Προπτυχιακά:
Art & Design

Γραφικές Τέχνες

Μοιράσου το
Φορέας Εκπαίδευσης:
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Φεβρουάριος 2022, Οκτώβριος 2022
4 έτη
Bachelor
Πλήρους
Ελληνικά

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Κύριο κριτήριο εισαγωγής ενός φοιτητή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το Απολυτήριο Λυκείου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας. Δημιουργεί τα πρότυπα εικαστικών έργων που προορίζονται για εκτύπωση και αναπαραγωγή στο χώρο των εντύπων, της προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Αρχικά συλλαμβάνει μια ιδέα και την μετατρέπει σε εικόνα. Η εικόνα αυτή μπορεί να συνοδεύει μια διαφήμιση (σε έντυπο ή στην τηλεόραση), μπορεί να είναι ένα σχέδιο σε κομμάτι ύφασμα, ή ένα σήμα. Αναλαμβάνει τη δημιουργία και την επιμέλεια της παραγωγής ποικίλων εντύπων, όπως κάρτες, επιστολόχαρτα, φακέλους, εξώφυλλα και αφίσες.

Ο γραφίστας χρειάζεται να έχει ικανότητες στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, υπολογιστική ικανότητα, φαντασία και ανεπτυγμένο αισθητικό κριτήριο. Η καλή επικοινωνία και η δυνατότητα να κάνει δημόσιες σχέσεις μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα χρήσιμα προσόντα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, οι φοιτητές/τριες αναμένεται να είναι ικανοί να:
- Διακρίνουν το φιλοσοφικό, ιστορικό και κοινωνικό-πολιτιστικό πλαίσιο των γραφικών τεχνών.
- Διακρίνουν και να εφαρμόζουν επιδέξια τα στοιχεία και τις αρχές του οπτικού σχεδιασμού.
- Εφαρμόζουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε ένα ευρύ φάσμα πολυμέσων, όπως η τυπογραφία (print based design), τα διαδραστικά μέσα (interactive media), ο τρισδιάστατος σχεδιασμός (3D design) και τα κινούμενα γραφικά (motion design).
- Εφαρμόζουν αρχές αισθητικής καθώς και φορμαλιστικά στοιχεία στις πρακτικές εφαρμογές τους.
- Χρησιμοποιούν αρχές σχεδιασμού και πρακτικές για να δημιουργήσουν οπτικοακουστικά έργα, τα οποία μεταδίδουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα σε ένα στοχευμένο κοινό.
- Χρησιμοποιούν την εις βάθος γνώση λογισμικών προγραμμάτων και διαφόρων τεχνικών, σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη και καινοτόμες προσεγγίσεις, για την αντιμετώπιση διαφόρων σχεδιαστικών προβλημάτων.
- Χρησιμοποιούν διάφορα λογισμικά προγράμματα κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, καθώς και να ενημερώνονται συνεχώς, σε σχέση με τα λογισμικά σχεδιασμού.
- Ενσωματώνουν τη θεωρητική και πρακτική τους γνώση στην επαγγελματική τους πρακτική στο χώρο των γραφικών τεχνών.
- Παρουσιάζουν και αναλύουν αποτελεσματικά τις ιδέες, τα έργα και τις δυνατότητες τους ως γραφίστες σε υποψήφιους πελάτες.
- Προσεγγίζουν και παρουσιάζουν σχεδιαστικές λύσεις που να τις χαρακτηρίζει ένα αυθεντικό και προσωπικό στυλ, το οποίο αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα τους.
- Διακρίνουν και κατανοούν το ρόλο και τη θέση που κατέχουν οι καλλιτέχνες και οι γραφίστες στη σημερινή πραγματικότητα, συμβάλλοντας δημιουργικά στον εν λόγω τομέα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο γραφίστας ασχολείται με την μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας. Δημιουργεί πρότυπα εικαστικών έργων που προορίζονται για εκτύπωση και αναπαραγωγή στο χώρο των εντύπων, της προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Αρχικά συλλαμβάνει μια ιδέα και την μετατρέπει σε εικόνα. Η εικόνα αυτή μπορεί να συνοδεύει μια διαφήμιση (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή), μπορεί ναι είναι ένα σχέδιο σε κομμάτι ύφασμα, ή ένα σήμα. Αναλαμβάνει τη δημιουργία και την επιμέλεια της παραγωγής ποικίλων εντύπων, όπως κάρτες, επιστολόχαρτα, φακέλους, εξώφυλλα και αφίσες.

Δεξιότητες: Δημιουργικότητα, Οργάνωση & Αποδοτικότητα, Κριτική Σκέψη, Υπομονή, Τεχνικές ικανότητες, Φαντασία, Υπολογιστικές ικανότητες, Αισθητική, Επικοινωνιακές

Τομείς Εργοδότησης: Διαφημιστικός, Εκδοτικός, ΜΜΕ, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Κινουμένων σχεδίων, Ψυχαγωγικός, Κοινωνικά δίχτυα

Επιλογές Σταδιοδρομίας: Γραφίστας, Σχεδιαστής σε Βιομηχανία, Σχεδιαστής Συσκευασιών, Σχεδιαστής Κινουμένων Σχεδίων, Ελεύθερος Επαγγελματίας

Μεταπτυχιακές / Επαγγελματικές Σπουδές
Ένα Μεταπτυχιακό στις Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση καθιστά απόφοιτους των γραφικών τεχνών ικανούς να εξασφαλίσουν θέσεις στον τομέα της Εκπαίδευσης εκπαιδεύοντας μαθητές στην τέχνη.

Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Το πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας του Κέντρου Καριέρας δίνει τη δυνατότητα σε τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές με ψηλή ακαδημαϊκή επίδοση να εργαστούν για περίοδο τριών μηνών σε θέσεις αντίστοιχες του κλάδου σπουδών τους. Το πρόγραμμα εμπλουτίζει το βιογραφικό του κάθε συμμετέχοντα, αφού αποκτά εργασιακή εμπειρία και Προσωπική Αξιολόγηση των Ικανοτήτων του από τον οργανισμό στον οποίο τοποθετείται. Οργανισμοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στις οποίες τοποθετήθηκαν φοιτητές του Κλάδου Γραφικών Τεχνών είναι:
- Gnomi ltd.
- GrantXpert Consulting Ltd
- Pancyprian Volunteerism Coordinative Council
- Penta Marketing Art
- Olympion High School
- TFI Markets
- Zebra Consultants Ltd

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας