12/09/2013

Τα Επαγγέλματα του Αύριο

Εκπαιδευτικά Νέα

Μπροστά στο ρευστό οικονομικό τοπίο και διαβλέποντας τις διεθνείς τάσεις στην αγορά εργασίας, κρίνεται πιο καίριο από ποτέ το ερώτημα για τα επαγγέλματα τα οποία θα έχουν αυξανόμενη ζήτηση στην μελλοντική αγορά εργασίας.

Εδώ πέρα από οποιεσδήποτε εκτιμήσεις αλλά και προβλέψεις, θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να συνυπολογίσει πως υπάρχουν καθοριστικοί παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της ζήτησης αλλά συνάμα και αστάθμητοι οι οποίοι συχνά διαταράσσουν το ισοζύγιο της προσφοράς και της ζήτησης επαγγελμάτων όπως για παράδειγμα στη χώρα μας η οικονομική κρίση.

Το 2010, το Δίκτυο Πληροφόρησης για την Απασχόληση (Ο*Νet), με το οποίο συνεργάζεται το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και Κατάρτισης, δημοσίευσε έρευνα με τα επαγγέλματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις ελκυστικότερες αποδοχές τα επόμενα έτη. Σαφώς τα εξαγόμενα δεδομένα δεν μπορούμε να τα επαληθεύσουμε αυτούσια και για την εγχώρια αγορά εργασίας, ωστόσο μπορούμε συνυπολογίζοντας σχετικές παραμέτρους να εξάγουμε και ανάλογα συμπεράσματα για την Ελλάδα συνυπολογίζοντας και άλλες αξιόλογες μελέτες όπως αυτή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Κατσανέβα για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Ξεκινώντας από τον κλάδο της υγείας-πρόνοιας, θεωρείται αναμφισβήτητη η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας αλλά εξίσου δεδομένη είναι και η ύπαρξη χιλιάδων πτυχιούχων διαφόρων βαθμίδων. Τη διαφοροποίηση εδώ θα την επιτύχει ο αυριανός επαγγελματίας είτε συγκαταλέγεται στο ιατρικό είτε στο παραϊατρικό προσωπικό, ο οποίος θα συνδυάσει την ειδικότητα του με την εφαρμογές της πληροφορικής - τηλεφαρμογές (e-health) αλλά και με την προσθετική Ιατρική, τον καρκίνο, τα τροχαία ατυχήματα κ.τ.λ. Παράλληλα, έστω και αν στην Ελλάδα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας στηρίζεται κατά σε μεγάλο ποσοστό στην εισαγωγή και όχι στην παραγωγή, η γιγάντωση του συγκεκριμένου κλάδου παγκοσμίως και η εμφάνιση νέων παθήσεων αναμένεται να επηρεάσει και την εγχώρια αγορά εργασίας στις ειδικότητες των βιοχημικών-βιοτεχνολόγων.

Στον κλάδο του τουρισμού, αν και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει ορατά όλες τις μορφές του, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η ελληνική αγορά έστω και με αργά βήματα, αρχίζει να μεταμορφώνεται σε ένα all season προορισμό προσπαθώντας να αποτινάξει το ξεπερασμένο μοντέλο του κλασικού θερινού τουρισμού με αργές αλλά θετικές επιδράσεις στις ειδικότητες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Στον κλάδο αυτό τα εξειδικευμένα στελέχη που θα συνδυάζουν γόνιμα γνώσεις και δεξιότητες από τους κλάδους του τουρισμού, της διοίκησης και του marketing θα μπορούν να διεκδικούν με αξιώσεις σοβαρό ρόλο στη ‘βαριά’ βιομηχανία της χώρας μας ειδικά στα νέα μοντέλα τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο συνεδριακός ή θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός κ.α. εφόσον μάλιστα είναι σε θέση να συνδυάσουν την εξειδίκευση με την επιχειρηματικότητα.

