27/04/2021

Συνέντευξη στο Semifind | Κονδυλία Κοντογιάννη: Διευθύντρια Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Σεμινάρια

"Ένα χρόνο μετά: Η δια βίου εκπαίδευση, πιο αναγκαία από ποτέ." 
 
 Η Κονδυλία Κοντογιάννη, Διευθύντρια Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας TÜV HELLAS (TÜV NORD), μιλά στο Semifind για την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, τις τεχνολογικές αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία, το reskilling και γενικότερα τις αλλαγές που επήλθαν με την πανδημία στο δίπτυχο εκπαίδευση - εργασία.
 
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Τι έχει αλλάξει και πώς έχετε ανταποκριθεί στις  αλλαγές αυτές;
 
Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν είναι ίδιο και ούτε θα είναι ξανά! Η πανδημία έχει φέρει αλλαγές που επηρεάζουν και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε, που δουλεύουμε και που σκεφτόμαστε. 
 Από την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση που έγιναν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, μέχρι τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας στη νέα κανονικότητα, οι αλλαγές είναι καταιγιστικές. 
Από την πλευρά μας, και από την πρώτη κιόλας ημέρα της πανδημίας, υπερβάλλαμε εαυτόν ώστε όχι μόνο να ανταποκριθούμε εσωτερικά αλλά και να βοηθήσουμε τους συνεργάτες μας να κατανοήσουν και να λειτουργήσουν στις νέες συνθήκες. Eξ αποστάσεως, νέες διαδικασίες ασφαλείας και καινούργια πρωτόκολλα λειτουργίας έγιναν άμεσα κτήμα μας και μεταφέρθηκαν στους συνεργάτες μας.
Όσο για το βραχίονα της εκπαίδευσης, η αντίδραση ήταν άμεση και η ανταπόκριση των συνεργατών μας θετικότατη. Άμεσα πραγματοποιήσαμε όλα μας τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαδικτυακά  ενώ ταυτόχρονα –με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων βοηθήσαμε τους συνεργάτες μας να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. 
Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα από διαδικτυακά 500 εκπαιδευτικά σεμινάρια με περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες ενώ για το 2021 έχουμε ήδη αυξήσει σημαντικά την παρουσία μας, ανταποκρινόμενοι στα νέα δεδομένα και στη νέα, αυξημένη ζήτηση. 
Αντίστοιχα, το 2021 είναι για όλους τους κλάδους μία χρονιά- πρόκληση. Οι συνεργάτες μας αναγνωρίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης ως «αντίδοτο» στις νέες προκλήσεις, με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια πρωτόγνωρη αύξηση της ζήτησης και μάλιστα -λόγω της τηλεκπαίδευσης- από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, μετά το πρώτο ξάφνιασμα που έφερε η πανδημία είναι πλέον πρόδηλο πως στο μέλλον κερδισμένοι θα είναι εκείνοι που θα επενδύσουν σήμερα κιόλας, στην εκπαίδευση 
Το 2021 είναι πράγματι μία χρονιά που θα δοκιμάσει τις αντοχές μας και την ετοιμότητά μας και αποτελεί ορόσημο για μία πραγματικά επιτυχημένη πορεία. Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης κάτι τέτοιο έχει συμβεί από τις πρώτες ημέρες του έτους.  Έχουμε αφουγκραστεί τη μεγάλη ζήτηση στην οποία ανταποκρινόμαστε με νέα σεμινάρια με ποιοτική παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία καθιστούν το σύγχρονο στέλεχος αποτελεσματικό και παραγωγικό. Οι χιλιάδες συμμετέχοντες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας σε καινοτόμα και επίκαιρα σεμινάρια και μας έχουν επιβραβεύσει με την ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή τους σε αυτά. 
Και ακριβώς αυτή η επιβράβευση μας κάνει να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο ώστε να προσφέρουμε τις βέλτιστες αλλά και πιο επίκαιρες υπηρεσίες εκπαίδευσης.
 
Η εξ αποστάσεως εργασία αλλά και εκπαίδευση έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Θεωρείτε ότι ήρθαν για να μείνουν; Πώς αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι τα νέα δεδομένα;
 
Όπως σας είπα, είμαι βέβαιη ότι τίποτε δεν θα είναι ίδιο με το παρελθόν. Το μεγάλο «στοίχημα» όμως είναι να κρατήσουμε τα καλά σημεία που έφεραν στη ζωή μας οι νέες συνθήκες –γιατί όντως υπάρχουν  και είναι πολλά- και να απαλλαγούμε το συντομότερο από τα αρνητικά.
 Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή έχουμε στα διαδικτυακά μας σεμινάρια συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, κάτι που μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτό, τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχα, έχουμε πρόσβαση σε εξαιρετικούς εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο, μεταλαμπαδεύοντας την γνώση σε πραγματικό χρόνο. Από την άλλη, όσο και να μας βοηθά η τεχνολογία, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση της φυσικής παρουσίας μέσα σε μια αίθουσα, την άμεση επαφή με τον εκπαιδευτή αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Σίγουρα όλοι μας έχουμε ανταποκριθεί εξαιρετικά στα νέα δεδομένα, όμως εμείς σκεφτόμαστε ήδη την επόμενη ημέρα. Έτσι, αναζητούμε το βέλτιστο υβριδικό μοντέλο που θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει πάντα η δια ζώσης παρουσία. 
 
