28/02/2023

Ποια είναι η επαγγελματική σας προσωπικότητα;

του Γ. Βλαχάκη
Αρθρογραφία

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας είναι γεμάτη αμφιβολίες. Πού να εργαστώ; Ποιο είδος εργασίας θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μου; Ποια είναι η κατάλληλη δουλειά για μένα; Το να έχετε ένα πτυχίο στα χέρια σας είναι μια καλή αρχή για να αρχίσετε να χτίζετε το μέλλον σας, αλλά δεν θα σας εξασφαλίζει πάντα ποιο είδος καριέρας σας ταιριάζει καλύτερα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το καταλάβετε αυτό είναι να ξεκινήσετε την αναζήτηση εσωτερικά, επειδή η προσωπικότητά σας μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καριέρα σας από ό,τι λέει το πτυχίο σας. 
 
Ανακαλύψτε την επαγγελματική σας προσωπικότητα
Η επαγγελματική σας προσωπικότητα με απλά λόγια είναι: ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψετε πώς εργάζεστε - ή θα επιθυμούσατε να εργάζεστε- σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Μπορείτε χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία για να την ανακαλύψετε, όπως μια προσωπική ανάλυση  SWOT για να συγκρίνετε τα δυνατά και αδύνατα σας  σημεία σε σχέση με τις   ευκαιρίες και τις απειλές του εργασιακού περιβάλλοντος, η  ένα "mind map"  χρησιμοποιώντας τη δημιουργική σας σκέψη ώστε υποσυνείδητα να φτιάξετε την δική  σας οπτική εικόνα των δυνατών σας σημείων. Η ασκήσεις αναστοχασμού, όταν γίνονται με ειλικρίνεια, βοηθούν στο ανακαλύψετε αρκετά πράγματα για τον εαυτό και τις ικανότητες σας που ίσως δεν γνωρίζατε.
 
Μόλις ολοκληρώσετε λοιπόν την  προσωπική σας αυτοαξιολόγηση, θα έχετε μια καλύτερη εικόνα για την εργασιακή σας ταυτότητα κάτι που θα σας βοηθήσει να βρείτε το επαγγελματικό μονοπάτι που αναζητάτε .
 
Τα τελευταία 20 έτη που ασχολούμαστε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ενηλίκων έχουμε διακρίνει 4 βασικές κατηγορίες επαγγελματικών προφίλ. Έχει ενδιαφέρον να δείτε ποιο    προφίλ σας ταιριάζει περισσότερο στην σύντομη αναφορά που ακολουθεί.
 
Ο/Η  Επιχειρηματίας
Ο/Η  επιχειρηματίας έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα με την αξιοποίηση του χρόνου του. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μιλούν με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, είτε πρόκειται για μια χαλαρή κουβεντούλα για το ποδόσφαιρο  είτε για συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Είναι αρκετά διορατικοί στην ευκαιρία. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν μια άδεια πλατεία αυτοί οραματίζονται τον τέλειο χώρο για ενα μαγαζί εστίασης. Δεν χρειάζονται καθοδήγηση και συμβούλους για το πώς θα κάνουν business- μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Αν αγαπάτε την ευελιξία - και την ευθύνη - του να είστε το αφεντικό του εαυτού σας, ίσως ανήκετε στο προφίλ του Επιχειρηματία. 
 
Ο/Η Aλληλέγγυος
Οι αλληλέγγυοι έχουν την έμφυτη επιθυμία να κάνουν τη ζωή των άλλων ανθρώπων καλύτερη. Βρίσκουν ικανοποίηση στο να γνωρίζουν ότι οι άλλοι είναι ικανοποιημένοι. Μεγαλύτερο κίνητρο τους είναι τους είναι να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν ένα εμπόδιο που εμποδίζει ένα άλλο άτομο να πετύχει. Ένα συνηθισμένο προφίλ αυτού του τύπου  είναι ένας εργοθεραπευτής, η κοινωνική λειτουργός, νοσοκόμος, κάποιος/α που αφιερώνει τη ζωή του στη βελτίωση της ζωής των άλλων. 
 
Αν το να βοηθάτε τους άλλους μέσω της δουλειά σας να πετυχαίνουν τους στόχους τους  είναι ο τρόπος με τον οποίο παίρνετε ικανοποίηση, τότε ίσως είστε ένας/μια αλληλέγγυος.
 
Ο/Η Ηγέτης 
Ο Ηγέτης "κατοικεί" στην κορυφή της κοινωνίας. Ο/η πρώτος που μπαίνει και ο τελευταίος που φεύγει, ο ηγέτης αποδίδει υπό πίεση, όταν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του και ξέρει ότι οι συνάδελφοί του αναζητούν από αυτόν την συμβουλή και την τόλμη που θα φέρουν την επιτυχία- τότε είναι που ο ηγέτης βρίσκεται πραγματικά στο στοιχείο του. Αλλά πάνω απ' όλα, ο ηγέτης ζει για να καθοδηγεί τους άλλους, για να τους παρακινεί να αποδίδουν τα μέγιστα. Οι προπονητές που είναι ηγέτες σχεδιάζουν  την επόμενη φάση όπως  και οι πολιτικοί που προετοιμάζουν για την επόμενη μέρα. Αν  "ζείτε" για να ηγείστε, ίσως αυτή μπορεί να είναι η επαγγελματική σας προσωπικότητα.
 
Ο/Η Λύνω προβλήματα
Το συγκεκριμένο προφίλ του αρέσει να  παίρνει μια απίστευτα περίπλοκη κατάσταση και σκέφτεται "out of the box" για να τη διορθώσει. Δεν προβληματίζονται όταν βλέπουν τα κομμάτια ενός παζλ; Φαντάζονται ήδη την εικόνα. Αυτός ο τύπος προσωπικότητας είναι μοναδικός. Είναι εξίσου ικανοί στη διοίκησή έργου  όσο και  δημιουργικοί στην εξεύρεση λύσεων. Μπορεί να βρείτε πολλούς  "problem solvers" στους κλάδους του τουρισμού, εστίασης και διοργάνωσης εκδηλώσεων, ή ακόμα και σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα
 
Ενώ όπως είδαμε παραπάνω, όλοι αυτοί οι τύποι προσωπικότητας είναι ξεχωριστοί, δεν αποκλείεται η συνύπαρξη τους. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους να αντικατοπτρίζονται σε κάθε κατηγορία. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ότι κάνει τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας πιο δύσκολη, ένας από αυτούς τους τύπους εργασιακής προσωπικότητας θα είναι πιθανότατα κυρίαρχος, παρέχοντάς σας ένα σημείο αφετηρίας. Ο κυρίαρχος τύπος προσωπικότητάς θα σας κατευθύνει με ασφάλεια σε συγκεκριμένες επαγγελματικές επιλογές. Η συμπληρωματικότατα και με τους άλλους τύπους  σίγουρα θα σας διευρύνει τις  επαγγελματικές σας επιλογές 
 
Δημιουργήστε ένα πλάνο καριέρας, μια προσωπική ανάλυση SWOT ή ένα "mind map" με βάση την κυρίαρχη επαγγελματική σας προσωπικότητα και να είστε σίγουροι πως οι επαγγελματικές επιλογές που θα ανακαλύψετε θα είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζετε.
 
Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας