14/09/2015

Λάθη στη συνέντευξη που θα σας δείξουν ακατάλληλους για τη θέση

Καριέρα

Η Liz Wessel, CEO της WayUp και πρώην εργαζόμενη της Google επισημαίνει 4 λάθη, που θα σας κάνουν να φανείτε ανεπαρκείς για τη δουλειά.

Μια συνέντευξη εργασίας είναι η ευκαιρία να δώσετε την καλύτερη πρώτη εντύπωση και να αποδείξετε στον υπεύθυνο προσλήψεων πως είστε ο καταλληλότερος για την προσφερόμενη θέση.

Όμως, κάποιες φορές, τα νεύρα παίρνουν το καλύτερο κομμάτι μας και καταλήγουμε να κάνουμε πράγματα που υποβαθμίζουν τα προσόντα μας και μας κάνουν να φαινόμαστε ανεύθυνοι. «Πήρα πάνω από διακόσιες συνεντεύξεις τον τελευταίο χρόνο», λέει η Liz Wessel, CEO και συνιδρυτής της WayUp, μιας ιστοσελίδας που χρησιμοποιείται από φοιτητές για να βρουν δουλειά σε μέρη όπως οι Microsoft, Uber, The New York Times, Disney, and Google. «Ακόμη και οι πιο λαμπρές περιπτώσεις υποψηφίων δείχνουν να έχουν προβλήματα όσον αφορά τις συνεντεύξεις.»

Αυτά, σύμφωνα με τη Liz Wessel, είναι τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος και αυτομάτως να φανεί ακατάλληλος και άνευ προσόντων:

1. Να μιλάτε για το πόσο αγχωμένοι είστε
«Οι εργοδότες αναμένουν να δουν έναν ενήλικα, ήρεμο αν και υπό πίεση και ικανό να διαχειριστεί αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν και στο χώρο εργασίας. Με το να μιλάτε για το άγχος σας και να κάνετε τον άλλο να σας λυπηθεί είναι σαν να στέλνετε το μήνυμα πως δεν είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε πραγματικές συνθήκες γραφείου.»

2. Να μην έχετε κάνει την έρευνά σας για την εταιρεία
«Κάποτε μπήκε ένας υποψήφιος στο γραφείο και με ρώτησε αν είμαι η manager,» θυμάται η Wessel, «Δεν ήταν και η καλύτερη αρχή!» Όταν προετοιμάζεστε για μια συνέντευξη, πρέπει να μαθαίνετε τα πάντα για την εταιρεία, τους εργοδότες και το άτομο με το οποίο θα μιλήσετε. Είναι απολύτως λογικό να κάνετε ερωτήσεις, αλλά όχι τέτοιες που θα πρέπει να γνωρίζετε ήδη την απάντηση.

3. Να απαντάτε σε ερωτήσεις χωρίς επεξεργασία
Οι συνεντευκτές δεν περιμένουν μονολεκτικές απαντήσεις – ψάχνουν για ιστορίες που να δείχνουν το στίγμα σας σε προηγούμενους ρόλους. «Οπότε, όταν ο υπεύθυνος προσλήψεων σας ρωτήσει κάτι σχετικό με την προηγούμενη θέση σας ως πρόεδρος του club ή σαν εκπαιδευόμενος σε μια startup, μην πείτε απλά, “Ναι! Είχε πολύ πλάκα!”. Εξηγήστε! Είναι η ευκαιρία σας να λάμψετε.» Μιλήστε για όσα μάθατε, πώς διαχειριστήκατε δύσκολα καθήκοντα και πώς συνδράματε στην επιτυχία της εταιρείας., συμβουλεύει η Wessel.

4. Να μην έχετε καμιά ερώτηση για το συνομιλητή σας
Στο τέλος κάθε συνέντευξης, ο υπεύθυνος προσλήψεων θα ρωτήσει: «Έχετε ερωτήσεις για μένα;» «Μπορεί να νομίζετε πως αυτό γίνεται για τους τύπους. Δεν γίνεται για τους τύπους! Η έλλειψη ερωτήσεων μπορεί να δείχνει ανικανότητα να σκεφτείτε γρήγορα όταν χρειάζεται. Τα καλά νέα κατά τη Wessel είναι ότι μπορείτε να τα πάτε τέλεια σε αυτό το κομμάτι μόνο με λίγη προετοιμασία. «Πηγαίνετε στη συνέντευξη έχοντας έτοιμες ερωτήσεις αποφεύγοντας ωστόσο τις πιο τετριμμένες, όπως “Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα;”» Ρωτήστε για παράδειγμα τα εξής: «Ποια είναι τα πιο δύσκολα σημεία αυτής της δουλειάς; Πού θεωρείτε πως χρειάζεται βελτίωση η εταιρεία;» Αν θέσετε ερωτήματα στο τέλος μια ς συνέντευξης, θα δείξετε ότι είστε ενθουσιώδεις για τη θέση και πως η συζήτηση και η επικοινωνία είναι αμφίδρομη.

Πηγή: Business Insider