16/09/2020

Νέο Σχήμα Πιστοποίησης Building Information Modeling (ΒΙΜ) από την TÜV HELLAS (TÜV NORD) και τη BIM Academy

Σεμινάρια

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για Building Information Modeling, τα οποία οδηγούν σε πιστοποίηση σύμφωνα με το Νέο Σχήμα ce-BIM ξεκινούν από κοινού η TÜV HELLAS (TÜV NORD) και η BIM Academy.

Το Building Information Modeling (BIM) είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα που συνδυάζει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μιας κατασκευής και ταυτόχρονα διαθέτει και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείρισή της.

Η ιδιαιτερότητα αλλά και η μεγάλη καινοτομία του Building Information Modeling έγκειται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη των  υποδομών ταχύτερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον

Το τελικό προϊόν δεν είναι απλά μια καλύτερη κατασκευή, ούτε ένα απλό 3D μοντέλο στον υπολογιστή. Είναι ένα πλήθος πληροφοριών που συνδυάζουν το εικονικό με το πραγματικό, από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής μέχρι την λειτουργία και την συντήρησή της.

Λογισμικό BIM χρησιμοποιείται από άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, λειτουργούν και συντηρούν διάφορες υποδομές σε τομείς όπως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δρόμοι, λιμάνια, σήραγγες κλπ.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν από τα μέσα Οκτώβριου 2020 με τα δύο πρώτα επίπεδα, ΒΙΜ Foundation και BIM Specialist ενώ από τον Νοέμβριο 2020 θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Το ΒΙΜ Foundation απευθύνεται σε εξειδικευμένο προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως μηχανικούς ή αρχιτέκτονες, αλλά και σε κλάδους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του σχεδιασμού, των κατασκευών, της διαχείρισης  λειτουργίας εγκαταστάσεων,  τεχνικής υποστήριξης πωλήσεων, κλπ των οποίων ο ρόλος απαιτεί να χειρίζονται δεδομένα που προκύπτουν έπειτα από την αξιοποίηση και εφαρμογή της τεχνολογίας του ΒΙΜ.

Το BIM Specialist απευθύνεται σε εξειδικευμένο προσωπικό  εργάζεται αποκλειστικά σε πρακτικό επίπεδο όπως σε αρχιτεκτονικά γραφεία ή σε κατασκευαστικές εταιρίες και η εργασία αφορά την παραγωγή σχεδίων και μοντέλων (BIM Developers, BIM Architects, BIM Engineers και BIM Designers).

Αντίστοιχα, το Ειδικό σχήμα πιστοποίησης “ce-BIM” περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσχήματα/εξειδικεύσεις:

  • ce-BIM Foundation
  • ce-BIM Engineers and Specialists
  • ce-BIM Coordinators
  • ce-BIM CDE-managers
  • ce-BIM Managers

Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και της πιστοποίησης είναι να εξασφαλίσει την ποιότητα και την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτή τηv τεχνολογία, καλύπτοντας το σύνολο των βασικών απαιτήσεων όλων των λειτουργιών του Building Information Modeling.

Σημειώνεται ότι όλα τα υποσχήματα/εξειδικεύσεις Πιστοποίησης υποστηρίζονται από αντίστοιχα Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που εκτελούνται από πολύ έμπειρους εισηγητές του ΒΙΜ ACADEMY.

Ο κ. Βιργίνιος Βουδούρης, Διευθυντής Πιστοποίησης Προσώπων της TÜV HELLAS (TÜV NORD) δήλωσε πως: “Με τη νέα ειδικότητα Building Information Modeling (ΒΙΜ), η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επενδύουμε έμπρακτα στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις νέες τάσεις και στις εξελίξεις της κατασκευαστικής & μελετητικής «βιομηχανίας» και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κατασκευές.

Ο Φορέας μας, προσφέρει πιστοποίηση προσώπων με την τεχνολογία της ψηφιακής εξέτασης και μέσω της καινοτόμας πλατφόρμας "THEO-re TP", έχει πιστοποιήσει πάνω από 2.500 επαγγελματίες, εφαρμόζοντας το διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17024 (πιστ. Νο886 ΕΣΥΔ). Συνεπεία αυτού, οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν ευελιξία αναφορικά με το χρόνο & τον τόπο εξέτασης. Ακολουθήστε πρώτοι τις εξελίξεις!”

Ο κ. Issam El-Absi της ΒΙΜ Academy  τόνισε πως "Στην εποχή του Industry 4.0, ο κατασκευαστικός τομέας έχει άμεση ανάγκη από ικανούς και εξειδικευμένους μηχανικούς BIM, οι οποίοι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν την σύγχρονη τεχνολογία και μεθοδολογία ψηφιακών ροών εργασίας. Στόχος είναι οι νέοι επαγγελματίες του χώρου  να μπορούν να επιτύχουν τα μέγιστα επίπεδα αποδοτικότητας στην παράδοση έργων και στη διαχείριση εγκαταστάσεων. Η πιστοποίηση αυτών των μηχανικών από ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας BIM είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και το βάθος εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, που απαιτείται για την ικανοποίηση της τεράστιας ζήτησης από κυβερνήσεις, ιδιοκτήτες, εταιρείες, εργολάβους και άλλους οργανισμούς.

Με βάση την εμπειρία μου σε αυτόν τον τομέα, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η ποιοτική εκπαίδευση και πρακτική ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μηχανικών είναι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία ικανών επαγγελματιών στον τομέα του BIM, οι οποίοι θα ξεχωρίζουν στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα κάνουν τη διαφορά σε ολόκληρη τη κατασκευαστική  βιομηχανία”.

Σχετικά με την TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Ομίλου TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γιώργο Φρίγκα (6936028853, press@tuv-nord.com)

Σχετικά με την BIM Academy

Η Ακαδημία BIM προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στον τομέα του BIM για περισσότερο από 10 χρόνια. Έχουμε ιδρύσει δύο μεγάλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες για την προσφορά και την πιστοποίηση γνώσεων BIM στην αγορά, την Ακαδημία BIM και το διαδικτυακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα BIM. Η Ακαδημία BIM παρέχει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, προσφέροντας πρακτική εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών σε συνδυασμό με δεξιότητες και γνώσεις BIM και IT. Σκοπός της Ακαδημίας είναι να δημιουργήσει ποιοτικό και ικανό δυναμικό προσωπικό, έτοιμο να αξιοποιήσει την τεχνολογία BIM αποτελεσματικά, τόσο στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων όσο και στη διαχείριση εγκαταστάσεων.

Προτεινόμενες σχολές

2500 σεμινάρια με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες
Επεκτείνουμε τη Γνώση
Συμβάλλουμε στην επιτυχία
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
30.000 ανώτερα στελέχη!
Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά
προγράμματα από την RTI

Σεμινάρια Α' Βοηθειών
σε Ελλάδα και Κύπρο
ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πειραιώς
E-learning Χρημ/κη
Διοικητική & Διοίκηση Έργων
The Future is Yours.
Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής