17/04/2024

Το ΑΚΤΟ υποδέχθηκε την Λήδα Παπακωνσταντίνου σε μία εκδήλωση-αφιέρωμα στην ίδια και το έργο της

Προπτυχιακά

Την Τρίτη 26/03/24 είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στον ΑΚΤΟ, την Λήδα Παπακωνσταντίνου, για μία εκδήλωση – αφιέρωμα στην ίδια και το έργο της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς δράσεων & εκδηλώσεων του ΑΚΤΟ Women In Art(s) Vol II.
 
Μαζί της, η Τίνα Πανδή (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), η Αργυρώ Μπεζάτη (Γραφίστρια-Επιχειρηματίας) και η δική μας Κατερίνα Αποστολίδου (Εικαστικός – Διευθύντρια BA (Hons) Fine Art & New Media και MA Fine Art στον ΑΚΤΟ).
 
Στο ασφυκτικά γεμάτο Αμφιθέατρο της Σχολής, την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη της σπουδαστικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΚΤΟ, ακαδημαϊκοί, εικαστικοί, συλλέκτες, επιμελητές, φιλότεχνοι, εκπρόσωποι από τον ευρύτερο χώρο των Τεχνών και μέλη της κοινότητας ΑΚΤΟ Alumni.
 
Η Κατερίνα Αποστολίδου, προλόγισε την εκδήλωση με μία εκ βαθέων τοποθέτηση - εξομολόγηση για τη “Λήδα”, που πρωτοσυνάντησε ως φοιτήτρια στην ΑΣΚΤ και για το εκτενές πρωτοποριακό έργο της, το οποίο αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στη σκηνή της Σύγχρονης Τέχνης.
 
Αμέσως μετά, η Τίνα Πανδή έκανε μία σύντομη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκε με την καλλιτέχνιδα, ως επιμελήτρια της τρέχουσας έκθεσης του ΕΜΣΤ - ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ. ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ (14.12.2023-21.04.2024).
 
Στη συνέχεια προβλήθηκε η βίντεο performance “Σχέδια με μελάνι” που παρουσιάστηκε το 2018, στην Gallery Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η μαγνητοσκοπημένη performance “Pleased to meet you” την οποία και ανακάλεσαν μαζί με τη συνεργάτιδά της Αργυρώ Μπεζάτη. Η συγκεκριμένη performance παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Βυζαντινό Λουτρό (Θεσσαλονίκη, Άνω Πόλη), Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), σε επιμέλεια της Συραγώς Τσιάρα.
 
Και, κάπως έτσι, η Λήδα Παπακωνσταντίνου “συστήθηκε” στο κοινό. Μιλώντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, με αμεσότητα και με αυθεντικότητα η Λ.Π. κατάφερε να “αγγίξει” όλους όσοι ήταν παρόντες. Απαντώντας σε ερωτήσεις στον προαύλιο χώρο του Κολλεγίου, συζητώντας για τα “απλά” και τα “σύνθετα” στη ζωή, η Λήδα Παπακωνσταντίνου χάρισε απλόχερα στους συμμετέχοντες μία μοναδική εμπειρία που θα θυμούνται για καιρό.
 
Η Λήδα Παπακωνσταντίνου από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, που δεν σταμάτησε να παρατηρεί και να πειραματίζεται, να αμφισβητεί και να αναδεικνύει με την καλλιτεχνική της πρακτική ζητήματα όπως η έμφυλη ταυτότητα, η κοινωνική διάσταση του έργου τέχνης, η προσωπική και συλλογική μνήμη, η σχέση λόγου και σωματικότητας.
 
Πληροφορίες
 
Αθήνα: 210 52 30 130
Θεσσαλονίκη: 2310 221 231

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικά νέα, Υποτροφίες, νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ΙΕΚ, αγορά εργασίας. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στο χώρο της εκπαίδευσης.