26/06/2015

10 Λόγοι που κάποιοι εκτοξεύουν στα ύψη την καριέρα τους ενώ άλλοι όχι

Καριέρα

Σ' αυτούς τους ανταγωνιστικούς καιρούς, η επαγγελματική ανέλιξη μόνο αυτόματη δεν μπορεί να είναι! Αυτοί που κάθονται και περιμένουν τα πράγματα να έρθουν από μόνα τους καταλήγουν απογοητευμένοι. Αντίθετα, εκείνοι που δράττονται των ευκαιριών που εμφανίζονται, φαίνεται πως έχουν καλύτερη τύχη από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τύχη.

Αν επιθυμείτε να εξελιχθείτε επαγγελματικά, καλό θα ήταν να μάθετε από εκείνους που το καθημερινό τους μότο είναι το ακόλουθο ένα: "Carpe Diem!". Δείτε παρακάτω 10 χαρακτηριστικά ανθρώπων που έχουν εξασφαλισμένη την επαγγελματική τους ανέλιξη.

1. Απολαμβάνουν τις προκλήσεις
Πάρα πολλοί άνθρωποι όταν τους ανατίθεται ένα χρονοβόρο έργο, προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη ή προσπαθούν να τη μεταβιβάσουν σε άλλους. Ωστόσο, αυτοί που προοδεύουν δεν φυγοπονούν και δεν αποφεύγουν ούτε την πρόκληση ούτε και τις αντιξοότητες. Αντιμετωπίζουν αυτές τις στιγμές σαν ευκαιρίες για να μάθουν - ένα καινούριο έργο, ένας καινούριος προϊστάμενος, ένα καινούριο γραφείο είναι όλα τρόποι για να μεγαλώσει κανείς ποικιλοτρόπως.

Μην αποφεύγετε τις προκλήσεις. Με τον τρόπο αυτό και οι ικανότητές σας θα εξελιχθούν αλλά και η εταιρεία σας θα δει ότι πήρατε την πρωτοβουλία. Να θυμάστε πως η επιβράβευση δίνεται σ' εκείνους που δεν φοβούνται να βγουν στη σκηνή και όχι σ' εκείνους που κρύβονται στα παρασκήνια.

2. Βλέπουν τις αποτυχίες ως ευκαιρίες
Για έναν επαγγελματία είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της αποτυχίας. Νιώθει ότι έχει απογοητεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους συνεργάτες του. Αυτοί, ωστόσο, που είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους θα δουν την αποτυχία σαν ευκαιρία. Προτιμούν να μάθουν από αυτή την εμπειρία και να στρέψουν την προσοχή τους στο μέλλον και τη βελτίωσή τους παρά να μπουν στη διαδικασία να κατηγορήσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους.

3. Αποπνέουν αυτοπεποίθηση
Είναι καταπληκτικό το πώς η αίσθηση και η αύρα του ικανού που αποπνέει κανείς κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι πραγματικά είναι ικανός και κατά συνέπεια τον εμπιστεύονται και τον βλέπουν σαν ηγέτη.

Ακόμη και αν είστε ντροπαλοί από τη φύση σας, προσπαθήστε να χτίστε την αυτοπεποίθησή σας και να την εξωτερικεύσετε. Μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα του σώματός σας, τον τόνο της φωνής σας και τη στάση σας.

4. Είναι οπτιμιστές
Σε κανένα δεν αρέσει να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που διαρκώς παραπονιούνται και βλέπουν πάντα "το ποτήρι μισοάδειο". Αυτοί που επιτυγχάνουν και εξελίσσονται γρήγορα είναι αισιόδοξοι και βλέπουν λύσεις αντί για προβλήματα.

Προσπαθήστε να δείτε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Αν δεν είστε αισιόδοξος γενικά μπορείτε να εξασκηθείτε στο σπίτι γράφοντας 3-5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία τι γράφετε, αλλά το ότι θα μάθετε να βλέπετε το καλό στη ζωή σας και αυτό θα επηρεάσει και την επίδοση στη δουλειά σας.