Τι φέρνει η επόμενη ημέρα της πανδημίας αναφορικά με την εκπαίδευση; 
 
Οι τεχνολογικές αλλαγές που προαναφέραμε είναι σίγουρα ο ένας από τους άξονες αλλαγών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί φορείς καλούνται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό πακέτο υπηρεσιών, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η νέα κανονικότητα φέρνει καινούριες προκλήσεις για τις εταιρείες και τους εργαζόμενους. Μιλάμε για μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα 2.0. Και στο πλαίσιο αυτό, η δια βίου εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, το καινούριο οικονομικό μοντέλο που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Και στο νέο αυτό παιχνίδι κερδισμένοι θα είναι μόνο εκείνοι που θα ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά στις αλλαγές. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχουν ουσιαστική γνώση και εκπαίδευση των νέων δεδομένων και εξελίξεων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.
Για να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε τις αλλαγές των δεδομένων, ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης μεριμνήσαμε έγκαιρα ώστε να εμπλουτίσουμε αλλά και να ανανεώσουμε τον κατάλογο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων. Έτσι σήμερα οι συνεργάτες μας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα από 100 εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι εκπαιδεύσεις για Certified Expert- Building Information Modeling (ΒΙΜ), Εφαρμογή του νέου Κανονισμού Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (MDR), από τη Δημόσια στην Εμπορική Σύμβαση, Υγεία και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας εν μέσω πανδημίας αλλά και Πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε καθεστώς τηλεργασίας κ.α. Η στρατηγική μας είναι να εστιάσουμε σε θέματα Πληροφορικής, Τεχνολογίας και φυσικά Υγείας και Ασφάλειας, έννοιες τόσο επίκαιρες όσο και σημαντικές για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και των εταιρειών. 
 
Αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η κουβέντα για το περίφημο “reskilling”. Πόσο εφικτό είναι αυτό και ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης;
 
Θα τολμούσα να πω ότι οι αλλαγές είναι εδώ και όποιοι δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες θα μείνουν εκτός εργασιακού στίβου. Αυτά που έρχονται στη ζωή και στην εργασία μας μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι εντυπωσιακά και οι αλλαγές τεκτονικές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ κατευθύνονται στο “reskilling” των εργαζομένων στο πλαίσιο του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας. Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό σωστά και δομημένα είναι μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτά πραγματοποιούνται από αξιόπιστους φορείς και εκπαιδευτές με ουσιαστική γνώση του αντικειμένου τους και της αγοράς. Ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια αυτή προσφέροντας ουσιαστικές γνώσεις και κατάρτιση για τους εργαζομένους, ούτως ώστε να αποκτήσουν έγκαιρα τα κατάλληλα εφόδια και τις γνώσεις που απαιτούνται, να ξεχωρίσουν και γιατί όχι διαπρέψουν στο νέο αυτό οικονομικό μοντέλο.
 
Τι είναι αυτό που κάνει τη δική σας πρόταση διαφορετική και καλύτερη σε σχέση με τους  υπόλοιπους φορείς;
 
Για εμάς η διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό –αλλά και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα- εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, ο συνδυασμός των οποίων κάνει την πρότασή μας μοναδική.
Ο πρώτος από αυτούς αφορά στη σωστή και ποιοτική αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η σύγχρονη εκπαίδευση περνά νομοτελειακά μέσα από την τεχνολογία και ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχουμε πρόσβαση και τεχνογνωσία σε διαδικασίες και εργαλεία αιχμής, γεγονός που μας δίνει ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα.  Ταυτόχρονα, είτε μιλάμε για δια ζώσης εκπαίδευση, είτε για ψηφιακά και υβριδικά σεμινάρια, φροντίζουμε να ανανεώνουμε τις μεθόδους μας, ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα εδώ και 34 χρόνια ενώ ταυτόχρονα είμαστε μέλος ενός διεθνούς δικτύου με παρουσία σε όλη την υφήλιο αποτελεί το δεύτερο πυλώνα που μας κάνει να ξεχωρίζουμε.  Έχουμε πραγματοποιήσει κυριολεκτικά χιλιάδες εκπαιδεύσεις τα τελευταία χρόνια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, γνωρίζοντας τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε στελέχους. Παράλληλα, αντλούμε γνώσεις αλλά και εμπειρίες από τους διεθνείς συνεργάτες μας, που αποτελούν «παράθυρο» στις παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις.
Τέλος, ο τρίτος και πιο σημαντικός πυλώνας δεν είναι άλλος από τους ανθρώπους μας. Στην καρδιά  της  διεύθυνσης εκπαίδευσης του Φορέα μας,  βρίσκεται  μια ομάδα εξειδικευμένων και παθιασμένων στελεχών που «ζουν και αναπνέουν»  για την παροχή ποιοτικών και καινοτόμων υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή, σε αγαστή συνεργασία με τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας αλλά και τα καταξιωμένα στελέχη από την αγορά δημιουργούν μία μοναδική ομάδα,  ικανή να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. 

Προτεινόμενες σχολές

Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Κορυφαία επιλογή εκπαίδευσης
επιχειρήσεων και ιδιωτών
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Διαβάστε επίσης