27/8/2011

Richard Branson: Ο πολυμήχανος Βρετανός

Καριέρα

Ποτέ δεν μπήκε σε «λογαριασμό», ποτέ δεν έκατσε φρόνιμα. Στα 16 του χρόνια (1966) έβγαλε ένα περιοδικό για τους μαθητές και τους φοιτητές της εποχής. Ο τίτλος ήταν Student και ήταν μόνον η αρχή. Το 1972 ίδρυσε τη Virgin Records, που πουλούσε δίσκους μέσω του παραδοσιακού ταχυδρομείου, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη δισκογραφία λόγω του επαναστατικού για την εποχή μοντέλου διανομής. Κάποια προβλήματα με τη δικαιοσύνη λόγω της Virgin Records δεν τον εμπόδισαν να δημιουργήσει το δικό του studio και να μεταβληθεί σε ένα label που είχε στο portfolio του καλλιτέχνες όπως οι Mike Oldfield, Sex Pistols και Culture Club. Η δεκαετία του '80 περιλάμβανε το άνοιγμα ενός nightclub, απόπειρες εισαγωγής στην καλωδιακή τηλεόραση αλλά και την ίδρυση της αεροπορικής Virgin Atlantic.

Το 1992, για να σώσει την αεροπορική, πούλησε τη δισκογραφική στην EMI αντί 500 εκατομμυρίων λιρών και συνέχισε με το ίδιο πάθος σε μια σειρά επιχειρηματικών κλάδων ?από τις τηλεπικοινωνίες (Virgin Mobile) και τους σιδηροδρόμους (Virgin Trains) μέχρι τον διαστημικό τουρισμό (Virgin Galactic). Για αυτόν η επιχειρηματικότητα δεν έχει να κάνει με ακριβά κοστούμια και χαρτοφυλάκια, αλλά με την πρόκληση. Κάθε νέο project είναι μια τέτοια. «Πραγματοποιώντας το, αποδέχεσαι την πρόκληση και αποδεικνύεις στον εαυτό σου ότι αξίζεις», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο εξηγώντας την επιχειρηματική του μανία. Το χρήμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Μολονότι πάμπλουτοι επιχειρηματίες υπάρχουν πολλοί, ελάχιστοι μπορούν να συγκριθούν μαζί του λόγω του ζην επικινδύνως και των ρίσκων που αναλαμβάνει ευχαρίστως. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πτήσεων με διάφορα μέσα, από μονοθέσια μέχρι αερόστατα, και εκατοντάδες ειδικές διαδρομές όπως τη διάσχιση του Ατλαντικού -από τις ΗΠΑ στη Βρετανία. Ετσι, το να απαντάει σε (αδιάκριτες) ερωτήσεις που άλλοι θα απέφευγαν μοιάζει πολύ φυσικό για εκείνον. Αλλωστε, ζωή χωρίς σασπένς δεν έχει ενδιαφέρον...

Κάτι πολύτιμο που έχετε χάσει και θα θέλατε να το είχατε πάλι δικό σας;
Εννοείτε κάτι εκτός από την παρθενιά μου; Θεωρώ τον εαυτό μου απίστευτα τυχερό. Εχω ακόμα τους γονείς μου, την επί τριάντα χρόνια σύντροφό μου και δύο καταπληκτικά παιδιά. Οπότε στην ηλικία των 60, έχω όλα αυτά που είναι για μένα ανεκτίμητα.

Τι είναι αυτό που σας κρατά δραστήριο και σας οδηγεί;
Το να συνεχίσω να μαθαίνω. Αν μπορούσα να ταξιδέψω μέσα στις εποχές για ένα εικοσιτετράωρο, θα επέλεγα τις πρώτες δώδεκα ώρες να πήγαινα στην περίοδο των μεγάλων εξερευνητών. Μια βόλτα με τον Sir Walter Raleigh (1554-1618) θα ήταν ό,τι πρέπει. Τις υπόλοιπες δώδεκα ώρες θα ήθελα να βρισκόμουν στα γραφεία της Apple στο μέλλον και να έβλεπα τα καινούρια gadgets.

Ο πειρασμός που θα θέλατε να μπορούσατε να αποφύγετε;
Ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός στο να αποφεύγω τους πειρασμούς.

Το βιβλίο που αντηχεί ακόμα μέσα σας;
Το The Weather Makers του Tim Flannery. Είναι το βιβλίο που εξηγεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να αποφύγουμε μια καταστροφή η οποία θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή στον πλανήτη. Διαβάστε το. Τα πάντα είναι στα χέρια μας!

Το πρώτο πράγμα που θα κάνατε αν ήσασταν αόρατος για μία μέρα;
Νομίζω θα κρατήσω αυτήν την απάντηση για τον εαυτό μου, αλλά ναι, το έχω σκεφτεί!

Ο τρόπος με τον οποίο η δόξα και τα χρήματα σας άλλαξαν, προς το καλύτερο ή το χειρότερο;
Πραγματικά, νομίζω ότι αυτά τα δύο δεν με έχουν αλλάξει καθόλου. Είμαι ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει γίνει γνωστός λόγω των ιδεών του, αλλά και επειδή δεν μπορώ να δαπανώ για διαφήμιση όσα οι ανταγωνιστές μου. Το να είμαι διάσημος ήταν αναγκαιότητα για τις δουλειές μου, αν με εννοείτε. Οχι, επιθυμία.

