14/10/2021

Έρευνα ManpowerGroup: Το 72% των Ελλήνων εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένα ταλέντα

Καριέρα

Η εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων παραμένει κορυφαία πρόκληση για τους εργοδότες παγκοσμίως, καθώς το 69% αναφέρει δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων (το υψηλότερο ποσοστό των 15 ετών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο).

Ανάκαμψη στις προθέσεις προσλήψεων καταγράφεται παγκοσμίως, ενώ κορυφαία πρόκληση παραμένει η εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας για το 4ο τρίμηνο του 2021, «οι προθέσεις προσλήψεων των 45.000 εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι υψηλότερες σε ετήσια σύγκριση σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι 14 από τις 43 χώρες αναφέρουν τις υψηλότερες προθέσεις των τελευταίων δέκα ετών.

Ωστόσο, η εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων παραμένει κορυφαία πρόκληση για τους εργοδότες παγκοσμίως, καθώς το 69% αναφέρει δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων (το υψηλότερο ποσοστό των 15 ετών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο).

Οι εργοδότες με τη μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφονται στην Ινδία (89%), στη Ρουμανία (84%) και στη Σιγκαπούρη (84%), ενώ και οι Έλληνες εργοδότες αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα, με το ποσοστό να αγγίζει το 72% – ίδιο ποσοστό και για τις ΕΜΕΑ χώρες».

Αντιμετώπιση έλλειψης ταλέντου

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι Έλληνες εργοδότες προσφέρουν τα παρακάτω κίνητρα, ώστε να προσελκύσουν ταλέντα τις επιχειρήσεις τους:

– Εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων ή η επαγγελματική καθοδήγηση (55%)

– Ευέλικτα ωράρια εργασίας (42%)

– Υψηλό μισθό (39%) και μπόνους (29%)

Από την άλλη πλευρά, παγκοσμίως ο πρωταρχικός τρόπος αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου αποτελεί η προσφορά εργασιακής ευελιξίας (67%) τόσο σε επίπεδο ωραρίου όσο και χώρου εργασίας, ενώ το 41% επενδύει στην κατάρτιση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και το mentoring.

Ανάπτυξη και διακράτηση ταλέντων

«Σε περιόδους μετασχηματισμών και αβεβαιότητας, οι προσωπικές και τεχνικές δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για τους εργαζόμενους, αλλά και τους ηγέτες. Τα προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων, προσωπικών δεξιοτήτων και τα προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη, αποτελούν βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης και διακράτησης ταλέντων για τις ομάδες ανθρώπινου δυναμικού» επισημαίνεται στην έρευνα.

Ειδικότερα, το 42% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να υιοθετήσει προγράμματα αναβάθμισης προσωπικών δεξιοτήτων (π.χ. διαχείριση χρόνου, επικοινωνία) (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο), το 38% σχεδιάζει να εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης για μάνατζερς και ανώτερα στελέχη και το 37% σχεδιάζει να επενδύσει σε προγράμματα αναβάθμισης τεχνικών δεξιοτήτων (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο).

Όπως σημειώνουν οι εργοδότες, το μεγαλύτερο εμπόδιο αναφορικά με την αύξηση εφαρμογής προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων στον οργανισμό τους είναι τα χρήματα (33%), ο χρόνος (16%) και η πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες για αναβάθμιση/ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (12%).

Επένδυση στο υπάρχον ταλέντο

Μεταξύ άλλων, στην έρευνα τονίζεται ότι η επένδυση στους ανθρώπους είναι ένας σημαντικός τρόπος, για να παραμείνει ένας οργανισμός ανταγωνιστικός.

 

Πηγή: FORTUNEGREECE

Προτεινόμενες σχολές

The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία