30/06/2015

5 Τρόποι για να δώσετε κίνητρα στον εαυτό σας και τους γύρω σας

Καριέρα

Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στο απόγειο της αποδοτικότητάς τους και να διατηρήσουν τις καλές τους επιδόσεις καλό θα είναι να ενστερνιστούν τους παρακάτω τρόπους για να παρακινήσουν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση τους άλλους.

1. Καλή διάθεση
Οι ερευνήτριες Nancy Rothbard και Steffanie Wilk βρήκαν πως οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας του Fortune 500, οι οποίοι ξεκινούσαν την ημέρα τους έχοντας καλή διάθεση, επέφεραν καλύτερα αποτελέσματα και ένιωθαν περισσότερο θετικοί μετά τα τηλεφωνήματα. Από την άλλη πλευρά, οι συνάδελφοί τους που έφταναν στη δουλειά έχοντας κακή διάθεση, παρουσίαζαν μείωση έως και 10% στην παραγωγικότητα.

Η θετική διάθεση αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ντοπαμίνης του εγκεφάλου και αυτό συνεπάγεται βελτίωση της γνωστικής επίδοσης. Οπότε καλό είναι να βρείτε τρόπους για να μπορείτε να ανεβάζετε τη διάθεσή σας: είτε αυτό είναι η μουσική ή μια ηλεκτρονική κλήση σε ένα φίλο είτε η παρακολούθηση μιας «ανεβαστικής» ομιλίας στο Ted να είστε σίγουροι πως θα επωφεληθείτε δίνοντας τεράστια ώθηση στη διάθεσή σας.

2. Διαχειριστείτε την ενέργειά σας και όχι το χρόνο σας
Όταν η McKinsey & Company μελέτησε τα χαρακτηριστικά που οδηγούν τις γυναίκες στην κορυφή της εταιρικής ιεραρχίας και τις διατηρούν σε αυτό το επίπεδο, η διαχείριση της ενέργειας ήταν το κοινό χαρακτηριστικό της επιτυχίας τους.

Καταγράψτε όσα απογειώνουν την ενεργητικότητά σας και όσα τη ρίχνουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα και μέσα από αυτά χτίστε μια νέα ρουτίνα. Αν δώσετε προσοχή, μπορεί να αντιληφθείτε για παράδειγμα πως ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σας προκαλεί υπνηλία, οπότε θα πρέπει να το αποφύγετε.

3. Αυξήστε τις ικανότητές σας όπως οι αθλητές
Από τη στιγμή που γνωρίζετε ποιες είναι οι δικές σας πηγές ενέργειας «μπορείτε να επεκτείνετε το εύρος των ικανοτήτων σας όπως κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές», μια στρατηγική που προτείνουν οι Jim Loehr και Tony Schwartz στο βιβλίο “ The Power of Full Engagement”.

Αυτό που προτείνουν είναι πως θα πρέπει να προσεγγίζετε μια τυπική μέρα εργασίας σαν μια περίοδο προπόνησης που θα περιλαμβάνει εκρήξεις έντονης δραστηριότητας και ενδιάμεσα διαλείμματα ή πιο ήπιας δραστηριότητας καθήκοντα.

Ο K. Anders Ericsson, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Florida, βρήκε ότι οι επαγγελματίες υψηλών επιδόσεων – όπως οι επαγγελματίες αθλητές ή οι μουσικοί – μεγιστοποιούν την αποδοτικότητά τους και την επίδοσή τους με 90λεπτα έντονης δραστηριότητας.

4. Γίνετε “Energizer”
Και από τη στιγμή που θα έχετε όλη αυτή την ενέργεια να είστε γενναιόδωροι με αυτήν. Το να τη μοιράζεστε με τους άλλους θα δώσει κίνητρο στην ομάδα σας και θα εκτοξεύσει την επίδοσή σας. Σύμφωνα με το The Hidden Power of Social Networks των Rob Cross and Andrew Parker, οι άνθρωποι που δίνουν ενέργεια στους άλλους έχουν πολύ μεγαλύτερες επιδόσεις και είναι πολύ πιθανότερο να ακούγονται οι ίδιοι και να υλοποιούνται οι ιδέες τους.

Ακόμη και μόνο με την οπτική επαφή μπορεί να εδραιωθεί ένα συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων που μιλάνε. Αν θέλετε να κερδίσετε την απερίσπαστη προσοχή κάποιου αφήστε στην άκρη τα κινητά τηλέφωνα, προσεγγίστε τον και δημιουργήστε οπτική επαφή.

5. Καταλάβετε τον προσανατολισμό των στόχων σας
Σύμφωνα με το άρθρο “A Social-Cognitive Approach to Motivation and Personality” των Carol Dweck and Ellen Leggett, υπάρχουν δύο τύποι προσανατολισμού στόχων: mastery orientation και performing orientation. Στην πρώτη περίπτωση, οι άνθρωποι παρακινούνται από την πρόκληση της καινούριας γνώσης, ενώ στη δεύτερη, οι άνθρωποι τα πηγαίνουν καλύτερα όταν αποζητούν την τελειότητα μέσω των ήδη υπαρχουσών δεξιοτήτων τους.

Όταν βρείτε την προσωπική σας φόρμουλα για κίνητρα και ανανέωση, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι όχι μόνο ως προς την παρακίνηση του εαυτού σας αλλά και των άλλων.  

Πηγή: The Muse