19/06/2015

Τα πήγατε περίφημα στη συνέντευξη και ακόμη δεν έχετε λάβει απάντηση; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε!

Καριέρα

Είναι αλήθεια πως οι συνεντεύξεις για δουλειά αποτελούν πολύ περίεργες περιστάσεις. Πριν πάτε σε μια συνέντευξη, δεν έχετε ιδέα για το πώς θα είναι αυτή η εμπειρία. Πρέπει να προσαρμόζεστε στην εκάστοτε συνέντευξη σε πραγματικό χρόνο, τη δεδομένη στιγμή.

Για το λόγο αυτό, όταν "σκίζετε" σε μια συνέντευξη, νιώθετε, στην κυριολεξία, νικηφόροι. Όταν τα έχετε πάει τόσο καλά σ' αυτή, αποχωρείτε νιώθοντας τουλάχιστον 15 πόντους ψηλότεροι.

"Veni, vidi, vici!" Και αυτό είναι ένα πραγματικά υπέροχο συναίσθημα.

Γι' αυτό είναι διπλά υποτιμητικό και εκνευριστικό να περιμένετε μία ή δύο (ή τρεις ή τέσσερις) εβδομάδες μετά από μια καταπληκτική - πέρα από κάθε προσδοκία - συνέντευξη και να μη λαμβάνετε καμία απάντηση είτε θετική είτε αρνητική. Έχετε στείλει ευχαριστήρια επιστολή και πάλι δεν ακούτε απολύτως τίποτα. Κανείς δεν αποδέχεται τα ευχαριστήρια σημειώματα ούτε τα email σας, παρόλο που όλοι έμοιαζαν να έχουν ενθουσιαστεί μαζί σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Σας έκαναν δύσκολες ερωτήσεις και δώσατε φανταστικές, προσεκτικές απαντήσεις. Πού οφείλεται, λοιπόν, η τωρινή σιωπή;

Κατά τη Liz Ryan, αρθρογράφο του Forbes, τρεις είναι οι πιθανές αιτίες που δικαιολογούν το "ούτε φωνή ούτε ακρόαση" μετά από μια επιτυχημένη συνέντευξη και είναι οι εξής:

- Έχουν ήδη κάποιον υποψήφιο κατά νου - τον ανιψιό του διευθύνοντα, για παράδειγμα - αλλά πραγματικά τους άρεσαν αυτά που είπατε και ενθουσιάστηκαν όταν συναντηθήκατε γιατί είστε έξυπνο άτομο και έχετε ωραίες ιδέες.
- Δεν υπάρχει καμία ανοιχτή θέση στην εταιρεία, απλά αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της να διενεργεί - κατά καιρούς - συνεντεύξεις σε λαμπρά μυαλά, όπως εσείς, για να μαζεύει δωρεάν ιδέες.
- Υπάρχει η θέση, για την οποία κληθήκατε να δώσετε συνέντευξη, αλλά η εταιρεία είναι φρικτή στο follow-up και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να σας απαντήσουν.

Από τη στιγμή που δεν μπορείτε μόνοι σας να μαντέψετε ποιο από τα τρία σενάρια ταιριάζει στη δική σας περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα "pain letter" και να μην εναποθέσετε τις ελπίδες σας στους ανθρώπους που σας λάτρεψαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά ξέχασαν την ύπαρξή σας τη στιγμή ακριβώς που αποχωρήσατε από τα γραφεία τους.

Τα "pain letters" είναι η νέα εναλλακτική των συνοδευτικών επιστολών (που στέλνετε μαζί με το βιογραφικό σας πριν από μια συνέντευξη), απλώς μεταξύ τους μοιάζουν αποκλειστικά και μόνο στο μελάνι που χρειάζονται και τα δύο για να συνταχθούν. Μπλε ή μαύρο.

Τα "pain letters" αποστέλλονται κατευθείαν στο γραφείο του υπεύθυνου προσλήψεων. Οι συγκεκριμένες επιστολές δημιουργήθηκαν για να μπορούν όσοι αναζητούν εργασία να έχουν έναν πιο δυνατό και ταυτόχρονα άμεσο τρόπο να πουν την ιστορία τους στο manager. Αρκεί να ξέρετε σε ποιον ακριβώς πρέπει να τις στείλετε.

Πηγή: Forbes