5. Είναι ανοιχτοί στο Feedback
Οι άνθρωποι που προάγονται γρήγορα μαθαίνουν μέσα από το feedback και πετυχαίνουν αλλαγές. Δεν το βλέπουν σαν κριτική της δουλειάς τους, αλλά σαν μια εποικοδομητική διαδικασία που θα οδηγήσει στην εξέλιξη.

Αν η κριτική τείνει να σας εκνευρίζει ή να σας απογοητεύει, μάθετε να δίνετε λίγα λεπτά στον εαυτό σας για ανασύνταξη πριν απαντήσετε.

6. Αναζητούν μέντορα
Οι επιτυχημένοι επαγγελματίες θεωρούν πολύ σημαντικό να έχουν δίπλα τους κάποιον που θα λειτουργεί ως μέντοράς τους και θα μαθαίνουν και θα ωφελούνται από αυτόν.

Αναζητήστε έναν μέντορα στην εταιρεία που εργάζεστε και πάρτε στα σοβαρά τη σχέση που θα αναπτύξετε με εκείνον είτε είναι σε επίσημο είτε σε πιο φιλικό επίπεδο. Να σέβεστε το χρόνο που σπαταλά για εσάς και βάλτε τα δυνατά σας για να του ανταποδώσετε τη χάρη όποτε αυτό είναι εφικτό.

7. Είναι ευέλικτοι
Η επιτυχία δεν έχει να κάνει πάντα με το να θυσιάζεις όλα σου τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Το να είναι κάποιος ευέλικτος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η ευελιξία δεν σημαίνει περισσότερες ώρες δουλειάς - αλλά να είσαι πρόθυμος να ασχοληθείς ξαφνικά και επισταμένα με ένα project, ενώ περίμενες πως αυτός ο μήνας στη δουλειά θα είναι ήσυχος. Κάντε ό,τι μπορείτε για να γίνετε πιο ευέλικτοι ακολουθώντας τις απαιτήσεις της δουλειάς σας. Ο εργοδότης σας θα το προσέξει.

8. Εστιάζουν στα αποτελέσματα
Στις επιχειρήσεις, δεν έχει σημασία τίνος είναι το συγκεκριμένο καθήκον! Σημασία έχει να εκτελεστεί. Αυτοί που κυνηγούν την επιτυχία, επικεντρώνονται στα αποτελέσματα - τα δικά τους, του τμήματός τους και της εταιρείας. Δεν σπαταλούν χρόνο κατηγορώντας ή μεταβιβάζοντας ευθύνες σε άλλους. Δουλεύουν!

9. Έχουν περισσότερες φιλοδοξίες
Μερικές φορές η μοναδική διαφορά μεταξύ αυτών που προάγονται και αυτών που δεν προάγονται είναι απλώς ο παράγοντας "επιθυμία". Όταν γνωστοποιείτε τις φιλοδοξίες σας για περισσότερα πράγματα από τη δουλειά σας, δείχνετε πως είστε διατεθειμένοι για επιπρόσθετες ευθύνες και προαγωγή.

Θα πρέπει, βέβαια, να είστε προσεκτικοί. Το να λέτε δεξιά κι αριστερά ότι αξίζετε ένα μεγαλύτερο τίτλο δεν θα σας βοηθήσει. Καλύτερα να δείχνετε παρά να μιλάτε. Αποδείξτε στον ανώτερό σας ότι η δουλειά σας αξίζει και άρα εσείς αξίζετε την προαγωγή.

10. Είναι καλοί στις διαπραγματεύσεις
Είναι κοινός τόπος πως είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει κανείς σίγουρες νίκες στη δουλειά (win-win situations). Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν γρήγορα είναι αυτοί που βοηθούν και όλους τους άλλους να νιώθουν τέλεια για το εκάστοτε αποτέλεσμα και επισημαίνουν τα θετικά στοιχεία όσων εμπλέκονται.

Το καλό με τα 10 παραπάνω χαρακτηριστικά είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς και να τα μάθει και να τα αναπτύξει. Μη σκέφτεστε πως οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσάς. Απλά είναι ειδικοί πια σε όλα αυτά. Με λίγη εξάσκηση, θα μπορέσετε κι εσείς.

Πηγή: The Muse