Στον κλάδο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η αυξανόμενη -αν και καθυστερημένη- εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους σχετικούς φορείς, θα δώσει ώθηση στις ειδικότητες που σχετίζονται με την κοινωνική μέριμνα και τη φροντίδα των Α.Μ.Ε.Α. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως, επειδή το δεδομένο αυτό δίνει μια έντονη προοπτική απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας, θα συντελέσει καθοριστικά η διαφοροποίηση του κάθε ενδιαφερόμενου -είτε είναι παιδαγωγός είτε είναι ψυχολόγος, είτε εκπαιδευτικός κ.τ.λ. - μέσω συστηματικής εμβάθυνσης και εξειδίκευσης σε συγκεκριμένο άξονα της ειδικής αγωγής η οποία θα προκύψει κατά κύριο λόγο με την πρόσκτηση ενός καινοτόμου μεταπτυχιακού τίτλου η μιας εξειδικευμένης κατάρτισης-επιμόρφωσης π.χ. στη μέριμνα παιδιών με σύνδρομο ASPERGER.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια τάση η οποία θα επηρεάσει τόσο τον κλάδο των μηχανικών αλλά και των τεχνικών που θα ειδικευθούν σε αυτήν και, όσο καθυστερημένα και αν οι εξελίξεις επηρεάζουν και τη χώρα μας, αναμφίβολα θα συντελέσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδικά στον κλάδο των τεχνικών-τεχνιτών που θα ειδικευθούν στο συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο και στον εργασιακό τους ρόλο εμπεριέχεται σε ένα ποσοστό και χειρωνακτική απασχόληση, οι προοπτικές φαντάζουν ακόμη θετικότερες. Και επειδή γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τα λεγόμενα πράσινα επαγγέλματα, τα οποία αναφέρονται διαρκώς αλλά στην αντίληψη του κάθε ενδιαφερομένου είτε αυτός είναι μαθητής είτε φοιτητής ή και γονιός, ελάχιστες φορές αποκωδικοποιούνται, αν θέλαμε να παραθέσουμε ορισμένα επιγραμματικά, κάποια από τα αυτά τα οποία εμπίπτουν στην επονομαζόμενη αυτή κατηγορία είναι το επάγγελμα του Γεωπόνου φυτικής παραγωγής, Γεωργού βιολογικής γεωργίας, Γεωτεχνολόγου – Περιβαλλοντολόγου, Δασολόγου - Περιβαλλοντολόγου, Ειδικού γεωγραφικών συστημάτων - GIS , Περιβαλλοντολόγου, Τεχνικού βιολογικής-οικολογικής γεωργίας, Τεχνολόγου αντιρρύπανσης, Τεχνολόγου Τοπογράφου - Γεωπληροφορικής κ.α.

Τέλος, επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για τη μεταστροφή στον πρωτογενή τομέα, η γεωργία αλλά και ο κλάδος των γεωπόνων όσο και αν σύμφωνα με τις εξελίξεις επανακάμψει μελλοντικά και βελτιστοποιηθεί για τον δυνητικά ενδιαφερόμενο θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται στη συνείδηση του πάντα με το δεδομένο του επιχειρείν και όχι μόνο με τη παλαιότερη λογική απλά της καλλιέργειας και διάθεσης των προϊόντων.
Αναμφίβολα, πέρα από όλα τα προαναφερθέντα, θα πρέπει συνυπολογιστεί πως κάθε ένας από εμάς, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής ταυτότητας θα πρέπει βέβαια να συνεκτιμά δεδομένα που σχετίζονται με το επαγγελματικό του μέλλον, αρκεί να έχει ως πρώτιστο κριτήριο τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του καθώς μόνο έτσι, επιλέγοντας να ασκήσει ένα επάγγελμα του μέλλοντος αυτό θα ταιριάζει και με το δικό του -επιτυχημένο- επαγγελματικό μέλλον.

  • Συντάκτες Άρθρου: Οι κ.κ. Ταουσάνης Χ. – Κότιος Κ. είναι σύμβουλοι σταδιοδρομίας της εταιρείας συμβούλων εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας EMPLOY και υποψήφιοι διδάκτορες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Ιστοσελίδα: www.e-employ.gr

Προτεινόμενες σχολές

Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Διαβάστε επίσης