Η ταινία που θα μπορούσατε να βλέπετε και να ξαναβλέπετε;
To Hangover. Βλέπω πολλές ταινίες στις οθόνες των αεροπλάνων. Ειλικρινά ξεκαρδίστηκα με αυτήν την ταινία. Γελούσα δυνατά με κάτι που ίσως σε κάποιον άλλον τού φαίνεται ανόητο.

Ο άνθρωπος που σας έχει επηρεάσει περισσότερο στη ζωή σας;
Θα σας πω δύο: Οι γονείς μου. Με επηρέασαν, με υποστήριξαν και τους κουβαλάω διαρκώς μέσα μου. Στα παιδιά μου λέω ότι για κάθε καλό πράγμα που παίρνουν στη ζωή, να δίνουν κάτι πίσω. Αυτό μου λένε κι εκείνοι.

Ποιο πρόσωπο της Ιστορίας θα θέλατε να κεράσετε μια μπίρα και μια πίτα;
Τον Gandhi. Φυσικά, θα τον κερνούσα μια πίτα χορταρικών και μια μπίρα χωρίς αλκοόλ, καθότι χορτοφάγος. Με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο μας θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή του για τις ειρηνικές διαδηλώσεις και πώς θα χρησιμοποιούσε το twitter για να τις οργανώσει.

Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο χόμπι σας;
Μου αρέσει να κάνω ταχυδακτυλουργικά κόλπα και να «χαζεύω» τους φίλους μου. Το αγαπημένο μου είναι να εξαφανίζω το ρολόι από τον καρπό. Πλήρωσα αρκετά χρήματα για να το μάθω, αλλά άξιζε τον κόπο.

Το γεγονός που άλλαξε την άποψή σας για τη ζωή;
Το καλοκαίρι του 2006 συνάντησα τον Al Gore και μιλήσαμε για την κλιματική αλλαγή και για το πώς ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτή η συζήτηση με επηρέασε βαθιά και με έκανε να δω αλλιώς τα πράγματα.

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σας;
Πολύ απλό: Οταν έγινα πατέρας. Τώρα θα ήθελα από τη Holly ή τον Sam, τα παιδιά μου, να μου χαρίσουν ένα εγγονάκι.

Και η χειρότερη στιγμή σας;
Οταν έχασα, πρόσφατα, τον αγαπημένο μου φίλο Steve Fossett. Περνάγαμε φανταστικά και ήμασταν μαζί σε πολλές περιπέτειες. Μου στοίχισε αφάνταστα.

Κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει και θα θέλατε να το είχατε χειριστεί διαφορετικά;
Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να είχαν ζητήσει περισσότερες φορές συγγνώμη όταν το «κακό» γίνεται. Και αυτό δεν έχει σχέση με το αν το κακό που κάνουμε είναι μεγάλο ή μικρό.

Υπάρχει κάτι πολύ κακό ή παράνομο που έχετε κάνει και δεν το γνωρίζουμε;
Εχω κλέψει τους κερματοδέκτες της British Airways στο Χίθροου! Παλιά...

Η φιλοσοφία της ζωής σας ποια είναι;
Οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που βρήκαμε. Ετσι θα ήθελα να με θυμούνται. Σαν κάποιον που προσπάθησε ?και ελπίζω να κατάφερε? να δημιουργήσει κάτι θετικό στον κόσμο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο βραβείο που έχετε κερδίσει από τη δουλειά σας;
Το δικό μου κομμάτι στον παράδεισο, το νησί Necker. Είμαι τόσο χαρούμενος που μπορώ να αποκαλώ «σπίτι μου» αυτό το διαμάντι της Καραϊβικής.

Και για το τέλος, ποια είναι η ανεκπλήρωτη φιλοδοξία σας που δεν σας αφήνει να ησυχάσετε;
Είναι τα ταξίδια στη στρατόσφαιρα ή, ακόμα παραπάνω, το project που έχω με τη Virgin Galactic. Ημουν πολύ αισιόδοξος στην αρχή. Τελικά, θα χρειαστούμε δέκα, ίσως και είκοσι χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να φέρουμε τις τιμές σε ένα επίπεδο που ένας μέσος άνθρωπος θα μπορεί να αντέξει το κόστος. Πιστεύω ότι θα γίνει στα χρόνια μας πάντως.

Highlights
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1950 στο Λονδίνο. Εχει παντρευτεί δύο φορές και έχει δύο παιδιά με την επί δύο και πλέον δεκαετίες σύζυγό του Joan Templeman.
Παίρνει στο αυτοκίνητο οποιονδήποτε τον σταματάει με οτοστόπ καθώς όταν ήταν νέος (και ύστερα από αμέτρητα αποτυχημένα οτοστόπ), ορκίστηκε ότι όταν θα αποκτούσε αυτοκίνητο, δεν θα άφηνε κανέναν αβοήθητο.
Εχει συμμετάσχει ως guest στα Φιλαράκια, έχει κάνει τον οικοδεσπότη σε reality και έχει κάνει «περάσματα» σε ταινίες του Χόλιγουντ αλλά και του Μπόλιγουντ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας