Προπτυχιακά:
Υγεία

Διατροφή - Διαιτολογία

Μοιράσου το
Φορέας Εκπαίδευσης:
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Οκτώβριος 2020, Φεβρουάριος 2021
4 χρόνια
Bachelor
Πλήρους
Ελληνικά

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Κύριο κριτήριο εισαγωγής ενός φοιτητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το Απολυτήριο Λυκείου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα 'Διατροφή και Διαιτολογία' του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παρέχει βασική κατάρτιση υψηλού επιπέδου σε μελλοντικούς Διατροφολόγους / Διαιτολόγους, προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να συνδράμουν μέσω της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και διατροφικής κατάστασης του ανθρώπου. Προσαρμοσμένο ώστε να καλύπτει τις ποιοτικότερες των απαιτήσεων οι οποίες καθορίζονται από εθνικά επαγγελματικά και επιστημονικά σώματα (Κύπρος, Ελλάδα) και διεθνή (EFAD - European Federation of the Associations of Dietitians, AND - Academy of Nutrition and Dietetics - USA, HCPC - Health and Care Professions Council - UK), το πρόγραμμα Διατροφής και Διαιτολογίας παρέχει, αρχικά, μια σφαιρική αντίληψη γύρω από την ανθρώπινη βιολογία και συμπεριφορά του υγιούς και κλινικού πληθυσμού καθώς επίσης σε θέματα τα οποία αφορούν τη χημική σύνθεση, ανάλυση και μεταβολισμό των τροφών. Στη συνέχεια, αναπτύσσονται ζητήματα διατροφικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής, ενώ παρουσιάζονται και εξασκούνται πρακτικά οι εφαρμογές της τεχνολογίας και επιστήμης των τροφίμων στη βιομηχανία, στην κοινότητα, στον κλινικό χώρο και στο χώρο υγείας γενικότερα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σε σχέση με τις εφαρμογές της διατροφής στην κοινότητα, ο απόφοιτος αναμένεται να είναι σε θέση:
-να προσδιορίζει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού, καθώς και ομάδων υψηλού κινδύνου,
-να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα αξιολόγησης διατροφικής κατάστασης και διαθεσιμότητας τροφίμων σε κοινότητες,
-να αναπτύσσει και να συντονίζει παρεμβάσεις διατροφής σε πληθυσμιακές ομάδες,
-να συμμετέχει στη διαμόρφωση κεντρικών στρατηγικών για τα τρόφιμα και τη διατροφή σε κοινότητες,
-να εκπαιδεύει και να επιμορφώνει πάνω σε θέματα διατροφής,
-να κάνει γενική αξιολόγηση δεικτών υγείας πληθυσμιακών ομάδων.

Σε σχέση με τις εφαρμογές της διατροφής σε μονάδες παροχής υπηρεσιών διατροφής και στη βιομηχανία τροφίμων, ο απόφοιτος αναμένεται να είναι σε θέση:
-να διαχειρίζεται το σχεδιασμό και την τροποποίηση συνταγών καθώς και ειδικών προϊόντων διατροφής,
-να διαχειρίζεται το σχεδιασμό και την ανάπτυξη διαιτητικών σχημάτων και μενού για επιλεγμένους πληθυσμούς,
-να συμμετέχει στο σχεδιασμό νέων τροφίμων που να συνάδουν με τις διατροφικές συστάσεις, τις εκάστοτε οικονομικές παραμέτρους και τις προτιμήσεις των καταναλωτών,
-να διαχειρίζεται τις υπηρεσίες διακίνησης και διανομής τροφίμων,
-να σχεδιάζει προγράμματα αξιολόγησης της ικανοποίησης του καταναλωτή από υπηρεσίες διατροφής.

Σε σχέση με τις εφαρμογές της διατροφής στη θεραπευτική αγωγή (συγκεκριμένα προβλήματα υγείας), ο απόφοιτος αναμένεται να είναι σε θέση:
-να αξιολογεί τη διατροφική κατάσταση υγιών και νοσούντων ατόμων,
-να καθορίζει τις αρχές της διατροφικής θεραπευτικής με βάση τα παθοφυσιολογικά αίτια της νόσου, κατά περίπτωση,
-να επιβλέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή των διαιτητικών οδηγιών προς τον ασθενή,
-να καθοδηγεί και να επιμορφώνει τον ασθενή σε σχέση με τη διατροφική του υποστήριξη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καριέρα & Εργοδότηση
Οι φοιτητές του κλάδου Διατροφής – Διαιτολογίας εκπαιδεύονται στην εφαρμογή της Επιστήμης της Διαιτολογίας και της Διατροφής για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών καθώς και τη διατροφική κατάσταση των ανθρώπων. Η επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας ασχολείται ταυτόχρονα με την βιολογία του σώματος, τη χημεία των τροφών αλλά και την ψυχολογία του ανθρώπου σε όποια ομάδα πληθυσμού και αν ανήκει (αθλητές, έφηβοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς). Οι απόφοιτοι του προγράμματος Διατροφή – Διαιτολογία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα είναι επιλέξιμοι να αιτηθούν για να εγγραφούν στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.

Δεξιότητες: Επικοινωνιακές & διαπροσωπικές δεξιότητες, Ερευνητικές Ικανότητες, Αναλυτικές Ικανότητες, Πειθώ, Υπευθυνότητα

Τομείς Εργοδότησης: Δημόσιος & ιδιωτικός, Τομέας Υγείας (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας), Αθλητικός (Ομοσπονδίες, σύλλογοι, γυμναστήρια), Ερευνητικός, Βιομηχανίες τροφίμων και σκευασμάτων τροφίμων, Κέντρα Ευεξίας και Μακροζωίας, Εκπαιδευτικός τομέα

Επιλογές Σταδιοδρομίας: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διαιτολόγος Αθλητών, Σύμβουλος Διατροφής, Λειτουργός τροφίμων, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Καθηγητής/Ακαδημαϊκός

Μεταπτυχιακές / Επαγγελματικές Σπουδές
Απόφοιτοι του κλάδου Διατροφή - Διαιτολογία μπορούν να συνεχίσουν της σπουδές τους επιλέγοντας διάφορες ειδικότητες σε Μεταπτυχιακό επίπεδο.
Για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή/ερευνητική επαγγελματική πορεία, οι απόφοιτοι του κλάδου Διατροφή - Διαιτολογία μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους με διδακτορικές σπουδές στον τομέα αυτό.

Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Οι φοιτητές του κλάδου Διατροφή - Διαιτολογία καλούνται να συμπληρώσουν συγκεκριμένες ώρες Πρακτικής Ασκησης κατά την περίοδο της φοίτησης τους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη συμπλήρωση της σπουδής και την απόκτηση του Πτυχίου τους . Στα πλαίσια της Πρακτικής τους Άσκησης, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και να αποκτήσουν εμπειρία σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον παρακολουθώντας επαγγελματίες στον κλάδο να εξασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας