νοσήματα προκαλούν 700 εκατομμύρια λοιμώξεις και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Δεμίρης θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα αιτιοκρατικά και στοχαστικά μαθηματικά βοηθούν να κατανοήσουμε την μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων και θα αναρωτηθεί:

Συνδέεται το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας με τον αυτισμό;
Θα έχουμε νέα πανδημία γρίπης;
Πώς ο τεράστιος όγκος δεδομένων στο διαδίκτυο (big data) επηρεάζει τη σύγχρονη επιδημιολογία;
Νίκος Δεμίρης

Ο Νίκος Δεμίρης είναι λέκτορας Βιοστατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Nottingham. Κατόπιν εργάστηκε ως ερευνητής στην Μονάδα Βιοστατιστικής του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC Biostatistics Unit) του Πανεπιστημίου Cambridge.

Είσοδος ελεύθερη

Πού
The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20:00

Πηγή: Επιχειρώ

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Διαβάστε επίσης