03/07/2015

Ξεχάστε το multitasking. Η πραγματική παραγωγικότητα έρχεται από το singletasking

Καριέρα

Παρά τη μεγάλη πίεση που δεχόμαστε στο σύγχρονο κόσμο να ασχολούμαστε ταυτόχρονα με παραπάνω από ένα αντικείμενα/καθήκοντα, οι ειδικοί μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει το multitasking – μείωση του IQ μας, συρρίκνωση του εγκεφάλου μας, ακόμη και μείωση της παραγωγικότητάς μας. Αντί του multitasking, οι ειδικοί εκθειάζουν πλέον τις αξίες του singletasking.

Η Devora Zack, συγγραφέας του καινούριου βιβλίου, “Singletasking: Get More Done – One Thing at a Time”, λέει πως το multitasking είναι ένας μύθος. “Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε δύο μέρη ταυτόχρονα, οπότε αυτό στο οποίο οι άνθρωποι αναφέρονται ως multitasking, οι νευροψυχίατροι το αποκαλούν task switching, το οποίο σημαίνει ταχύτατη εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών έργων (δηλαδή από το ένα στο άλλο και πάλι πίσω)”, εξηγεί η Zack.

H εναλλαγή έργων, συνεχίζει, δεν μειώνει απλώς την παραγωγικότητα κατά 40%, αλλά επιπρόσθετα συρρικνώνει τον εγκέφαλό μας. “Όταν υπερφορτώνετε τον εγκέφαλό σας προσπαθώντας να αλλάξετε εργασία, μειώνετε τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σας”.

Η εναλλαγή εργασιών αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή. “Η αποστολή μηνυμάτων την ώρα της οδήγησης αποτελεί την κύρια αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων”, λέει η Zack.

Το singletasking, υποστηρίζει, δουλεύει με τον εγκέφαλό μας με τον τρόπο που ο τελευταίος έχει δημιουργηθεί. Σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας και το σώμα μας βρίσκονται στο ίδιο μέρος και είναι επικεντρωμένα σε μια εργασία κάθε φορά. Όταν είστε σε ένα meeting, για παράδειγμα, τόσο το σώμα σας όσο και ο εγκέφαλός σας πρέπει να είναι “εκεί” και όχι να σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε αργότερα.

Ενώ εσείς μπορεί να σκέφτεστε πως το singletasking μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκτελούμενων εργασιών, η Zack λέει πως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. “Μπορείτε να ολοκληρώσετε περισσότερες εργασίες κατά τη διάρκεια μιας μέρα αν κάθε στιγμή είστε απολύτως συγκεντρωμένοι στην εργασία που κρατάτε στα χέρια σας”.

Πώς να το πετύχετε αυτό:

- Υψώστε τοίχους
Είναι πολύ δύσκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι σε κάτι όταν οι περισπασμοί έχουν ήδη εμφανιστεί. Αν κοιτάτε τον υπολογιστή σας την ώρα μιας κλήσης συνδιάσκεψης, για παράδειγμα και ένα pop-up μήνυμα εμφανιστεί στην οθόνη, είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθείτε να το κοιτάξετε και ίσως να απαντήσετε και σε αυτό. Για να τα αποφύγετε όλα αυτά, η Zack, προτείνει να προλαμβάνετε την εμφάνισή τους απενεργοποιώντας τους ήχους ειδοποίησης, τα pop-ups ή να μην κοιτάτε την οθόνη σας.

- Cluster task
Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ ωφέλιμη τεχνική για τα email. Με όλο αυτό τον βομβαρδισμό των συνεχών email, είναι λογικό να αντιληφθούμε πως ήμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι, αλλά δεν καταφέραμε να τελειώσουμε τις εργασίες που πιστεύαμε ότι θα γίνουν. Η συμβουλή της Zack είναι να ελέγχουμε τα email μας τρεις φορές την ημέρα (το πρωί, μετά το γεύμα και πριν φύγουμε από το γραφείο). Ακολουθώντας αυτή την τεχνική, τα email θα σας τρώνε πολύ λιγότερο χρόνο και δεν θα χρειάζεται να σταματάτε τη δουλειά σας κάθε πέντε λεπτά για να τσεκάρετε και να απαντάτε σε αυτά.

- Διαχειριστείτε τις άσχετες σκέψεις
Όλοι έχουμε σκέψεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας ενώ προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε μια συγκεκριμένη εργασία. Το singletasking δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε αυτές τις σκέψεις, αλλά ότι πρέπει να τις βάζουμε στην άκρη. Σημειώστε σε ένα χαρτάκι τη σκέψη σας και γρήγορα επιστρέψτε στην εργασία, που χρήζει της προσοχής σας.

- Πάρτε χρόνο για να στοχαστείτε
Μια μελέτη του Harvard Business School έδειξε πως οι άνθρωποι που χαλάρωναν για 15 λεπτά τη μέρα και στοχάζονταν, αύξησαν τις επιδόσεις τους κατά μέσο όρο 23%. Το να παίρνετε λίγο χρόνο για να βρίσκεστε μόνοι με τις σκέψεις σας βοηθά τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί μετά από τον καταιγισμό πληροφοριών με τον οποίο υπερφορτώνεται σχεδόν συνέχεια.

Πηγή: Entrepreneur

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας