20/2/2012

Το χάσμα των αμοιβών: γιατί οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα

Καριέρα

Ποια πανεπιστημιακά πτυχία οδηγούν στο μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών; Σύμφωνα με ανάλυση που έκαναν σε στοιχεία της ιστοσελίδας PayScale οι των New York Times, τα πεδία που έρχονται πρώτα είναι: η αρχιτεκτονική, η εκπαίδευση και η ποινική δικαιοσύνη, με τους άνδρες να κερδίζουν 5% περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες. Οι επιχειρήσεις έρχονται μόλις δεύτερες: στις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ /διοίκηση έχουν μισθολογική διαφοροποίηση 4%, ενώ στα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική 3%.

Οι Times έκαναν μία απόπειρα να ερμηνεύσουν το χάσμα υποθέτοντας ότι η αναλογία συμμετοχής των δύο φύλων στα εν λόγω σπουδαστικά προγράμματα μπορεί να επηρεάζει τις διαπιστούμενες μισθολογικές διαφοροποιήσεις. Όμως δεν τις επηρεάζει.

Υπάρχει όμως κάτι άλλο που θα μπορούσε. Κάθε σπουδαστική ειδίκευση μπορεί να οδηγήσει σε έναν αριθμό από διαφορετικές σταδιοδρομίες, και τα επίπεδα των αμοιβών για τις σταδιοδρομίες αυτές μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά. Έτσι, εάν άνδρες και γυναίκες που σπουδάζουν διοίκηση επιχειρήσεων ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια καριέρας, αυτό θα επηρεάσει τις αμοιβές τους και τελικά τη διαφοροποίηση των αμοιβών που προκύπτει από το συγκεκριμένο πεδίο σπουδών.

Για να διαπιστώσουμε εάν αυτός ήταν πράγματι ένας παράγοντας επηρεασμού, προβήκαμε σε ανάλυση των στοιχείων που αντλήσαμε από μία έρευνά μας του 2011 που είχε ως αντικείμενο τις αμερικανικές σχολές επιχειρήσεων – την ίδια έρευνα που χρησιμοποιήσαμε στην πρόσφατη αξιολόγησή μας των προπτυχιακών προγραμμάτων σχολών επιχειρήσεων. (Η PayScale συγκέντρωσε τα στοιχεία της από εργαλεία σύγκρισης αμοιβών online.) Το δείγμα μας περιελάμβανε περισσότερους από 20.000 τελειόφοιτους από 139 σχολεία που μας αποκάλυψαν τόσο το φύλο τους όσο και τα μελλοντικά τους επαγγελματικά σχέδια.

Τι μας λένε τα δεδομένα; Για τους αρχάριους, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι άνδρες απόφοιτοι σχολών διοίκησης επιχειρήσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες αποφοίτους αντίστοιχων σχολών να ακολουθήσουν μία καριέρα στον τομέα των οικονομικών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μία καριέρα σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και μάρκετινγκ. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμμετεχόντων, 5.623, ανέφερε ότι σχεδίαζε να ακολουθήσει μία σταδιοδρομία στα οικονομικά, όπου οι άνδρες ξεπερνούν σε αριθμό τις γυναίκες σε μία αναλογία 70% και 30% αντίστοιχα. Η επόμενη μεγαλύτερη ομάδα, το μάρκετινγκ, συγκέντρωσε 4.048 αποφοίτους, όπου οι γυναίκες ξεπερνούσαν αυτή τη φορά σε αριθμό τους άνδρες σε ποσοστά 66% και 34% αντίστοιχα. Η λογιστική, η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα, παρουσίαζε σχεδόν ομοιόμορφη κατανομή μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κολεγίων και Εργοδοτών των ΗΠΑ, οι μισθοί για όλους τους χώρους εξειδίκευσης επιχειρήσεων είναι σήμερα κατά μέσο όρο τα 48.144 δολάρια, αλλά οι αμοιβές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την εξειδίκευση (λογιστική, διοίκηση επιχειρήσεων, κλπ.) και τον κλάδο. Για παράδειγμα, ένας πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων που εργάζεται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπου καταλήγουν όλοι, μπορεί να αναμένει ετήσιο εισόδημα περίπου 35.190 δολαρίων, ενώ αυτός που πηγαίνει να εργαστεί για ένα νοσοκομείο θα κερδίσει 60.040 δολάρια.

Άρα θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη τα στοιχεία των Times; Όχι ακριβώς. Εάν περισσότεροι άνδρες χρησιμοποιούν τα οικονομικά τους πτυχία για να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στον τομέα των οικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, περισσότεροι είναι αυτοί που θα καταλήξουν να εργάζονται σε ορισμένους από τους πιο καλά αμειβόμενους κλάδους. Και αν περισσότερες γυναίκες ακολουθούν μία καριέρα στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και στο μάρκετινγκ, περισσότερες θα βρεθούν να εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενους κλάδους.

Συνεπώς το χάσμα στις αμοιβές, δεν είναι εξ ολοκλήρου ένας παράγοντας διάκρισης κατά των γυναικών, αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διάκριση σίγουρα αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Είναι κυρίως μία συνάρτηση των επιλογών που κάνουν άνδρες και γυναίκες. Μπορεί να υπάρχουν πολύ καλοί και βάσιμοι λόγοι για τις τακτικές αυτές τις επιλογές - η ανάγκη να εξοφλήσουν σπουδαστικά δάνεια ή η επιθυμία να δημιουργήσουν οικογένειες, λόγου χάρη. Αλλά έχουν συνέπειες, και μία από αυτές μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο (ή μικρότερο) εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας