Βρείτε Σεμινάρια
x

Σεμινάριο σε αίθουσα

Δεξιότητες Συμβουλευτικής στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στα ΣΔΕ (Θεσσαλονίκη)

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δρ Εμμανουηλίδου Καλλιόπη, Διδάσκουσα ΑΣΠΑΙΤΕ, MEd, MSc, Cert.Couns., PhD, CPsychol
Η Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακά επιπέδου master στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (MEd Psychology of Education), στη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση (MEd Counselling in Education) από το πανεπιστήμιο του Bristol και στην Εκπαιδευτική Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter (MSc in Educational Research). Στο Πανεπιστήμιο του Exeter ακολούθησε με κρατική υποτροφία διδακτορικές σπουδές που οδήγησαν στην απόκτηση διδακτορικού (PhD), με θέμα τη χαρισματικότητα, τα είδη νοημοσύνης και τα συναισθηματικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των ταλαντούχων παιδιών. Παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός έρευνας και διδάσκουσα σε προγράμματα του Πανεπιστημίου. Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια συμβουλευτικής και ψυχολογίας (συμβουλευτική παιδιών, εξαρτήσεις, θεραπεία μέσω τέχνης, διαχείριση άγχους, ομαδική θεραπεία, κτλ.) και απέκτησε δύο Certificates Συμβουλευτικής, και Συμβουλευτικής για διαταραχές πρόσληψης τροφής (Iron Mill Institute). Στην Ελλάδα έχει εργαστεί ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (πρόγραμμα Διαχείρισης Σχολικής Τάξης), ως καθηγήτρια κοινωνικής εκπαίδευσης σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ως διδάσκουσα ψυχολογίας στα ΚΕΜΕ New York College, Akmi Metropolitan College, North College και City College, ως επιστημονικός συνεργάτης στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης (προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ) και ως διδάσκουσα (Π.Δ.407/80) μαθημάτων Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκτός από δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά του χώρου, έχει γράψει το βιβλίο «Ψυχολογία της Διατροφής: πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν το συναισθηματικό μας κόσμο» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2011), τα βιβλία αυτοβοήθειας «Γυρίζω σελίδα στο… άγχος», «Γυρίζω σελίδα στη… διατροφή» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2013), «Γυρίζω σελίδα… στη χαμηλή αυτοεκτίμηση» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2014) και το παιδικό βιβλίο «Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2013). Επίσης έχει συντάξει τον πρώτο οδηγό ολιστικής αξιολόγησης χαρισματικότητας μεικτής μεθοδολογίας, πρόγραμμα διατροφικής συμβουλευτικής-αγωγής καθώς και πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι η επιστημονική υπεύθυνη του Tεστ (Aυτο)αξιολόγησης Eκπαιδευτικού ΤΑΕ ™. Παράλληλα δραστηριοποιείται συνεδριακά, με μεγάλο εύρος εισηγήσεων σε πανελλήνια, βρετανικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος, ως συντονίστρια σε βιωματικά σεμινάρια και ως εισηγήτρια ομιλιών σε συνεργασία με την εταιρεία EMPLOY.

Σε ποιους απευθύνεται

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα αφορά άτομα που σχεδιάζουν να ασχοληθούν με την κατάρτιση και την εκπαίδευση ενηλίκων, στο χώρο εργασίας, στην εκπαίδευση, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κλπ. Ακόμη ενδιαφέρει εκείνους που εξετάζουν νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας σε θέσεις που αφορούν την κατάρτιση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική εξέλιξη των ενηλίκων, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές ενηλίκων, στελέχη και εμπλεκόμενους με τη διδασκαλία ενηλίκων σε προγράμματα δια βίου μάθησης καθώς και ψυχολόγους και αποφοίτους Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας που ενδιαφέρονται να εργαστούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σκοπός

Το παρόν επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να εφοδιάσει τον συμμετέχοντα με το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και ταυτόχρονα να τον εξασκήσει στις δεξιότητες και τις πρακτικές τεχνικές που χρειάζονται για την εφαρμογή της συμβουλευτική ψυχολογίας στον χώρο της εκπαίδευσης.
Βασισμένο στις προδιαγραφές των σχετικών δομών και στις επιταγές της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας, δίνει έμφαση στις εξής παραμέτρους:
• Ατομική και ομαδική υποστήριξη
• Ειδικά θέματα υποστήριξης εκπαιδευομένων σε δομές όπως είναι τα ΣΔΕ
• Καλλιέργεια συνεργατικότητας μεταξύ εκπαιδευτικών
• Επίλυση προβλημάτων και ενίσχυση λήψης απόφασης
• Δημιουργία δικτύων επικοινωνίας με άλλους φορείς- σύστημα παραπομπών
• Τεχνικές τήρησης ημερολογίου και οργάνωσης συνεδριών.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ο εκπαιδευτικός συχνά καλείται να χρησιμοποιήσει δεξιότητες συμβουλευτικής στο καθημερινό του έργο, σε ό,τι αφορά τους μαθητές, τους γονείς και τους συναδέλφους του. Σε σύγχρονες δομές, όπως είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, πραγματοποιείται το επείγον αίτημα της κοινωνίας μας σήμερα για διαρκή παρουσία ψυχολόγων στο σχολείο. Έτσι, προκύπτουν αυξημένες επιμορφωτικές ανάγκες, ώστε ο Σύμβουλος Ψυχολόγος να μπορεί να έχει εξασφαλίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για αυτόν τον πολύ απαιτητικό αλλά και ενδιαφέροντα ρόλο του.

Ενδεικτική Κατανομή Προγράμματος
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 50 ωρών υλοποιείται με τη μέθοδο της συνδυαστικής μάθησης. Περιλαμβάνει διδασκαλία δια ζώσης και κατ΄ ιδίαν μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, εκπόνηση γραπτών δραστηριοτήτων - τεστ αξιολόγησης.

Δια ζώσης
Σάββατο 04 / 04 / 2015: Α΄ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
• Ορισμός συμβουλευτικής
• Βασικές θεωρίες συμβουλευτικής ψυχολογίας: ψυχανάλυση, συμπεριφορισμός, ανθρωπιστικές θεωρίες
• Δεξιότητες συμβούλου- ψυχολόγου
• Οργάνωση χώρου για τη διεξαγωγή συνεδριών
Κυριακή 05 / 04 / 2015: Β΄ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
• Διοργάνωση και διεξαγωγή ομαδικών παρεμβάσεων
• Δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια- βασικές αρχές και παραδείγματα
• Τήρηση ημερολογίου και απολογισμού των δράσεων και των συνεδριών
• Θέματα δεοντολογίας
• Συστήματα παραπομπών και συνεργασίας εκτός φορέα
• Ειδικότερα προβλήματα- μελέτες περιπτώσεων

Εξ' αποστάσεως
(30) τριάντα ώρες e-learning (κατ΄ ιδίαν μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, συμβουλευτική, εκπόνηση γραπτών δραστηριοτήτων - τεστ αξιολόγησης). Χρονικό διάστημα υλοποίησης με ασύγχρονη εκπαίδευση (μελέτη υλικού και εξετάσεις) 6/04-13/04

Πληροφορίες συμμετοχής

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
• Πιστοποιητικό παρακολούθησης
• Σχετικό επιστημονικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.
• Φάκελος συνέδρου
• Μπλοκ σημειώσεων
• Στυλό
Προεγγραφή μέχρι και τις 02/04/2015
• Εκπαιδευτικοί-επαγγελματίες: 95€
• Φοιτητές / Άνεργοι:85€
Απευθείας εγγραφή την ήμερα διεξαγωγής
• 120€ για όλες τις κατηγορίες (εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.