Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ- HAZOP

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
TUV AUSTRIA ACADEMY
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Βιομηχανία & Τεχνικά

Περιγραφή σεμιναρίου

Η ασφάλεια των πετροχημικών εγκαταστάσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε επιχείρησης.Οι διεθνείς κανονισμοί ασφαλείας για τις πετροχημικές εγκαταστάσεις και οι πολιτικές ασφάλειας των πετροχημικών βιομηχανιών περιλαμβάνουν την υλοποίηση των απαιτούμενων προκαταρκτικών μελετών ανάλυσης κινδύνων για όλες τις βιομηχανικές διεργασίες.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου της Οδηγίας SEVESO και των κανονισμών των Υπηρεσιών Επαγγελματικής Υγείας& Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, θα πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας διεργασιώνσε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
Ένα βασικό στοιχείο των συστημάτων διαχείρισης για την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασηςαποτελεί η εκπόνηση των Μελετών Κινδύνων και Λειτουργικότητας (HAZOP Study) της εγκατάστασης γενικότερα και των συστημάτων λειτουργίας και ασφάλειας ειδικότερα.
Η Μελέτη Κινδύνων και Λειτουργικότητας έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις λειτουργικές παρεκκλίσεις της διεργασίας, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία και τη λειτουργικότητα των συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου της διεργασίας αποτρέποντας την εμφάνιση καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα μεγάλης έκτασης.
Η διαδικασία της Μελέτης Κινδύνων και Λειτουργικότητας περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των πιθανών πηγών κινδύνου και των ενδεχόμενων προβλημάτων κατά τη λειτουργία της διεργασίας που οφείλονται σε ελλιπή σχεδιασμό ή/ και ανθρώπινο λάθος.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Μελέτης Κινδύνων και Λειτουργικότητας αποτελεί το γεγονός ότι η αποκτώμενη γνώση κατά τη δομημένη και συστηματική προσέγγιση της διαδικασίας εντοπισμού των πηγών κινδύνων και των προβλημάτων κατά τη λειτουργία της διεργασίας,είναι η βάση για τις προτάσειςαποτελεσματικών μέτρων μείωσης των κινδύνων.
Το χαρακτηριστικό στοιχείο της Μελέτης Κινδύνων και Λειτουργικότητας είναι το «στάδιο της εξέτασης»κατά τη διάρκεια του οποίου μια διεπιστημονική ομάδα εργασίας υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου επικεφαλή, εξετάζει όλα τα επί μέρους τμήματα του σχεδιασμού της διεργασίας ή των διαφορετικών συστημάτων που την απαρτίζουν.
Κατά το στάδιο της εξέτασης προσδιορίζονται οι ενδεχόμενες αποκλίσεις της διεργασίας από τοβασικό σχεδιασμό της. Η Μελέτη Κινδύνων και Λειτουργικότητας αποτελεί βασικό στοιχείο ενόςαποτελεσματικού σχεδιασμού μιας διεργασίας, ενσωματώνοντας τις διεπιστημονικές εμπειρίες των μελών της ομάδας εκπόνησης της μελέτης.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις στα μέλη των ομάδων εκπόνησης Μελετών Κινδύνων και Λειτουργικότητας (HAZOP Study) στη χημική και πετροχημική βιομηχανία.
Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει την περιγραφή και την εφαρμογή των μεθόδων για τον εντοπισμό των κινδύνων και τις επιπτώσεις στη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την παρουσίασητων εξειδικευμένων προσόντων των ομάδων εκπόνησης των μελετών HAZOP, καθώς επίσης και την απαιτούμενη τεκμηρίωση της όλης διαδικασίας.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των μελετών HAZOP, όπως απαιτείται από τις πολιτικές διαχείρισης της ασφάλειας διεργασιών.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης με πιστοποίηση TÜV ACADEMY.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.