24/1/2012

«Πράσινες» θέσεις εργασίας διέξοδος στην οικονομική κρίση για τους μηχανικούς

Καριέρα

Στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης στρέφουν το βλέμμα τους ολοένα και περισσότεροι νέοι μηχανικοί, καθώς -παρά την κρίση- ο συγκεκριμένος τομέας φαίνεται ότι εξακολουθεί να προσφέρει επαγγελματική προοπτική, ακόμη και στη χειμαζόμενη αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Ορμώμενοι και από τις εκτιμήσεις πρόσφατης έρευνας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), βάσει της οποίας η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια/βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι το 2020 έως και 33.000 θέσεις εργασίας ετησίως, οι απόφοιτοι των ελληνικών πολυτεχνείων βλέπουν τον κλάδο πιο «ζεστά».

Στο μεταξύ, αν και η Ελλάδα έχει σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό πράσινης απασχόλησης στην Ε.Ε, ωστόσο «το 3% της ανεργίας απορροφάται ήδη σε ‘’πράσινα’’ επαγγέλματα», όπως αναφέρεται σε εργασία των μεταπτυχιακών φοιτητριών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Θεοφίλης Αποστόλα και Ειρήνης Κεμεντσετσίδου.

Στην εργασία, που θα παρουσιαστεί αύριο, σε εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής και πραγματοποιήθηκε με υπεύθυνο καθηγητή τον Α.Νανιόπουλο, υπογραμμίζεται ακόμη ότι τα δεδομένα αυτά αναμένεται να βελτιωθούν, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες περιβαλλοντικής προστασίας.

Το Semifind προτείνει: Σεμινάρια για μηχανικούς

Διέξοδος στο οικονομικό και ενεργειακό πρόβλημα

«Τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδοτική πολιτική της ΕΕ έχει κατεύθυνση προς την περιβαλλοντική έρευνα/τεχνολογία/επενδύσεις/υποδομές. Αυτό στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού όσων απασχολούνται σε ''πράσινες'' θέσεις εργασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον από την Ελλάδα, ως διέξοδος στην κρίση. Η υιοθέτηση πολιτικών, που στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη, αποτελεί λύση στο ενεργειακό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας», υπογραμμίζουν οι δύο μεταπτυχιακές φοιτήτριες.

Μιλώντας η Ειρήνη Κεμεντσετσίδου επισημαίνει ότι, βάσει στοιχείων, που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της εργασίας, «προκύπτει με αριθμητικά δεδομένα ότι, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπάρχει επαγγελματικό αντικείμενο με προοπτικές για τους μηχανικούς».

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο της επαγγελματικής της πορείας, που τώρα ξεκινάει, θα ήθελε να ενσωματώσει την ενεργειακή εξοικονόμηση ως συμπληρωματικό κομμάτι στον τρόπο σχεδιασμού ενός κτηρίου. Θα επιδιώξει να εργαστεί στην Ελλάδα; «Θα ήθελα να προσπαθήσω στην Ελλάδα. Αν, όμως, τα πράγματα εδώ είναι πολύ άσχημα, θα χρειαστεί να εξετάσω και τη λύση του εξωτερικού», λέει.

Από την πλευρά της, η Θεοφίλη Αποστόλα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο εξωτερικό, οπότε δεν την έχει απασχολήσει άμεσα η εύρεση εργασίας. «Αυτό όμως, που διαπιστώνω τόσο από συζητήσεις συμφοιτητών, όσο και από αγγελίες εργασίας, είναι ότι ο ενεργειακός κλάδος έχει ζήτηση», σημειώνει.

12.000 θέσεις εργασίας ετησίως μόνο από επιθεωρήσεις λεβητοστασίων-κλιματιστικών

Βάσει προβλέψεων του ΤΕΕ, στο πλαίσιο του στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια κατά 20%+20% το 2020-2030, προκύπτει ότι: οι βιώσιμες θέσεις εργασίας του τεχνικού κόσμου, που δύνανται να δημιουργηθούν από εξοικονόμηση ενέργειας ανέρχονται σε 10.500-12.000 ετησίως στο υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα, συν 12.000 κάθε χρόνο από την ενεργειακή επιθεώρηση λεβητοστασίων/κλιματιστικών εγκαταστάσεων, συν 7000-10.000 από την ενεργειακή πιστοποίηση κτηρίων.

Αιολική ενέργεια: δεκάδες θέσεις εργασίας και εκατομμύρια ευρώ για κάθε 10 MW

Βάσει στοιχειών της Κομισιόν, που παραθέτουν οι δύο φοιτήτριες, κάθε 10 MW αιολικής ενέργειας που εγκαθίστανται δημιουργούν 150-190 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αποδίδουν σημαντικά έσοδα στις τοπικές κοινωνίες.

Βάσει και παλαιότερης πτυχιακής εργασίας της σπουδάστριας Ο. Κυριτσάκη (ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας), ένα τυπικό αιολικό πάρκο, 10 MW, έχει κόστος κατασκευής περίπου 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 εκατ. δαπανώνται τοπικά (σε εργολαβίες, προμήθειες, μισθούς κτλ).

Παράλληλα, έχει τζίρο -από πώληση παραγόμενης ενέργειας - περίπου 2 εκατ. ετησίως, εκ των οποίων 40.000 ευρώ εισφέρονται δια νόμου στους τοπικούς δήμους, καθόλη τη διάρκεια «ζωής» του πάρκου, το οποίο απαιτεί επιπρόσθετα 35.000-50.000 ευρώ ετησίως, για τοπικές δαπάνες.

Γεωθερμία για μετατροπή θαλασσινού νερού σε πόσιμο!

Καταλήγοντας, οι δύο φοιτήτριες προτείνουν μεταξύ άλλων: άμεση υλοποίηση εθνικού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις με αντικείμενο την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ, παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη οικιακών/μικρών ανεμογεννητριών, οικονομικά κίνητρα (πχ, φοροαπαλλαγές, εμπορεύσιμες άδειες ρύπανσης) για ελληνικές και ξένες επενδύσεις στον χώρο, επέκταση του προγράμματος για τα πράσινα σχολεία σε περισσότερα δημόσια κτήρια και άρση απαγόρευσης καύσης βιομάζας σε μεγάλες πόλεις.

Σημειώνουν, τέλος, ότι λόγω του πλούσιου σε γεωθερμική ενέργεια ελληνικού υπεδάφους, η γεωθερμία μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή για τη θερμική αφαλάτωση του θαλασσινού νερού με στόχο την απόληψη πόσιμου, κάτι που θα στοίχιζε φθηνότερα από τον ανεφοδιασμό, π.χ., των νησιών μέσω υδροφόρων πλοίων.

Πηγή: Kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας